Bírói Egyesület: Rogán videoüzenete nem befolyásolta a Rezesova-ügyet

Más hatalmi ágak képviselői nem fogalmazhatnak meg nem jogerős bírósági döntésekkel szemben elvárásokat, az alaptörvény is rögzíti, hogy a bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók – hangsúlyozta a Magyar Bírói Egyesület az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A bírói egyesület felidézte: a kormánypárt egyik vezető politikusa kedden Facebook-oldalán közzétett, a médiában is nyilvánosságot kapott nyilatkozatában éles kritikával illetett egy folyamatban lévő ügyben - a kényszerintézkedés tárgyában - hozott nem jogerős bírósági döntést. Álláspontjuk szerint a megfogalmazott nyilatkozat alkalmas arra, hogy a folyamatban lévő eljárás befolyásolásának látszatát keltse.

Magyarország alaptörvénye rögzíti a hatalom megosztásának elvét, továbbá "deklarálja, hogy a bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók" - hangsúlyozta közleményében az egyesület.

A négy halálos áldozatot követelő ittas járművezetés miatt első fokon, nem jogerősen hat év fogházra ítélt szlovák állampolgárságú Eva Rezesovát az elsőfokú ítélet kihirdetése után - a védői indítványnak helyt adva - helyezte november 22-én házi őrizetbe a Gödöllői Járásbíróság. A vádlott tavaly augusztus óta volt előzetesben.

Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője kedden a Facebookon közzétett videójában felháborítónak nevezte, hogy Eva Rezesová házi őrizetbe került. A Fidesz-frakció nevében azt kérte a parlament alkotmányügyi bizottságának elnökétől és az igazságügyért felelős minisztertől, hogy vizsgálják ki a szabad lábra helyezés, a házi őrizet indokoltságát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.