galéria megtekintése

Nem lesz szuperhatalma Pintérnek

7 komment


Csuhaj Ildikó

A Lázár–Pintér-meccsben a kancelláriaminiszter győzött, a belügyminiszternek nem lesz terrorellenes szuper-titkosszolgálata, és a TIBEK nem gyűjthet majd titkos adatokat. A terrorveszélyhelyzet viszont alkotmányos passzus lett – és még így is rendkívüli hatalmat ad az Orbán-kormánynak.

Megvan a hatodik alkotmánymódosítás: az Országgyűlés 153 szavazattal, 13 ellenében, 1 tartózkodás mellett – fideszes és KDNP-s képviselők javaslatára, jobbikos segédlettel – elfogadta, hogy az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére terrortámadás veszélye vagy terrortámadás esetén meghatározott időre terrorveszélyhelyzetet hirdethet ki.

A jobbikos voksok azután lettek biztosítva a minősített kétharmadhoz, hogy a kormánypártok visszaléptek az eredeti javaslatukhoz képest. Gyakorlatilag Orbán Viktor miniszterelnök személyes döntése lett volna ugyanis a terrorvészhelyzet, azaz egy olyan szélsőségesen rendkívüli helyzet kihirdetése, olyan jogosítványokkal, mint amilyeneket háborús, polgárháborús és más totális válsághelyzetek esetében kaphatna egy kormány. A jogosítvány használata – szemben több másik rendkívüli jogrenddel – nem lett volna célhoz kötve vagy területileg korlátozva. Ezen túlmenően alkotmányos alapjogokat, szabadságjogokat korlátoztak volna kormánydöntés alapján, adott esetben e-mailes levelezési rendszert is megfigyelhettek volna, postaküldeményeket, de korlátozhatták volna a gyülekezési jogot is.

A most elfogadott verzió is – igaz, parlamenti kontrollal, de – szokatlanul erős jogköröket ad a kormánynak: terrorveszélyhelyzet esetén törvények alkalmazását felfüggesztheti fel, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és más rendkívüli intézkedéseket hozhat a kormány.

 

Sőt a terrorveszélyhelyzet kezdeményezése után bevezethet rendkívüli lépéseket. Ezekről a köztársasági elnököt és az Országgyűlés illetékes bizottságait folyamatosan tájékoztatni kell. Az így bevezetett intézkedések hatálya az Országgyűlés terrorveszélyhelyzet kihirdetésére vonatkozó döntéséig, de

legfeljebb 15 napig tart.

A módosításra a Fidesz–KDNP hivatalos indoklása szerint azért van szükség, mert a honvédség csak egy, az alaptörvénybe foglalt, új különleges jogrend esetén válhat bevethetővé terrorveszélyhelyzetben.

A balliberális ellenzék szerint az alkotmány szabályozza a rendkívüli helyzeteket, nincs szükség a terrorvészhelyzet tényállásra.

A kormányoldal szerint viszont már

legalább háromszor indokoltak lehettek volna hasonló intézkedések:

Lázár János szerint a „Keletinél kialakult helyzet” és a röszkei konfliktus voltak ilyenek, Kovács Zoltán szerint pedig az M1-esen gyalogló menekültek miatt lett volna indokolt.

Kósa Lajos az alkotmánymódosítást elutasító „balliberális kispártok” kapcsán közölte, hogy az MSZP továbbra is bevándorláspárti politikát képvisel, csakúgy, mint az egész európai baloldal. A magyar baloldal elutasította, hogy a katonákat fel lehessen használni terrorveszély esetén a magyar emberek védelme érdekében – állította.

Terrorellenes csomag: elfogadva


Elfogadta a parlament a Belügyminisztérium terrorellenes csomagját is. Az eddigi Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a jövőben nemzetbiztonsági szolgálatként, Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) néven működik tovább.

S noha a parlamenti szavazás után Kontrát Károly államtitkár a Népszabadság kérdésére cáfolta, hogy „bármilyen harc” lett volna Lázár János és Pintér Sándor között, az elfogadott szabályozás szerint a kancelláriaminiszter győzött:

a belügyminiszternek ezúttal sem lesz egy tökéletesen a BM alá rendelt szuper-titkosszolgálata.

Az eredeti javaslat több ponton módosult: kisebb lesz a TIBEK-et felügyelő miniszter hatásköre, és a titkosszolgálatok – a polgári elhárítás és hírszerzés, illetve a katonai nemzetbiztonsági szolgálat – nem adnak automatikusan adatokat a TIBEK-nek.

Az Információs Hivatal (Lázár felügyeli), valamint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (Simicskó István honvédelmi miniszter felügyeli) főigazgatójának hozzájárulása is szükséges lesz ahhoz, hogy a hivatalok tájékoztatást adjanak más, a TIBEK-kel együttműködő szerveknek, az adattovábbításról pedig az adott szervet felügyelő minisztert is tájékoztatni kell.

A mai sajtótájékoztatón Simicskó István és Kontrát Károly is azon a véleményen volt, hogy mindez nem lesz akadálya a szükséges információáramlásnak. A belügyminiszter által felügyelt TIBEK feladata a nemzetbiztonságot, bűnüldözést, közbiztonságot vagy más alapvető biztonsági érdeket sértő adatok feldolgozása, elemzése, a lehető legátfogóbb kép összeállítása az ország terror-, illetve esetleges más fenyegetettségéről, a belső biztonsági helyzetről, a közbiztonságról. A központ – más nemzetbiztonsági szolgálatokétól eltérően – nem végezhet titkos információgyűjtést.

A csomagot széles konszenzussal fogadták el, ezt emelte ki Tuzson Bence kommunikációs államtitkár is a voksolások után tartott sajtótájékoztatóján. A kétharmados részeket 185 fideszes, KDNP-s, MSZP-s és jobbikos igen szavazattal, 6 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselők. A „feles” arányú részeket 182 igen, 6 nem és 3 tartózkodás mellett szavazták meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.