Biciklivel emlékeznek a román tömeggyilkosságra Hódmezővásárhelyen

Kerékpárral járják végig az emlékezők az 1919-es román megszállás áldozatainak halálmenetét csütörtökön Hódmezővásárhelyen – közölte Elek András, a Trianon Társaság elnökségi tagja az MTI-vel.

A muzeológus felidézte, Hódmezővásárhely határában zajlott az 1919-es esztendő egyik legszörnyűbb tömeggyilkossága, ahol román katonák ötvenhat ártatlant végeztek ki minden ok nélkül. 1919. július 25-e reggelén a várost megszálló románok pribékje, a magát rendőrparancsnoknak kiadó Berényi László felhozatta a városháza börtönéből a korábban ártatlanul bebörtönzött helyi polgárokat, majd az egymáshoz kötözött emberek egy szakasznyi román katona kíséretében elindultak a város határába - ismertette.

A menetet rémülten figyelők közül Berényi többeket belöketett a halálmenetbe. A Hódmezővásárhelytől hat kilométerre lévő Nagy Dezső-féle tanyánál álltak meg, ahol a román katonák a foglyokat csoportokba állítva agyonlőtték. A tömeggyilkosság áldozatainak közel fele harminc év alatti volt, túlnyomó többségük szegény sorban élt, földművesek, iparosok voltak.

A történészeknek negyvenhét - többségében hódmezővásárhelyi - férfit sikerült azonosítaniuk, de az áldozatok között akadtak mártélyiak is.

A Trianon Társaság és a Történelmi Vitézi Rend szervezésében csütörtökön este kerékpáros megemlékező menet indul a Kossuth térről, a városházától. A szervezők rendhagyó, "biciklis történelemórán", a legidősebb, 62 esztendős áldozat, Szilágyi Albert sorsát megörökítő balladán keresztül idézik fel a több mint kilenc évtizede történt tragédiát. A résztvevők az Epreskert és az Aranyág érintésével tekernek ki a volt Nagy Dezső tanyához, a kivégzés színhelyére, majd a Kutasi út 194-es kilométerénél álló emlékműnél tartanak megemlékezést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.