galéria megtekintése

Bepöccent a polgármester

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 16. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Vizsoly vezetője levenné a falubelieket a „lélegeztetőgépről”, mert a Fideszre szavaztak.

„Üdvözlöm a vizsolyi választókat! Eltelt egy hét, volt időm átgondolni a választási eredményt. Mindenkinek tiszteletben tartom a véleményét, senkit nem akarok megbántani, megpróbálom összegezni a gondolataimat. 170 Fidesz, 111 Jobbik, 60 Kormányváltók, ha valaki nem tudja. Mi következik ebből? Aki a Fideszre szavazott, nyilván elégedett a sorsával, aki a Jobbikra, nem tudom, mert én nem olvastam olyat a programjukban, mely Magyarországot egy jobb irányba vinné. Ezért nekem ebből az jön le, hogy amit én képviselek, az a többségnek nem jó. Ha viszont így van, akkor stratégiát váltok. Nincs kölcsön, nincs előleg. Fizetés a törvényben előírtaknak megfelelően 5-én. A közfoglalkoztatást már megoldotta a kormány. Ja, elfelejtettem, hogy a kenyérhez jó étvágyat kívánjak, remélem 4 évig elég lesz.”

Májustól drasztikusan csökken a közmunkások száma
Májustól drasztikusan csökken a közmunkások száma
Teknős Miklós / Népszabadság

Ezt a bejegyzést írta a napokban közösségi oldalára Bihi Miklós, Vizsoly polgármestere, a Párbeszéd Magyarországért párt tagja. Megkérdeztük, pontosan mit kell érteni a mondatain.

 

– Tizenkét éve vagyok polgármester egy „überhátrányos” abaúji térségben, a „Biblia falujában”. Ennyi éve tartom lélegeztetőgépen a települést, ahol hatvanszázalékos a munkanélküliség, s minden harmadik ember cigány. Az állami normatíva egyre kevesebb, saját bevételünk meg a nullával egyenlő. Ebben a helyzetben sakkoztam minden hónapban, hogy lehetőleg mindenki időarányosan kapjon lakhatási támogatást, segélyt meg a közmunkából járó bért. Értse úgy, hogy ha minden járandóságot kifizetünk a hónap elején, akkor a hónap második felében már nincs miből élniük, mert felélik, nem tudják beosztani. S közben a saját fizetésemből is adtam kölcsön annak, aki nagyon megszorult: most úgy nagyjából háromszázezer forinttal tartoznak nekem a falubeliek.

De minden nehézség ellenére úgy éreztem, ez a falu az én családom, s amit teszek, értük teszem. Polgármesterként látom, hogy ez a rendszer rossz, nem működik. Tudom, hogy ezen lehetne segíteni, a PM-nek is számos olyan elképzelése és programpontja van, ami épp az ilyen kilátástalan falvaknak tenne jót. Van egy világképem, e szerint élek, de a választási eredmények azt mutatták: erre a gondolkodásmódra nemet mondtak a vizsolyiak. S nekem ezen el kellett gondolkodnom – mondta Bihi Miklós.

Egy hétig töprengett, majd a közösségi oldalán közreadta: más világ lesz innentől Vizsolyban is. Nincs trükközés, nincs ide-oda tologatás a költségvetésben, napokig tartó fejtörés, hogy miként tömködjék be az egyre-másra felbukkanó lyukakat. Betartják a törvény betűjét, vasszigorral. Minden hónap ötödikéig kiutalnak minden járandóságot, aztán, ha valakinek hó közben elfogy a pénze, magára vessen. A polgármester nem ad többet kölcsön a magáéból. S mivel a falunak nincs pénze, a szemétszállítási díjat ezentúl a lakosoknak kell fizetniük. Elvégre a tavaly meghozott törvényben az van, hogy az önkormányzat csak akkor vállalhatja át a lakosoktól a szemétdíjat, ha van rá fedezete. Nekik meg nincs. Eddig innen-onnan lecsipegettek, de ezt csak a saját jóérzésük miatt tették, a törvény nem kötelezi őket erre a „csipegetésre”. A törvény azt mondja: fizessenek a szegények is.

– Így bünteti a falut, amiért a Fideszre meg a Jobbikra szavaztak?

– Nem büntetem én. Csak a helyükre teszem a dolgokat. És nem döglök bele abba, hogy zsonglőrködjek azzal, ami nincs: megmondom kerek perec, hogy nincs. Oldják meg, kérjenek a kormánytól, elvégre rájuk szavaztak. Nekem már volt egy infarktusom, nem akarom felhúzni magam azon, ha valaki egy kiló kenyérért eladja a jövőjét.

– Ezt hogy érti?

– Szó szerint. Itt a választás előtt két nappal egy-egy vekni kenyeret osztogatott a fideszes aktivista, ezért írtam a közösségi oldalamon, hogy remélem, be tudják majd osztani ezt a kenyeret négy évre. Mert dolgozni nemigen tudnak majd. Ugyanis a választás után két nappal, kedden ideüzentek a munkaügyi központból, hogy csökkenteni kell a közmunkások számát. Áprilisban még százhárman dolgoztak, május elsejétől huszonöten fognak.

– Mit mondtak, miért kell megtenni ezt a lépést?

– Miért? Mert elfogyott a pénz. De amikor én a választások előtt pedzegettem ezt a témát, mert már hallottunk ilyen hangokat a munkaügyi központból, akkor a helyi fideszesek nyilvánosan lehurrogtak, hogy rosszak az információim. Hát most itt ülünk, és húzogatjuk ki a neveket. Hogy kinek nem lesz májustól kenyérrevalója.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.