Bezártak csaknem 30 ezer webpatikát

Hamis potencianövelő, zsírégető, testépítőszereket forgalmazó weblapokra csaptak le a hatóságok.

Egyetlen hét alatt 30 ezer illegális gyógyszerhirdető, és -forgalmazó webfelületet csuktak be, több mint félmillió csomagot vizsgáltak át világszerte egy összehangolt nemzetközi akcióval – tudtuk meg az Országos Gyógyszerészeti Intézettől. A PANGEA VII elnevezésű akció az interneten zajló illegális gyógyszer-kereskedelem visszaszorítását célozta, s mintegy 111 ország 200 hatósága vett benne részt. Az idei átfogó ellenőrzés után világszerte 1235 nyomozás indult el, a vám- és más hatóságok 543 000 illegális gyógyszerforgalmazó honlapokhoz köthető csomagot ellenőriztek, amelyből húszezret le is foglaltak.

Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a Rendőrség valamint a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatósága (GYEMSZI OGYI) vett részt a munkában. A magyar hatóságok 49 olyan weboldalt találtak, amely kifejezetten a magyar fogyasztóknak készült. Ezek ellenőrzésének része volt a próbavásárlás, amikor magáncímekre nyomozók, illetve a gyógyszerhatóság szakemberei rendeltek készítményeket. Összesen 27 weboldalról rendeltek potenciaerősítőt, fogyasztó, illetve testépítő szereket, de mindössze 20 portál teljesítette a megrendelést. 

A GYEMSZI OGYI laboratóriumában mintegy 24 mintát vizsgáltak be, köztük 8 olyan táplálék kiegészítőt, amely gyógyszerhatóanyagot is tartalmazott. A többi Magyarországon nem engedélyezett gyógyszer volt, amely minőségére, illetve arra, hogy nem ártalmas a szedése, a gyártója semmilyen garanciát nem vállalt. Utóbbiak a feltüntetettől eltérő hatóanyagot, vagy a feltüntetettől eltérő mennyiséget tartalmaztak.

A vizsgált gyógyszermintákban azonosított hatóanyagok 67 százaléka szexuális zavarok kezelésére alkalmazott, 26 százaléka fogyasztó hatású, 7 százaléka pedig anabolikus szteroid volt. A laboratórium eredmények alapján a GYEMSZI OGYI az illegális weboldalak üzemeltetői ellen feljelentést tesz, és egyben kezdeményezi az illegális weboldalak eltávolítását is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.