galéria megtekintése

Nekiment a kormánynak a fideszes képviselő

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 27. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Moderált, de alapos és tényszerű, az államműködés szinte minden területét átfogó kritikát tett közzé a kormányzásról a saját honlapján Bencsik János. A fideszes fősodortól sokszor eltérő parlamenti képviselő 22 pontban fogalmazta meg mindazt, amit szerinte másképp kellene csinálni.

A multik megregulázásával sikeres gazdaságpolitikai műtétet hajtott végre a kormányzat, ugyanakkor a társadalmi szerkezet roncsolódása tovább folytatódott, és számos olyan döntés született, amely nem állja ki az igazságosság próbáját – fogalmaz a 22 pontos bírálat- és javaslatcsomag bevezetőjében Bencsik János. Szerinte a kormányzás legnagyobb hiányossága a társadalmi párbeszéd hiánya, a civil szereplők háttérbe szorítása. – Ha elfojtjuk az öngondoskodásra, önellátásra, az innovatív megoldások alkalmazkodásban való használatára irányuló, alsóbb szinten szerveződő törekvéseket, akkor a magyar nemzet egészséges életösztönét zúzzuk porrá – szögezi le a fideszes képviselő, kifogásolva például a hivatali autonómia felszámolását, és megjegyezve: közszolgáltatásokat „zsoldosokkal” nem lehet hatékonyan működtetni.

Bencsik János a társadalmi párbeszédet is hiányolja
Bencsik János a társadalmi párbeszédet is hiányolja
Kovács Tamás / MTI

Bencsik úgy látja, helyes irány, hogy a kormány leállította a közszolgáltatások privatizációját, és a legtöbb ágazatban – energetika, ivóvíz, köztisztasági szolgáltatás – növelte a köztulajdon mértékét. A „rezsicsökkentést” azonban a megvalósított formában inkább hibának tartja: szerinte a gazdagokat nem érdekli az energiaszámla, a szegényebbeken viszont inkább a szociális tarifa bevezetése, illetve az energiatakarékosság támogatása segítene.

 

A politikus azt állítja: a közoktatási rendszer valóban reformra szorult, „ám a helyi közösségek szinte teljes körű kizárása a közoktatási intézményeket érintő döntések meghozatalából, megítélésem szerint érdektelenné, akár ellenérdekeltté teheti az önkormányzatokat”, és a Fidesz képére formált oktatás nem vonzó a fiatalok számára. Hasonlóan kétarcú az önkormányzati pénzügyek átrendezése: az adósságkonszolidáció indokolt lépés volt, a bevételek elvonására viszont nincs ésszerű magyarázat.

Pelikán elvtársak

A jelenlegi kormányzás egyre jobban emlékeztet a Tanú című filmre, a bármely pozícióban bevethető Pelikán elvtársakkal - nyilatkozta lapunknak a fideszes Illés Zoltán.

Bencsik János szerint igazságtalan és kezelhetetlen helyzetet eredményez, hogy az egyes önkormányzatok anyagi helyzetük függvényében maguk dönthetnek a szociális segélyezésről, hiszen így egymástól nagymértékben különböző ellátórendszerek alakulnak majd ki, és megindul a leszakadó népesség vándorlása a tehetősebb nagyvárosok felé (kezelhetetlen jóléti és közbiztonsági krízishelyzeteket okozva), miközben az államnak inkább a helyben boldogulást kellene segítenie.

Teknős Miklós / Népszabadság

A képviselő egyetért azzal, hogy sokat javult a gyermekeket nevelő és egyben munkát is vállaló családok anyagi helyzete, ugyanakkor ők csak a társadalom kisebbségét képviselik, és a többségnek nem maradt más, mint a létminimum alatti jövedelmet biztosító közmunkaprogram.

A gazdaságpolitikában elsősorban azt ostorozza, hogy túlságosan nagy szerephez jut a járadékvadászat (amikor egy szereplő az értékteremtés helyett arra áldozza erőforrásait, hogy bizonyos piaci lehetőségekből az állam közreműködésével kizárjon más szereplőket), ami torzítja a gazdaság szerkezetét és az emberek értékrendjét.

Oligarcha-állam

Az állami földek Fidesz-közelbe juttatása professzionális módszerekkel, a tárcákhoz beültetett oligarcha családtagok segítségével történik – olvasható A magyar föld sorsa című,  Ángyán József nevével fémjelzett könyvben.

Bencsiket aggasztja a társadalmi különbségek növekedése, a külföldi partnerekkel egyre konfrontatívabbá váló viszony, a kisvállalkozások megerősítésének elmaradása, a fiatalok gyorsuló elvándorlása és a külpolitikában annak a csapdahelyzetnek a lehetősége, hogy a keleti és a nyugati tömb közé szorulunk.

A renitens

Bencsik János nem először fogalmaz meg kormánykritikát az Orbán-rendszer lényegi elemeivel szemben: korábban (Ángyán Józseffel együtt) bírálta a nagybirtokok kialakítását és az oligarchák földszerzését támogató földpolitikát, az újságírókra, a diákokra és a politikusokra kiterjedő kötelező drogteszt ötletét, decemberben pedig (a szintén fideszes Dankó Bélával párban) 300 ezer forintos büntetést kapott a frakcióigazgatótól, amiért a szociális törvény módosításánál, illetve a trafikok dohánybeszerzését monopolizáló törvénynél a frakcióállásponttól eltérően szavazott. Erről a Facebookon azt írta: „Gyermekeink most tanulják, hogy vannak olyan (magukat kereszténydemokratának tartó) kultúrák, ahol a lelkiismeret pénzben is mérhető. Ezzel együtt is a polgári politikai közösség tagja vagyok, s maradok is.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.