galéria megtekintése

Bevetnék a hadsereget az ásotthalmiak a migránsok ellen

6 komment


Tanács István

A honvédség és rendőrkutyák bevetését kérte a menekültek feltartóztatására Szegeden az ásotthalmi alpolgármester. Algyő polgármestere nem szeretné, ha Nagyfán újra állandó menekülttábor lenne.

Csütörtökön is konzultáltak a menekültkérdésről – ezúttal Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott hívta össze Szegedre a megye önkormányzatainak képviselőit. Lukács János Csongrád megyei rendőrfőkapitány és Seres József, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) dél-alföldi regionális igazgatója adott tájékoztatót a helyzetről.

Ellenük vetnék be a hadsereget?
Menekült gyerekek Ásotthalmon – ellenük vetnék be a hadsereget?
Veres Viktor / Népszabadság

A rendőrkapitány ugyanazt a prezentációt adta elő a polgármestereknek, amit legutóbb Mórahalmon a gazdáknak. Azóta persze napi 700-800-zal nőtt az elfogott határsértők száma, és mindenki arra számít, hogy a népvándorlás a műszaki határzár felépüléséig tovább fokozódik. A főkapitány kiemelte: több mint 200 embercsempészt fogtak el az idén, és e bűncselekmények rendkívüli elszaporodása miatt a bíróságok már a büntetlen előéletű elkövetőknek is végrehajtható börtönbüntetést szabnak ki.

 

Seres József felhívta a figyelmet: a nyugat-balkáni útvonalon ugyanannyi vagy kicsit több illegális bevándorló érkezik az Európai Unióba, mint a Földközi-tengeren át, ám ez az európai közvéleményben nem tudatosul. Az elmúlt két évben nemcsak a migránsok száma, hanem az etnikai összetételük is jelentősen megváltozott: 2014-ben még 50 százalékot meghaladta a koszovói albánok aránya. Most szinte nem is látni koszovóit – a legtöbb migráns Szíriából, Afganisztánból, Irakból érkezik –, de nő a pakisztáni, sőt a bangladesi menekülők száma is. A bevándorlási hivatal alig győzi tolmáccsal, hogy szót értsen a nálunk ritkán használt nyelven beszélőkkel. Bővíteni kellett az informatikai kapacitást, de a legnagyobb problémát a befogadó táborok kapacitása jelenti. Magyarország nincs felkészülve ilyen méretű menekültáradatra.

Ráeresztenék a rendőrkutyát?
Ráeresztenék a rendőrkutyát?
Veres Viktor / Népszabadság

A BÁH regionális igazgatója szerint néhány fő dologra van szükség a válság kezeléséhez: megfelelő jogi háttérre, a zárt befogadó kapacitás bővítésére, a feldolgozó informatikai háttér javítására, és arra, hogy nagy létszámban biztosítsák a kitoloncolás feltételeit.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere ezen a fórumon is állami segítséget kért a térség települései számára az illegálisan eldobált, esetenként veszélyes hulladék összegyűjtéséhez, a polgárőrség gépkocsiállományának növeléséhez, működésük biztosításához, valamint a tűzvédelem megerősítéséhez. A mórahalmi polgármester felidézte, hogy egyszer már okoztak tüzet a migránsok, és kevésen múlott, hogy nem lett belőle hatalmas erdőtűz, amely Ásotthalom belterületét is veszélyeztette volna. A helyi tűzoltó-egyesületeket el kell látni korszerű eszközökkel.

Vándorlók Ásotthalmon
Vándorlók Ásotthalmon
Veres Viktor / Népszabadság

Szatmári Imre tűzoltó ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője később kijavította: a migránsoknak tulajdonított egy szem tűzesetet sem az idegenek okozták, hanem egy leszakadt elektromos vezeték. A hulladékszállítás ügyében nem érzékelték, hogy számottevően megnőtt volna a szemét mennyisége. A megyei igazgató szerint a migránsok vonulása miatt katasztrófavédelmi intézkedésre nincs szükség.

(Érdekes módon mostanában megszaporodtak a menekülteket démonizáló hivatalos megnyilvánulások: a mórahalmi gazdafórumon már odáig merészkedett egy kormánytag, hogy sertéspestis-fertőzéssel riogatta a helybélieket. Erről részletesen itt írtunk – a Szerk.) 

A népvándorlás folytatódik

Szerda reggel is számos menekült lépett be Magyarországra Ásotthalom térségében, ahol kollégánk, Veres Viktor fotói készültek. A határtelepülésen Toroczkay László jobbikos polgármester gyűjtést rendez, azt szeretné megtudni, erre is adakoznak-e annyian, mint a Kétfarkú Kutya Párt plakátjaira.

Tanács István riportját itt olvashatják.

Ugyancsak kiemelte a mórahalmi polgármester a rendszeres tájékoztatás és a lakosság nyugalmát erősítő állandó rendőri jelenlét fontosságát. A gazdáknak kártérítést kell kapniuk a migránsok által okozott károkért, szívesen segítenek ennek felmérésében és a jogi feltételek kidolgozásában.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Fackelmann István, Ásotthalom alpolgármestere közölte: csak csütörtök reggel 170 migránst tartóztattak föl az ásotthalmi mezőőrök, de még dél felé sem tudták elszállítani az idegeneket a rendőrök. Fackelmann szerint abszurd, hogy a zöld határt gyakorlatilag nem őrzi senki, ezért a honvédséget kell a határra kivezényelni, és kiképzett kutyákat adni melléjük, mert különben a migránsok beszaladnak az erdőbe, és elbújnak, kutyával viszont könnyű lenne kihozni őket.

Kapcsolódó képgalériánk

Késő estétől hajnalig folyamatosan érkeznek a menekültek a déli határra. Veres Viktor fotóriporter kollégánk több kisebb és két nagyobb csoporttal is találkozott szerdán a zöldhatárnál. Az első nagyobb csoportban eritreai és afgán fiatalok voltak, a másik csak afgánokból állt, köztük idős nők és egy pár hónapos csecsemő is volt.

Képgalériánkat itt nézhetik meg.

A megyei rendőrfőkapitány azt válaszolta, ő erre érdemi választ nem adhat, a hadsereg főparancsnoka Áder János államelnök. Elhangzott, hogy az elnök még nem írta alá a műszaki határzárról szóló törvényt.

Korai öröm
Korai öröm
Veres Viktor / Népszabadság

Molnár Áron, Algyő polgármestere azt kérdezte Juhász Tünde kormánymegbízottól: igaz-e, hogy a nagyfai ideiglenes menekülttábort (amely Algyő közelében van) állandó státuszúvá teszik, mert ez zavarná az algyői lakosságot. A kormánymegbízott azt mondta, már a maroslelei (egy másik közeli község – a szerk.) polgármester is érdeklődött erről. Nem tudja cáfolni a hírt, fontos döntések vannak folyamatban.

Utazás a semmibe

Bonyolódik a helyzet a Keleti pályaudvaron. Ide érkeznek azok a migránsok, akiket a zöldhatáron elfognak, és Szegedről a bevándorlási szabályoknak megfelelően a debreceni, a bicskei vagy a vámosszabadi menekülttáborba irányítják őket. Rab László riportja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.