Orbán visszhangja: hazugságbeszédtől a vesztes ember felolvasásáig

Orbán Viktor beszéde gyatra volt és gyenge, csalódást okozott, 'aki ilyen rosszul kormányoz miniszterelnökként, az húzzon el', hangoztatta a parlamenti ellenzék. A Fidesz-KDNP ezzel szemben atyáskodó jóindulattal kezelte az évértékelőt, Orbán számíthat a kormányzó pártok támogatására.

Orbán Viktor országértékelő beszédét a Fidesz és a KDNP is pozitívan fogadta. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője hangsúlyozta: a miniszterelnök és a kormánya továbbra is mindenben számíthat a párt támogatására. Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető üdvözölte a konszolidációs időszak kezdetét, de elkerülhetetlennek nevezte a „régi rend lebontását kísérő konfrontációt”. A KDNP politikusa szerint pártja „politikai stílusának” ugyanakkor inkább „az építés korszaka” felel meg a legjobban.

Ennél jóval kritikusabb hangot ütöttek meg az ellenzéki pártok. Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese szerint Orbán beszéde nem évértékelő volt, hanem egy „hazugságbeszéd”. Az ökopárti politikus reagálásában azt mondta: a kormányfői szónoklatból kimaradt a valóság, Orbán szerinte úgy beszélt a Magyarország dolgairól, mintha nem is ebben az országban élne. Karácsony szerint az Orbán-kormány politikájának „minden nyertese ott volt a Millenárison”, a lakosság kilencvenkilenc százaléka viszont egészen más valóságban kénytelen élni. Az LMP-s politikus rámutatott, hogy az államadósság Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben tavaly, a munkanélküliség aránya pedig stagnál. „Aki ilyen rosszul kormányoz miniszterelnökként, az  húzzon el” – fogalmazott, a miniszterelnök lovas hasonlatára utalva.

„Orbán Viktor elbizonytalanodni látszó közönség előtt sorolta a szokásos semmitmondó hasonlatait. Kevés konkrétumot tartalmazó beszéde egyértelműen mutatja, a kormány nem tud mit kezdeni az ország előtt álló problémákkal, és nem ismeri vagy nem akarja megismerni a gondok valódi súlyosságát”- írta kommentárjában Mesterházy Attila.

Az MSZP elnöke később sajtótájékoztatón azt mondta: a kormányfő „keszonbetegségben” szenved, az általa elmondottak ugyanis köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Nevetségesnek nevezte, hogy Orbán azt a középosztályt jelölte meg legfőbb társadalmi bázisaként, miközben mára a középosztályt a lecsúszás veszélye fenyegeti és napi megélhetési gondokkal is szembe kell néznie. Mesterházy szerint a kormányfő beszéde „gyatra volt és gyenge” és szerinte a kormánynak elég lenne Borsod megyéig fordulnia, ahol „éhségmenettel” hívják fel a figyelmet a tarthatatlan helyzetre.

A Jobbik szerint sem tartalmazott túl sok újdonságot az országértékelő beszéd. Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes azt mondta: csalódást okozott a szónoklat, mert nem szerepeltek benne érdemi megoldási javaslatok és nemzetközi kitekintés sem.

A Demokratikus Koalíció alelnöke, Molnár Csaba szerint a miniszterelnök beszéde egy „vesztes, megtört ember felolvasása” volt, akinek már senki nem hisz, de mindenáron hatalomban akar maradni. A volt kancelláriaminiszter hozzátette: Orbán beszédének két őszinte mondata volt; az egyikben szerinte a kormányfő elismerte, hogy a tavaly bevezetett egykulcsos adó nem szolgálja a társadalmi igazságosságot, míg a másikban azt, hogy rosszabbul élnek az emberek, mint amit megérdemelnének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.