galéria megtekintése

Bénázás határok nélkül

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 14. számában
jelent meg.


M. László Ferenc
Népszabadság

A kormány jelentős összeggel támogatja azokat az iskolákat, amelyek határon túli magyar területekre viszik diákjaikat. Ám a rendszer rosszul működik, az idén több tucat iskola mondta le az őszi kirándulást, mert későn született döntés. Pedig a Fidesz pár éve még büszke volt az ötletére – amit a Jobbiktól nyúlt le.

Aradon szeretett volna az 1849-es mártírokra emlékezni október 6-án az egyik zalai általános iskola, de az utolsó pillanatban el kellett halasztaniuk az utazást. Hiába nyertek a minisztérium pályázatán, az indulás időpontjáig egy fillért nem láttak a támogatásból. Pedig az államilag támogatott program kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy a hazai általános iskolák a trianoni békeszerződéssel elcsatolt régiókba szervezzék osztálykirándulásaikat. Ám a támogatások csúszása miatt a hazai iskolák sorban mondják le a szeptemberi–októberi kirándulásokat – értesült több forrásból a Népszabadság.

Ezzel az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatáskezelő intézménye (Emet) a saját pályázati kiírását is semmibe vette, hiszen azt ígérte, pluszpontot kaphatnak azok a pályázók, akik a nemzeti ünnepek valamelyikét „külhonban” töltik. Mivel az öt közül kettő – az aradi vértanúk és az 1956-os forradalom ünnepe – őszre esik, ezért számos iskola ehhez igazította programját. „Hiába hívtuk a nyáron naponta az ügyfélszolgálatot, senki nem tudott információval szolgálni, így inkább lemondtam az utazást” – mondta az egyik általános iskola projektfelelőse. A tárcavezető, Balog Zoltán végül szeptember 28-án döntött a nyertesekről. Pedig a május 27-én megjelent felhívásban a minisztérium még azt ígérte, legkésőbb augusztus végén döntenek, hogy szeptembertől már indulhassanak is a kirándulók.

Néhányan a program nyertesei közül: ők eljutottak a Vajdaságba tanulmányi kirándulásra
Néhányan a program nyertesei közül: ők eljutottak a Vajdaságba tanulmányi kirándulásra
Soós Lajos / MTI

 

Az iskolák egyébként kedvelik a programot: idén 854 jelentkezőből 777 pályázó nyert, eddig 30 ezer diák vett részt a programban. Okkal: a szülőknek óriási könnyebbséget jelent a Határtalanul! címmel futó program. Diákonként 37 ezer forint támogatást lehet kérni, amiből nemcsak az utazás és a szállás jön ki, hanem a kísérő tanárok költségei is. Tavaly például az egyik általános iskola egyhetes kirándulást szervezett az elsősöknek Erdélybe, és ezért 24 ezer forintot kért a szülőktől. Mivel a támogatott programban a hetedikesek vehetnek részt, az elsősöket utaztató iskola nem indult a pályázaton. Nekik nem is kellett elhalasztaniuk az utazást.

„Kapkodjuk a fejünket, nem tudom, hogyan fogunk ennyi diáknak szállást biztosítani tavasszal, kora nyáron” – mondta az egyik erdélyi kollégium vezetője. A hazai diákokat rendszerint a határon túli magyar intézményekben helyezik el. Ám a kevés külhoni intézményre nagyon sok magyarországi iskola jut, amit most tetéz az őszi kirándulások tavaszra tolása.

Pedig a problémákra már nyáron felhívták a kormány figyelmét a parlament nemzeti összetartozás bizottsága előtt a pedagógusok: a júniusi ülésen jelen volt Sipos Imre helyettes államtitkár is. „Nekem rendkívül kellemetlen volt, amikor novemberben Brassóba utaztunk, és utána hónapokig hívogatott engem személy szerint a buszsofőr, hogy még mindig nem és még mindig nem” – panaszkodott a fizetési gondokra Rudas Anita, a dabasi Kossuth Zsuzsanna Iskola projektvezetője.

A Határtalanul program keretében a Piarista Gimnázium diákjai indultak útnak a Vajdaságba
A Határtalanul program keretében a Piarista Gimnázium diákjai indultak útnak a Vajdaságba
Soós Lajos / MTI

„Mi előfinanszírozást szoktunk kérni, de valahogy mindig utófinanszírozás lesz belőle. Több lépcsőn megy át a pénz” – fakadt ki Gazdikné Kasa Csilla. A gyáli Ady Endre Általános Iskola igazgatója arra utalt, hogy a pénz az Emetnél van, mely a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) tankerületeivel köt szerződést, ahonnan a támogatást végül kiutalják. Tavaly szeptember közepén a Klik levélben figyelmeztette az igazgatókat, hogy leghamarabb októberben tudnak fizetni, ezért a tankerületektől kérjenek előleget vagy türelmet a buszos cégektől, esetleg halasszák el a kirándulást.

A program tehát évek óta akadozik. Pedig a Fidesz – főleg szimbolikus üzenete miatt – korábban kiemelten kezelte. Eredetileg a Jobbik szorgalmazta 2010-ben a parlamentben, hogy az állam segítse a határon túli osztálykirándulásokat, de a kormánypárt ezt a tervezetet nem támogatta, helyette saját javaslatot terjesztett be. Hoffmann Rózsa akkori államtitkár a parlamenti vitában azt hangsúlyozta, véget lehetne vetni annak, hogy az anyaországiak tudatlanságból lerománozzák vagy leszerbezzék a határon túli magyarokat. A jobbikos képviselő, Szávay István szerint „világos, mire megy ki a játék”. A politikus úgy véli, el akarják tántorítani a pályázókat, hogy minél kevesebb pénzt kelljen kifizetni. Kérdéseinkkel megkerestük a minisztérium támogatáskezelőjét is, de lapzártánkig nem reagáltak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.