galéria megtekintése

Bevetnék az „atomtöltetet” Magyarország ellen

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 05. számában
jelent meg.

49 komment

Halmai Katalin
Népszabadság

Rogán Antal csak részben mondott igazat, amikor vasárnap az állami rádióban azt állította, az európai liberálisok frakciója kezdeményezni akarja Magyarország szavazati jogának felfüggesztését, végső soron az ország kizárását az EU-ból.

Információink szerint a liberálisok annak a megállapítását javasolják, fennáll-e a veszélye az uniós értékek súlyos megsértésének Magyarországon. Ez volna az első lépés abban az eljárásban, amelynek utolsó fázisa a szavazati jog megvonása, de semmiképp sem a kizárás. Ennek lehetőségét nem is tartalmazza az uniós jog. Az EP liberális frakciójának (ALDE) képviselője hétfőn a parlament állampolgári jogi bizottságának vezetőségi ülésén terjeszti elő a javaslatot az EU-szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megkezdésére – tájékoztatta lapunkat Francois Pauli, az ALDE főtitkárhelyettese.

A liberálisok szerint az EU alapértékeivel ellentétes az Orbán-kormány migrációs politikája, így a válsághelyzet kezelését szolgáló, a rendőrségnek és a honvédségnek többletjogosítványokat biztosító törvények. A frakció a Tavares-jelentés 2013-as elfogadása óta szorgalmazza, hogy az Európai Bizottság tegyen lépéseket a Fidesz-kormány ellen. Ám a brüsszeli testület vonakodik szégyenpadra ültetni Magyarországot.

Francois Pauli
Francois Pauli

 

Az eljárás megindításához az Európai Parlament többségi döntése szükséges. Ennek híján a liberálisok előterjesztése aligha éli túl a szakbizottság vezetőségi ülését. A Fideszt is a soraiban tudó, legnépesebb jobboldali frakció, valamint az euroszkeptikusokat tömörítő nagy létszámú konzervatív csoport ellenzi a szavazati jog felfüggesztésével fenyegető „nukleáris opciónak”, az „atomtöltetnek” még a felemlegetését is, ahogyan a szélsőjobb és az EU-ellenes blokk is.

  Értesülésünk szerint a Zöldek támogatják a liberálisok kezdeményezését, míg a szocialisták megosztottak. A francia és az olasz baloldal képviselői a határozott fellépés hívei, a magyar szocialista EP-delegáció azonban óvatosabb. Vezetője, Ujhelyi István azt mondja: nincs nagyobb dilemma számára, mint hogy miként tudja megvédeni Magyarország érdekeit úgy, hogy közben „Orbán ámokfutását is mielőbb meg lehessen állítani”. A politikus szerint nem lehet, hogy a Fidesz szégyenletes politikája miatt a teljes magyar nemzetet büntessék. A szocialisták hétfő este próbálnak közös álláspontot kialakítani az ügyben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.