galéria megtekintése

Best of köztévé: a kabarémaraton legjobb epizódjai

5 komment

Ny. M.

Ádár, 35 fok, ablakos vili, fantomkapitány és új főváros – ha úgy érzi, lemaradt az új állami propagandacsatorna bakisorozatáról, ne aggódjon, mert házhoz mennek. Akkor, amikor.

Még csak egy hete indult az állami tévé új hírcsatornája – ebből ráadásul három nap csütörtökre esett –, de már mi is alig tudjuk követni azt az irdatlan mennyiségű bakit, bénázást, amit a 80 milliárd forint közpénzből fenntartott közmédiánál elkövettek.

Unortodox naptőrszámítás
Unortodox naptárszámítás
MTVA

Az új hírcsatorna március 15-én indult, de a gigantikus projekt már egy héttel az indulása előtt is az összeomlás szélén volt. Feltesszük, az sem sokat használt a nemrég leporolt - ám annál sárosabb - márkanévnek, hogy az új csatornát sokan jóval az indulása előtt propagandatévéként emlegették. Ami persze a retusálós, cenzúrázós balhék után olyan nagyon nem érhette meglepetésként a közmédia urait.

 

A baljós előjelek tovább sokasodtak, amikor az M1 píárosai kimerészkedtek a Facebookra, bedobva az új szlogent: „Akkor. Amikor.” Ami valóságos trollmágnesnek bizonyult, az M1 március 15-i indulását beharangozó esemény üzenőfalán ízekre szedték a hírcsatornát, az online ragadozók lármás csámcsogása máig hallatszik az éterben.

A beharangozó kampány bukása után még jól is kijöhettek volna a történetből – elvégre innen szép nyerni –, ehelyett ez történt (a teljesség igénye nélkül):

Március 15. Se kép, se hang

Az M1 hírcsatorna indulásának napján történteket alighanem tanítani fogják a kommunikáció szakokon Ludovikán. Mint elrettentő példát.

Beköszöntött az Ádár-korszak
Beköszöntött az Ádár-korszak
MTVA

Az első napon teljes fejetlenség uralkodott a stúdióban – az első időjárás-jelentések és sporthírek inkább a kabaré műfajába tartoztak, a műsorvezető pedig már a harmadik percben megkérdezte a rendezőjét, hogy kérjen-e elnézést. Nem kért.

Néha percekre elsötétült a képernyő (amikor épp nem keverték össze a bejátszásokat), máskor „csak” elnémult az adás, jobb esetben is stúdiózajok és beszélgetésfoszlányok hallatszottak be. Az ünnepi megemlékezésekről szóló tudósításoknál még Áder János nevét, a forradalom dátumát sem sikerült eltalálni, nemhogy egy épkézláb bejelentkezést összehozni.

Március 16. Közvetítési kényszer

A vasárnapi bakisorozat hatására hétfőre átalakították a műsort: a sok nullkilométeres riporter miatt több anyag nem készült el időre, ezért inkább órákon keresztül élőben adták a parlamenti ülést. A legszebb a hivatalos indoklás: „az ellenzék megjelenésének biztosítására döntöttek az élő kapcsolásról”.

Március 17. Rozi a moziban

Unortodox naptárral állt elő a köztévé: az időjárás-jelentés szerint a héten háromszor lesz csütörtök (rögtön vasárnap után), az különbözteti meg őket, hogy a hét utolsó csütörtökjén 35 fok várható.

Philip napja

A kabarésorozatot elirigyelhette a köztévé tulajdonosi alapja is. Az MTVA-nál addig számoltak, amíg ki nem jött, hogy a hírcsatorna indulásakor az 5 közszolgálati adó műsoraira összesen 5,3 millióan kapcsoltak. Ennél szebb blöfföt Rákay 'kétmillió' Philip sem találhatott volna ki.

Kell tolmács?

Lehet még fokozni: az angol nyelvű Híradó „azoknak szól, akik angolul tanulnak, vagy nem tudnak magyarul”. A beharangozó magyarul hangzott el.

Március 18: Akkor. Amikor.

A nap mondata Radnai Csabáé, aki így búcsúzott a nézőktől: „Velem holnap találkozhatnak ugyanezen a napon. Viszontlátásra!” Szóval csütörtökön.

Március 19. A flottakapitány rejtélye

Ma a szombathelyi repülőtérről készült anyag sikerült röhejesre. A műsorvezető a „fantasztikus titulussal” rendelkező flottakapitányt kereste, amely titulus neki „borzasztóan tetszik". Mire az adásban megszólaló férfi, Erdős Zsolt közölte, hogy ilyen tisztség nem létezik, ő csak a repülőklub titkára. Erre Radnai zavarában megkérdezte, hogy milyen célból alapították a repteret.

Március 19. Keleti szellő

Szerencsétlen meteorológusoknak ma üres háttér előtt kellett mutogatniuk, ellenben megtudhattuk, hogy Moszkva magyar város.

Március 20. Humorérzék

Az M1 riportere azon nevetgélt, hogy nem jutott eszébe a légzsák szó, ami előfordul, de egy halálos balesetről szóló tudósításnál kissé meredek.

Március 21. Ablaka van a villamosnak

Újabb felejthetetlen epizód az új villamosokat bemutató riport. A helyszíni vágóképek magukért beszélnek (a beharangozott BKK-vezér helyett egy shaolin baszk-fu bemutatót sikerült bejátszani, hogy az egyik kommentelőnket idézzük). Az se semmi, ahogy a helyszíni tudósító papírból olvassa: vannak ablakok is az új villamosokon, sőt az üvegen bemehet a napfény. Azt már nem tudhattuk meg, vajon min gurul a csodavillamos, mert a riportot félbe kellett szakítani

Március 22. Áder az első

Sosem tudjuk meg, mit láttak a szemtanúk a tunéziai terrortámadás helyszínén, mert lekeverték a riportot, hogy kapcsolhassák Áder Jánost, aki a hévízi tó partján készülődött a sajtótájékoztatójára. A lemaradó operatőrt, a remegő kezű riportert és a tisztes távolból dolgozó stábot is kielemezte a köztársasági elnök élő adásban.

Március 23. Két jó barát

Hétfőn a változatosság kedvéért a Kossuth Rádión folytatódott a maraton: a közlekedési államtitkár elmesélte, mekkora kihívás eljutni A-ból B-be, majd a CÖF-ös Csizmadia László helyett a DK-s Varju Lászlót sikerült adásba kapcsolni, aki le is csapott a lehetőségre.

Dicséret jár, nem letolás!

A hét mondata az MTVA nagy nevettetője, Szabó László Zsolt vezérigazgató szájából hangzott el, aki pókerarccal azt próbálta beadni nekünk – amikor a kabarémaratonnal szembesítettük interjúnkban –, hogy a munkájukért dicséret jár, nem letolás.

Összeállításunkat bővítjük, úgyhogy ha kimaradt volna valami kapitális baklövés, látott egy vicces fotót, videót az M1 elmúlt heti adásairól, ossza meg, berakjuk! Akkor. Amikor.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.