galéria megtekintése

„Nyolcszázmilliót megér nekik a kétharmad, főleg a mi pénzünkből”

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 06. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Veszprémben napközben kevés az ember, szakad a hó, és a kétharmados többségről is döntő időközi országgyűlési választások előtt van, aki azt mondja, fogynak azok, akik elismerik, hogy a Fideszre szavaztak. A kormánypárt jelöltjét mi nem fotózhattuk, de az MTI igen.

– Nyolcszázmilliót megér nekik a kétharmad. Főleg a mi pénzünkből – mondja futtában egy negyvenes férfi a veszprémi Kossuth utcában, amikor a kétharmados többségről is döntő időközi országgyűlési választások esélyeiről kérdezzük. Arra utal, hogy a kormány legutóbbi ülésén ekkora összeget szavazott meg Veszprém fejlesztésére. Ezt a pluszjuttatást véletlenül éppen arra a területre lehet fordítani, amelyet a Fidesz jelöltje, Némedi Lajos, a város alpolgármestere felügyel.

Némedi Lajos az MTI felvételén. Függetlenként induló riválisa, Kész Zoltán szerint az is tét, a választók megtagadják-e azokat, akik visszaéltek a kétharmaddal
Némedi Lajos az MTI felvételén. Függetlenként induló riválisa, Kész Zoltán szerint az is tét, a választók megtagadják-e azokat, akik visszaéltek a kétharmaddal
Kovács Tamás / MTI

– Azért egyre jobban fogynak azok, akik elismerik, hogy a Fideszre szavaztak – állítja egy nyugdíjas férfi a pékségben. – Lehet, hogy továbbra is az ő jelöltjük mellé húzzák be az ikszet, de most már legalább szégyellik.

 

A városban napközben kevés az ember, szakad a hó, köztéren csak A haza nem eladó mozgalom piros dzsekibe bújt aktivistáival találkozunk. Kabátjukon jelöltjüknek, a párt vezetőjének, Kásler Árpádnak az elérhetőségét hirdetik.

Iváncsó Zsolt és Müller László Miskolcról jött, addig maradnak, amíg össze nem gyűlik legalább nyolcszáz aláírás. Azt tervezik, másnap már indulhatnak vissza.

– Nyolcmillió forint lakáshitelt vettem fel, öt év alatt kifizettem hatot, fennmaradt még tizennégy – sorolja Müller László, mi vitte a devizakárosultakat összefogó mozgalomhoz. „Veszprémen az ország szeme” feliratú szórólapokat osztogatnak a pláza mellett. „I. István Veszprém és Várpalota között győzte le Koppány seregeit. Egy évezred elteltével Veszprém ismét a magyar politikatörténelem legmeghatározóbb szereplőjévé válhat. Itt dől el, hogy marad-e a Fidesz kétharmados többsége, vagy sem” – olvasható a kampánylapjukon.

Míg ott vagyunk, hárman írják alá az ívet. – Csak a Fidesz – veti oda egy kucsmás asszony az aktivistáknak, s ezt addig ismételgeti, míg be nem lép a bevásárlóközpontba. Lehet, hogy ott is mondja tovább, de nem megyünk utána.

Kész Zoltán független jelölt stábja irodát bérel, már délelőtt megtalálják őket. Jönnek aláírni, s visznek is el íveket.

– Veszprém sárga lapot mutathat a Fidesznek, legkésőbb 2018-ban meg jöhet a piros – mondja Kész. – Nemcsak a kétharmad a tét, hanem az is: a választók megtagadják-e azokat, akik a kétharmaddal visszaéltek.

Illés Zoltán korábbi válogatott kézilabdázó is aláír. – Valamikor büszke lehettem arra, hogy magyar vagyok. Most a kormány miatt néha szégyenkeznem kell – kesereg.

Terepmunka. A Haza Nem Eladó mozgalom aktivistái
Terepmunka. A Haza Nem Eladó mozgalom aktivistái
Kurucz Árpád / Népszabadság

Többen bosszankodnak azon, hogy a teljesen esélytelenül induló kis pártok szavazatokat visznek el Késztől. Schmuck Andor szociáldemokrata pártelnök azt kérte az ellenzéki pártokról, hogy az olajügyeket kirobbantó, ám Veszprémhez egyáltalán nem kötődő Karancsi Istvánra szavazzanak.

Kalandorok kíméljenek – válaszolta közösségi oldalán Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese. A baloldali pártok Kész mögé sorakoztak fel.

Telefonon elértük Némedi Lajost, a Fidesz alpolgármesterét. Megbeszéltük, hogy találkozunk a Narancspont nevű irodájukban, és megszólal. A helyszínen egy cetlit nyomott a kezünkbe, elnézést kért, de a kampányfőnöke úgy döntött, majd ő nyilatkozik helyette. Fotózni sem engedte magát.

Azt már nem tudjuk meg, hogy ha bekerül a parlamentbe, akkor is a kampányfőnök beszél-e helyette.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.