Beterítette Debrecen környékét a szemét

Egy debreceni civil szervezet a hulladékszállítást végző cég környezetvédelmi engedélyének visszavonását kéri a zöldhatóságtól, mert a társaság telephelyéről kikerült a szemét egy része, s beborította a környező földeket. A cég azt állítja: nem ők hibáztak, hiszen szerződésük van a gazdákkal a szemét összeszedésére.

Egy debreceni civil természetvédő szervezet, a Terepszemle Stúdió azzal a beadvánnyal fordult a zöldhatósághoz, hogy vonja vissza a Debrecenben lakossági és közületi szemét- és hulladékszállítással foglalkozó, felerészben önkormányzati tulajdonú A.K.S.D. Kft. környezetvédelmi engedélyét. A civil aktivisták ugyanis az elmúlt hetekben föltérképezték a cívisváros területén lévő illegális hulladéklerakókat, s arra a következtetésre jutottak, hogy az A.K.S.D. telephelyéről nagy mennyiségű szemét kerül a környező mezőgazdasági területekre és élővizekbe.

A Terepszemle aktivistái elmondták: 2012 februárjában kezdték meg az illegális hulladéklerakók feltérképezését, s azokról bejelentést tettek az illetékes közterület-felügyeletnek a terület GPS koordinátáinak megadásával és fotók csatolásával. Arra az eredményre jutottak, hogy Debrecen közigazgatási területén belül nagy mennyiségű hulladék található megközelítőleg huszonöt hektáron szétszóródva földút, szántó és csatorna mellett. Azt feltételezik, hogy a hulladék az A.K.S.D. Vértesi úti telephelyéről származik technológiai hiba következtében, ezért a telephely közvetlen szomszédságában készült terepbejárás eredményét szintén továbbították a közterület-felügyeletnek.

Egyidejűleg bejelentést tettek a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél –közismert nevén a zöldhatóságnál – azzal a kéréssel, hogy amíg az üzemeltető nem oldja meg a hulladék kikerülését a telephelyéről, vonják vissza a hulladéklerakó környezetvédelmi engedélyét, és kötelezzék működésének felfüggesztésére. Hozzátették: a telephelyről kikerülő hulladékról nem állapítható meg, milyen mértékben szennyeződött vegyszerrel vagy egyéb veszélyes hulladékok származékaival, ezért a hulladékkezelési eljárások folyamán a telephelyről kikerülő anyagokat veszélyes hulladékként kell kezelni.

Juhász Judit, az A.K.S.D. Kft. PR-vezetője az ügyről megkeresésünkre azt mondta: tudomásuk van róla, hogy a telephelyükről a könnyebb súlyú szemetet az erős szél fölkapta és a környező földekre terítette, de éppen az ilyen esetek kezelésére kötöttek szerződést az érintett gazdákkal arra, hogy ha a földtulajdonosok a szemetet összeszedik, akkor a cég azt térítésmentesen átveszi. Juhász Judit hozzáfűzte: ebből az következik, hogy nem az A.K.S.D. felelőssége, hogy a hulladék még a földeken van.

Belepte a környéket a szemét
Az AKSD telephelyéről nagy mennyiségű szemét kerül a környező mezőgazdasági területekre és élővizekbe
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.