galéria megtekintése

Dehogyis lesz csókos az új fideszes bíróság, csak a kényes ügyeket fogják itt tárgyalni

Önálló közigazgatási felsőbíróságot hozna létre a kormány, amely számos politikailag kényes ügyben, például a közbeszerzésekkel, a választással, a közérdekű adatigényléssel kapcsolatos perekben járna el. Kérdéses, hogyan választják majd ki a bizalmi posztokra a bírákat.

Nem a csókosok bíróságát hozzák létre az új közigazgatási bíróság felállításával – ezt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta a csütörtöki Kormányinfón a Népszabadság kérdésére. „Teljes hülyeségnek" minősítette azt is, hogy e fórum elé kerülnének a politikailag kényes ügyek. Szerinte a cél az, hogy gyorsabb döntés szülessék például az adózási, építési vagy környezetvédelmi ügyekben.

Úgy néz ki, hogy a megbontanák az egységes, és a többi hatalmi ághoz képest relatíve független bírósági rendszert, s a politika számára fontos ügyek egy részét az új szervezethez rendelnék – írta ezzel kapcsolatban a 444.hu. A portál szerint a hatalom számára kiemelten fontos gazdasági, politikai ügyeket tárgyalnák itt. Például arról döntenének, hogy Mészáros Lőrinc nyerje a közbeszerzéseket, hogy a Matolcsy-klánt tömje-e közpénzzel a jegybank vagy milyen kérdésekben ne lehessen népszavazást tartani.

Lapunk különben májusban számolt be először arról, hogy jövő nyárra önálló közigazgatási felsőbíróságot hoznának létre. Az áprilisban nyilvánosságra hozott tervezetek szerint valóban ez tárgyalná a központi államigazgatási szervek működésével kapcsolatos, a kormányhivatalok döntése elleni, a választási, közbeszerzési vagy médiaügyekben kezdeményezett, valamint a gyülekezési jog gyakorlásával összefüggő pereket.

 

A közigazgatási bíráskodásnak tehát fontos szerepe van a mindenkori hatalom ellenőrzésében, ám az áprilisban nyilvánosságra hozott törvénytervezetek mégsem váltottak ki különösebb visszhangot. Pedig az igazságszolgáltatás belső működését jól ismerő források már akkor figyelmeztettek rá, hogy az új szervezet bíráinak kiválasztásánál nem feltétlenül csak a szakmai szempontok érvényesülnek majd, hanem fontos lesz a lojalitás is.

A 444.hu most ennél jóval sarkosabban fogalmaz: úgy látják, több jel is arra utal, hogy a politika szeretne befolyást szerezni a számára fontos bírósági ügyekben. Az új szervezet vezetőségének felét nem is bírókból, hanem közigazgatásban dolgozó jogászokból, például kormánytisztviselőkből állítanák össze – írják.

Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság/archív

Azt, hogy a szükséges feltételeknek megfelelő kormánytisztviselők kerülhetnének a bíróságra – összesen száz emberről lehet szó –, Lázár sem tagadta. „Téves megközelítésnek" minősítette viszont, hogy a kormányhoz lojális embereket keresnének. Azt állította, nem politikai, hanem szakmai kérdés, hogy a bírói pályára van-e átjárás a közigazgatásból. Cáfolta ugyanakkor a 444.hu értesülését, amely szerint Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lenne a felsőbíróság vezetője, s azt is, hogy a Handó Tünde vezette Országos Bírósági Hivatal ellenezné a változásokat. Ezzel azonban nem zárta ki azt, hogy a részleteket illetően lehetnek ellentétek.

Az ügy különben azért vált aktuálissá, mert a stratégiai kabinet kedden elfogadta a javaslatokat.

Kezdeményezték ugyanakkor, hogy az igazságügy-miniszter az előterjesztésekről kezdjen ötpárti egyeztetést. Ezt nem is kerülhetik meg, mert a közigazgatási felsőbíróság felállításához módosítani kell a bírósági szervezeti törvényt, és ehhez kétharmadra van szükség.

Kérdéses persze, hogy az ellenzékkel mire mennek, mert több párt is tiltakozott a kormányzati elképzelések ellen. A Demokratikus Koalíció szerint a kabinet saját bíróság létrehozását tervezi, ami garantálná, hogy soha ne derüljön fény a korrupciós ügyekre. A Párbeszéd Magyarországért úgy látja, a közigazgatási bíróságnak az lesz a feladata, hogy „eltussolja a fideszes lopásokat, választási csalásokat". A Liberálisok pedig egyenesen a magyar jogállam felszámolásaként értékelik a javaslatot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.