Magatehetetlen betegeik képeivel viccelődtek a mentősök

Az általuk szállított betegekről készült, esetenként gúnyos kommentárokkal kísért képeket tettek közzé a világhálón mentősök. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője felelősségre vonást ígért.

A magatehetetlen betegeket fényképezték, és a fotókat humorosnak, gúnyosnak szánt kommentárokkal az internetre töltötték fel eddig ismeretlen mentősök az elmúlt hónapokban – derítette ki a Blikk.

A fotók kiszolgáltatott helyzetben levő, hordágyon fekvő hajléktalan asszonyról vagy magatehetetlen idős emberről és fiatal lányról készültek. A Blikk a Facebookon bukkant a felvételekre, ahol a képek feltöltője magát az Országos Mentőszolgálat központi esetkocsija legénységének tagjaként adta meg.

A képeket még tavaly augusztus 17-én tették fel a világhálóra, ahol vasárnap délig láthatóak is voltak. Egészen addig, amíg a lap nem írt a közzétevő csoportnak, megkérdezvén, mire vélje a fotókat.

A lap tulajdonosaitól csak egy kurta válasz érkezett. Szerintük a betegek jogai nem sérültek, mivel felismerhetetlen az arcuk. „A munkánkba szeretnénk betekintést engedni, mivel a közhiedelemmel ellentétben sokan nem ismerik azt” – zárták rövidre a készítők, majd az egész oldalt törölték.

A képek etikátlanok, sértik a személyiségi és betegjogokat. A mentődolgozók azonnali felelősségre vonásra és fegyelmi eljárásra számíthatnak – mondta az üggyel kapcsolatban Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ)  szóvivője, aki szerint elfogadhatatlan, hogy mentők hasonló képeket tegyenek fel a világhálóra.

A múlt héten elkészült a közösségi oldalak használatára vonatkozó szabályzat is, amely tiltja a betegellátással összefüggő fényképek közzétételét – jelentette ki a szóvivő, hozzátéve: a szabályzatra azért volt szükség, mert több dolgozójuk is tett már fel csúnya balesetekről készült képet a világhálóra, amelyen például rendszám volt látható.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.