galéria megtekintése

„Kövér lépése alkotmányellenes” - bíróságra mennek a kitiltott újságírók

17 komment

NOL

Ellehetetleníti a sajtó munkáját és alkotmányellenesen korlátozza a sajtószabadságot a hat újságíró kitiltása a parlamentből a Társaság a Szabadságjogokért szerint. Ezért a szervezet ingyenes jogsegélyt kínált a NOL, a HVG, a 24.hu és az Index munkatársainak, akik ezzel a lehetőséggel élve az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai bíróságához fordulnak.

A TASZ szerint nincs igazolható indoka annak, hogy megtiltsák a fénykép és videofelvétel készítését az Országház termeinek többségében.

Kép: Mándli Iván / NOL

Alább a TASZ közleményét közöljük.

 

Kövér László nem húzhatja meg a sajtószabadság határait – A TASZ képviseli a kitiltott újságírókat

Az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) annak a hat újságírónak az ügyében, akiket április 25-én tiltottak ki a parlamentből.

Az Országgyűlés elnöke a 9/2013. házelnöki rendelkezésben szabályozta az országházi sajtótudósítás rendjét. Ebben rendkívül szűkre szabta azokat a területeket a Parlamenten belül, ahol az újságírók felvételt készíthetnek munkájuk közben. Ennek eredményeként a képviselők különösebb nehézség nélkül kerülhetik el a média kameráit az Országgyűlésben. Ezt a szabályt sértették meg a 24.hu, az index.hu, a hvg.hu és a nol.hu munkatársai, amikor az MNB alapítványokról kérdezték a képviselőket az Országház olyan termeiben is, ahol a rendelkezés szerint nem lett volna szabad.

Emiatt a videó miatt tiltottak ki Kövérék

Az MNB-botránnyal kapcsolatban próbáltunk kérdéseket feltenni hétfőn a Parlamentben Kövér Lászlónak és Orbán Viktornak. A fideszes vezetők elmenekülését bemutató videót itt nézhetik meg >>>

A TASZ azért kínált ingyenes jogsegélyt ezeknek az újságíróknak, mert mind a házelnöki rendelkezés, mind pedig az azon alapuló kitiltás alkotmányellenesen korlátozza a sajtószabadságot. A média feladata, hogy tájékoztassa a polgárokat a közéleti eseményekről. A házelnöki rendelkezés gyakorlatilag ellehetetleníti a sajtó munkáját az Országgyűlés épületén belül. Nincs igazolható indoka annak, hogy megtiltják a forgatást a média munkatársainak az épület termeinek többségében. Alapjogot - mint a sajtószabadság - azonban csak kényszerítő indokok esetében lehet korlátozni. A tegnap nyilvánosságot kapott érvek, miszerint „alkalmatlan időpontban alkalmatlan helyen akarnak kikényszeríteni interjúkat, vagy még inkább a képviselőket akarják kényelmetlen helyzetbe hozni” nem igazolhatja a sajtószabadság korlátozását, hiszen a sajtó munkatársainak éppen az a dolga, hogy ellenőrizzék a hatalom gyakorlóit. Ha a képviselőket kényelmetlen helyzetbe hozza egy, az MNB alapítványokkal kapcsolatos kérdés, akkor a képviselőnek magában, és nem a sajtót munkatársaiban kell keresnie a hibát.

Formai szempontból is aggályos a tudósítási szabályokat előíró házelnöki rendelkezés, mert bár az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény felhatalmazza a házelnököt, hogy feladat- és hatáskörének gyakorlása során házelnöki rendelkezést adjon ki, a sajtószabadság fizikai korlátainak megállapítása biztosan nem tartozik Kövér László feladat- és hatáskörébe. Alapjogot korlátozni csak törvényben lehet az Alaptörvény és az Alkotmánybíróság évtizedes gyakorlata alapján egyaránt, így a rendelkezés formailag is alkotmányellenes.

Válaszolt a Népszabadság

„Az utóbbi időben munkánk gyakorlását a végletekig szűkített térre korlátozzák, ami ellehetetleníti az alapvető szabadságjogok egyikét, a sajtószabadság érvényesülését.” Murányi András főszerkesztő válaszlevelét itt olvashatják >>>

Az Országgyűlés épületéből kitiltott újságírók:

Bakró-Nagy Ferenc, index.hu
Fábián Tamás, index.hu
Fekete Norbert, hvg.hu
Kaufmann Balázs, 24.hu
Kovács Klára, nol.hu
Mándli Iván, nol.hu

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.