galéria megtekintése

Belvárosi ingatlanbotrány: Rogán támadásba lendült

17 komment

Munkatársainktól

5 milliárd 600 millió – ezt a számot állította szembe csütörtökön kora este a Szabadság kávéházban egy háttérbeszélgetésen Rogán Antal „azzal a bizonyos négymilliárddal". Az adatok arra vonatkoznak, mennyi kedvezményt adott a Belváros az ingatlanvásárlóknak. Azaz Rogán szerint a szocialista Steiner Pál polgármestersége idején gálánsabb volt a városrész, mint az ő irányításakor.

A Fidesz politikusa, aki az elmúlt napokban a belvárosi ingatlanbotrány miatt defenzívában volt, offenzívába lendült, és közölte: 12 eljárást indított politikusokkal szemben, mert nem tűri, hogy rágalmazzák. Visszautasítva a Juhász Péter feljelentésében megfogalmazott vádakat (hűtlen kezelés, csalás, gazdasági csalás, hivatali visszaélés, és üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett bűncselekmény-sorozat), a volt polgármester állította: minden egyes belvárosi ingatlanértékesítésre van magyarázata, semmilyen szabálytalanság vagy törvénytelenség nem történt. Úgy véli, az általa vezetett önkormányzat nem hibázott, sőt az értékesítéseknek köszönhetően nőtt a Belváros vagyona.

Mi lehet még Juhász Péter zsebében?
Mi lehet még Juhász Péter zsebében?
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A volt polgármester szerint nem politikai vagy ismertségi alapon adták meg az általa vezetett kerületben a 30 százalékos kedvezményt a bérlőknek, hanem mindenki élhetett a lehetőséggel, aki jelezte a vételi szándékát. Csupán néhány kivétel volt: olyanok, akik megszegték korábban a bérlőkre vonatkozó előírásokat. Rogán azt állította, hibázik a sajtó, amikor arról ír, áron alul adták el az ingatlanokat – ekkor név szerint is megemlítette kollégánkat, Bita Dánielt –, mert szerinte nem veszik figyelembe, hogy adott esetben a vételárat mérsékelte, hogy az adott alapterület egy jelentős nagyságú pincét is magába foglalt.

 

Rogán megmagyarázta azokat az eseteket is, amikor pár hónap bérlés után vált valaki váratlanul vevővé. „Honnan tudtuk volna, hogy a bérlőnek jelentkező személy később vevő akar lenni?" – vetette fel. Miután az önkormányzat úgy döntött, hogy értékesíti az adott ingatlant, ezektől a bérlőktől sem vonhatták meg a kedvezményt – állította. Semmi kivetnivalót nem látott abban sem, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter, aki ma a kerület polgármestere, szintén kedvezményesen jutott lakáshoz, mert – emlékeztetett – amikor bérlő lett, nem volt politikus, csak hivatalnok az önkormányzatnál. Ráadásul szerinte egyébként sem lehet valakitől megtagadni a lehetőséget csak azért, mert politikus. Hozzátette, hogy az MSZP-s Pásztor Tibor is hasonló feltételekkel vásárolhatott belvárosi lakást.

Arra, hogy mint a Népszabadság megírta, 2008 és 2013 között 277 ingatlan értékesítésekor nem volt pályázat, Rogán Antalnak az volt a válasza: hiába írtak volna ki pályázatokat az ingatlanokra, ha azokban bérlő van, legfeljebb a piaci érték 50 százalékát ajánlották volna fel, így szerinte helyes döntés volt pályázat nélkül a bérlőknek eladni a helyiségeket.

Rogán Antal elmondása szerint az önkormányzat egyszer hibázott, mégpedig akkor, amikor Pápai Marianne cége szerzett meg egy ingatlant, amelyet aztán később jóval drágábban eladott. Ugyanakkor Rogán a felelősséget Rónaszéki Lászlóra hárította, mondván, a korábbi jegyző nem közölte vele, hogy továbbértékesítették az ingatlant. Amennyiben jelezte volna, az önkormányzat, mivel elővásárlási joga volt, egy éven belül megtámadta volna az adásvételi szerződést. A háttérbeszélgetésen Rogán Antal arról is tájékoztatta az újságírókat, hogy a 2013-ban lemondott jegyző, Rónaszéki László ellen nem ingatlanügyben, hanem engedélyezési eljárással kapcsolatos ügyben indított eljárást az ügyészség. (Azt határozottan cáfolta, hogy valaha is találkozott volna Portik Tamással, de azt is megjegyezte, nehezen képzelhető el, hogy Pápai Marianne Portik élettársa lett volna, mivel az adott időszakban férjezett volt.)

Rogán az úr
Rogán az úr
Kurucz Árpád / Népszabadság

A háttérbeszélgetésen arra a felvetésre, hogy vajon ki lehet az ellene irányuló kiszivárogtatások hátterében, Rogán Antal azt mondta, nem paranoiás, nem gondolja, hogy Fideszen belüli „belső ember" állna a háttérben. Ám azt is érzékeltette, nem gondolja, hogy az Orbán–Simicska-háború áldozata lenne. Szerinte Juhász Péter, az Együtt belvárosi politikusa rendkívül frusztrált, mert meggyőződése volt, hogy győzni fog a választásokon, és ezért arra tette fel az életét, hogy előrehozott választásokat kényszerítsen ki a Belvárosban. „És ott van Zutyu" – utalt Rogán Antal Bogád Zoltán volt újságíróra. Juhász Péter munkatársa a hírek szerint áttanulmányozta az önkormányzat belső információs rendszerét, a zárt ülések jegyzőkönyveit, így minden nem nyilvános ülésről született dokumentumban leírt ingatlanértékesítés adatait ismerik, de Rogán szerint „hamis összefüggéseket" mutatnak be.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.