Bírságdömping Hajdú-Bihar megyében

Nem fizetik ki a pénzbírságot a szabálysértők: Hajdú-Biharban drasztikusan emelkedett a bíróságokra került ügyek száma. A dolgozók alig bírják a munkát.

Az országos tendenciához hasonlóan a Hajdú-Bihar megyei bíróságokon is nagyságrendekkel megnőtt azoknak az ügyeknek a száma, amikor a ki nem fizetett pénzbírság miatt bírósági szakba kerül a szabálysértési ügy. A szabálysértési átváltoztatási ügyekben az ügyszámemelkedés 463 százalékos – közölte Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék szóvivője.

Mint mondta, azokat az ügyeket, amelyekben a megbírságolt eljárás alá vont személy harminc napon belül nem rendezi pénzbüntetését, a Kormányhivatal megküldi a bíróságra, a testület pedig a pénzbüntetést elzárásra változtathatja. A bíróság a döntését követően az iratokat a szabálysértési hatóságnak küldi vissza.

Tavaly Hajdú-Bihar megye öt járásbíróságára összességében több mint 15 ezer ilyen ügy érkezett, a legtöbb – 8100 darab – a Debreceni Járásbíróságra. Egy évvel korábban – tehát a jogszabályváltozást megelőző évben – a járásbíróságokon összesen 6100, ebből a debreceni bíróságon mintegy 4000 ilyen ügyet regisztráltak.

Tatár Tímea kifejtette: százalékos arányban a legtöbb szabálysértési átváltoztatási ügy a Hajdúszoboszlói
Járásbíróságra érkezett, ahol szemben a 2011-es 342 ügyszámmal, a tavalyi évben csaknem 1600-ra emelkedett a beérkezett ügyek száma, ami 463 százalékos növekedést jelent.

E mögött alig marad el a Hajdúböszörményi Járásbíróság, 406 százaélékos emelkedéssel és 2900-as ügyszámmal. A legnagyobb ügyforgalmat bonyolító Debreceni Járásbíróságon a mindennapi munkában is nehézséget okoz a 2012. április 1-jétől hatályos jogszabályváltozás.

Jelenleg nyolc bírósági titkár csak ilyen jellegű ügyeket tárgyal. Volt olyan nap, amikor három tanácsnak egy napra 263 szabálysértési ügyet kellett kitűznie. A megyei tapasztalatok azt mutatják, hogy mindössze a megbírságoltak 10 százaléka rendezi büntetését az előírt 30 napon belül, az esetek 90 százaléka tehát a bíróságokra érkezik átváltoztatás céljából.

Három hónapot kell várni

Amíg 2011-ben egy hasonló ügyet egy hónap múlva már tárgyalni tudott a bíróság, addig most a megnövekedett ügyszám és a megemelkedett adminisztrációs terhek miatt a szabálysértési ügyekben körülbelül 3 hónapot kell várni a tárgyalás kitűzéséig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.