galéria megtekintése

Százmilliókat játszanak át egy Fidesz-kegyencnek csak úgy a mi zsebünkből

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 19. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Számlatanúsítás címén néhány hónap alatt milliárdos bevételt zsákolhatott a közműcégektől a tevékenységre a Fidesz által egyedüli jogosulttá tett Hunguard. A magáncég milliárdos bevételét áttételesen a fogyasztók fizetik. Miközben a szavak szintjén a számlahitelesítésre az ő érdekükben van szükség, senki nem érti,  mi értelme az egésznek.

Lapunk felmérése szerint a február végi határidőre az összes nagy közműszolgáltató elvégeztette a Németh Szilárd fideszes rezsibiztos előírásainak megfelelő úgynevezett számlatanúsítást. Hogy, hogy nem, valamennyi nagy cég megbízása a Hunguard Kft.-hez futott be. Előfordult ugyan, hogy több ajánlatot is vizsgáltak, esetenként valóban a Hunguardé volt a legolcsóbb, csakhogy forrásaink szerint az érvényben lévő szabályok alapján a megrendelők más céggel nem is szerződhettek volna.

Németh Szilárd osztotta a lapokat
Németh Szilárd osztotta a lapokat
Kurucz Árpád / Népszabadság

Ismeretes, az igazságügyi tárca tavalyelőtt, egy más témájú törvény módosító indítványaként terjesztette elő a távközlési, áram-, gáz- és víziközmű-szolgáltatók számlaauditját azzal, hogy hibátlan számlákat szeretnének látni. Az nem derült ki, hogy milyen konkrét esetek ébresztettek kételyeket az akkori tárcavezető Navracsics Tiborban, avagy a nagy szolgáltatók számlázási pontosságát megkérdőjelező Németh Szilárdban, illetve Lázár János jelenlegi kancelláriaminiszterben. Mint ahogy az se derült ki, hogy például a távhő- vagy a hulladékszámlák a szemükben miért állnak gyanún felül.

 

A határidő lejártával megkérdeztük az érintett szolgáltatókat. Körkérdésünket ugyan számos víziközműcég nem méltatta válaszra, néhány cég pedig üzleti titokra hivatkozva zárkózott el a nyilatkozattól, de a világhálón maga a Hunguard teszi közzé a tanúsításokat. E szerint eddig 67 közműcég számlázását találták megfelelőnek. Így számításaink szerint egymilliárd körülire tehető az az összeg, amelyet a Hunguard az erőteljes Fidesz-hátszél révén pár hónap alatt besöpörhetett. Az, hogy a Hunguard mégoly szigorú vizsgáján végül mindenki átment, megerősíteni látszik azokat a már tavaly felmerült sejtéseket, hogy a törvényhozónak sok oka nem is volt kételkedni a közműszámlák megbízhatóságában. Így utólag még inkább indokolt a kérdés: milyen érdemi haszna volt az egész szabályozásnak azon kívül, hogy a Fidesz a szolgáltatói szektorból újabb százmilliókat csatornázott át számára kedves köröknek?

Miután Navracsics Tibor minisztersége idején megfogalmazódott az igény, eme, a szakértők által is feleslegesnek tartott szolgáltatásra elvben még több cég számított alkalmasnak. Ám Németh Szilárd nyári módosításai nyomán a tanúsítónak már szerepelnie kellett az Alkotmányvédelmi Hivatal megbízható beszállítókat tartalmazó titkos listáján, és a képviselő eltörölte az évente eltérő auditorra vonatkozó előírást is. A szakmában ezután már tényként kezelték, hogy a Fidesz valójában a 2011-ben a nyerőgépek felmérésére is egyedül alkalmasnak találtatott Hunguardot látná szívesen a szerepre. Az 1990-ben alapított számítástechnikai profilú cég három éve került az ügyvezetőséget átvevő Csik Balázs többségi tulajdonába. A vállalkozó lapunk megkereséseire nem reagált.

A törvényi feltételek a nemzetközi auditorcégeket lényegében azonnal kizárták az üzletből, de néhány hazai hátterű vállalkozás – például a Matrix vagy a Certop – szeretett volna labdába rúgni. Ám amikor a Certop tavaly novemberben felkerült a nemzetbiztonsági listára, Lázár János kezdeményezte e feltétel törlését, újabb követelményként „telephely-biztonsági engedélyt” írt elő. Ez lényegében az összes tanúsító munkatárs nemzetbiztonsági átvilágítását jelenti, ami drága és túl időigényes. Miután a közmű-átvilágítást január 1-jéig le kellett zárni, a Hunguardon kívül mindenki mást elütöttek a lehetőségtől. Ezután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter módosította a határidőt a havi 200 ezernél több számlát kibocsátó társaságok esetében idén február 28-ra, a többinél június 30-ra.

Nem csak a postán találták hibátlannak a csekkeket
Nem csak a postán találták hibátlannak a csekkeket
Soós Lajos / MTI

A Hunguard által beszedett díj a legkisebbek esetén is meghaladhatta a tízmilliót, a legnagyobbaknál pedig néhány tízmillióra rúgott. A hároméves érvényességi időtartam alatt ezt évente az összeg 20 százalékával meg kell fejelniük. Bár a kisebb cégeknél forrásaink szerint már csak a Hunguard van a pályán, az Észak-dunántúli Vízmű (ÉDV) közölte: őket a Certop auditálta. Úgy tudjuk: a Certop a tanúsítás kiadásának pillanatában az összes szabálynak megfelelt, novemberben már fent volt a nemzetbiztonsági listán, de még nem lépett hatályba a telephely-biztonsági követelmény. A Certop megkezdte a telephely-biztonsági engedély megszerzésére irányuló eljárást is. A megadott határidőig valószínűleg meglesz a szükséges tanúsítása. De ha megszerzi is a követelt képesítéseket, a Fidesz eddigi gyakorlata alapján félő, hogy parlamenti képviselői újabb követelményeket léptetnek hatályba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.