Betett a rezsicsökkentés, minden negyedik dolgozóját elbocsátja a Szegedi Hőszolgáltató

Az a lényeg, hogy igyekezzenek gyorsan felfogni és elfogadni a helyzetet, hogy állás nélkül maradtak. Ezt tanácsolták a munkaügyi központban a Szegedi Hőszolgáltató Kft. január 15-étől elbocsátott dolgozóinak.

Január 15-étől 34 dolgozó munkaviszonya szűnt meg a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nél. A legtöbbjük 60 évhez közeli ember, akiknek alig van esélyük máshol elhelyezkedni. Nem küldték el azt az 5 embert, aki 2015-ben eléri a nyugdíjkorhatárt. Nyitott a sorsa további hét dolgozónak, akik a gázturbinás egységben dolgoznak. Ez a hőtermelési mód korábban zöld energiának számított, mióta ezt a kedvezményes elbírálást megváltoztatták, azóta ráfizetéses.

A Délmagyar online cikke szerint a Szegedi Hőszolgáltató Kft. azért veszteséges, mert a több alkalommal központilag csökkentett díj nem fedezi az indokolt és igazolt működési költségeket. Básthy Gábor, a kft. egyik ügyvezetője a lapnak nyilatkozva elmondta: a létszámcsökkentés 2015-ben 211 millió, 2016-tól évi 260-300 millió forint megtakarítást jelent, de így sem garantálható az eredményes működés.

A Délmagyar online egy korábbi írása szerint 2013-ban 1,8 milliárd forint állami támogatást kapott a Szegedi Hőszolgáltató, ám az év végére így is fizetésképtelenné vált. A cég 51 százalékban az önkormányzat, 49 százalékban egy magán cégcsoport tulajdonában van. A tulajdonosok 2013 végén 500-500 millió forintot tettek be a cégbe, hogy működőképességét fenntartsák.

Amikor a 2014. évi helyhatósági választáson a baloldali összefogás elsöprő győzelmet aratott Szegeden, lecserélték a város által delegált ügyvezetőt. A dolgozók azt várták, hogy a szocialisták által kinevezett új ügyvezető majd megoldja a helyzetet, ugyanis az elbocsátásokról szóló döntést még a Fidesz-KDNP-Jobbik által alkotott korábbi többség által kinevezett ügyvezető hozta meg. Az új ügyvezető sem tudott azonban más megoldást.

A cég jóindulatát jelzendő a személyzetis elkísérte az elbocsátott dolgozókat a munkaügyi központba, ahol tájékoztatást kaptak a lehetőségeikről. Az a lényeg, mondták nekik a munkaügyi szakemberek, hogy igyekezzenek gyorsan felfogni és elfogadni a helyzetet, hogy állás nélkül maradtak. Vannak átképzési lehetőségek. Aki 100 kilométernél messzebb talál munkát, igényelhet lakhatási támogatást, a nyugdíj előtt állók pedig kérhetnek álláskeresési támogatást.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.