galéria megtekintése

Belváros újraszabva eladó

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 11. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Újraszabályozná az üzlethelyiségek eladását a belvárosi önkormányzat. A bérlők 30 százalékos kedvezménye megmaradna, de csak egyévi bérleti jog után járna. A rendelet több pontján szigoríthatnak, ám az ellenzék így is aggódik az ingatlaneladások újrakezdése miatt.

Idén még nem döntött üzlethelyiség eladásáról az V. kerületi önkormányzat. Januárban az új rendelet elfogadásáig, illetve a hatósági vizsgálatok végéig felfüggesztették a helyiségek elidegenítését. Az önkormányzat akkor közölte, hogy a rendelet módosítását régóta tervezik, a sajtó és az ellenzék viszont az ingatlanbotrányok következményének tartotta az eladások leállítását. A vizsgálatok nem zárultak le, sőt az ügyészség áprilisban nyomozást rendelt el hűtlen kezelés gyanúja miatt a belvárosi ingatlanügyben. A rendeletmódosítás közben elkészült, csütörtökön tárgyalja és akár el is fogadhatja a képviselő-testület.

Emlékezetes, hogy sok esetben az új bérlők néhány hónapon belül kedvezményesen jutottak hozzá V. kerületi ingatlanhoz. A 30 százalékos engedmény akkor is járt, ha a helyiséget korábban valaki más próbálta megvásárolni. A birtokunkban lévő rendelettervezet alapján ezután csak olyan üzlethelyiséget lehetne kijelölni eladásra, amelyet legalább fél éve bérel valaki. További fél év után viszont megmaradna a 30 százalékos vételárkedvezmény, noha ekkora engedményt a fővárosban csak a II. kerületben adnak még a bérlőknek, ott is csak három év után.

A Belvárosban most tervezett egyéves korlát itt szigorításnak számít. Továbbra is lehetőség nyílna azonban a kedvezmény igénybevételére akkor, ha a bérelt helyiségre a rendelet hatálybalépése előtt vételi kérelmet nyújtottak be. A kifogásolt ingatlaneladásoknál visszatérő jelenség volt az elővásárlási jog átruházása. A jövőben ez csak akkor volna lehetséges, ha a kijelölt vevő is megfelel azoknak a feltételeknek, amelyeknek az eredeti jogosult, például átlátható szervezetnek kell lennie, ami az offshore vállalkozások kiszűrését célozza.

 

A rendelet kozmetikázása néhány problémát megold, de nem nevezhető szakításnak az eddigi gyakorlattal. Tény az is, hogy egyes belvárosi üzlethelyiségeket nem csak a jogszabály hiányosságai miatt lehetett vidéki panellakások áráért elpasszolni (lásd keretes írásunkat). A rendelet benyújtása és az ingatlaneladások várható újrakezdése miatt tiltakozott Steiner Pál (MSZP) korábbi polgármester, hiányolva az alapos szakmai vitát, a közmeghallgatást. Felszólította Szentgyörgyvölgyi Pétert, a városrész fideszes vezetőjét, hogy a nyomozás lezárultáig az önkormányzat ne kezdje újra az üzlethelyiségek eladását.

A belvárosban a szigorításokkal együtt is kedvezők maradnak az ingatlaneladás felételei
A belvárosban a szigorításokkal együtt is kedvezők maradnak az ingatlaneladás felételei
H. Szabó Sándor

A belvárosi sajtóiroda lapunknak azt válaszolta: bár az elidegenítési rendelet megváltoztatásának szándékáról az ellenzéki képviselők is tudtak, az LMP-s Csonka Krisztián kivételével nem éltek semmilyen javaslattal. Félrevezető hazugságnak nevezte továbbá a sajtóiroda, hogy az önkormányzat leállította volna az ingatlaneladásokat. Hiszen mindössze az üzlethelyiségek pályázaton kívüli értékesítése szünetel.

Elővásárlás unortodox módon

A Belvárosban nem hagyományosan értelmezték az elővásárlási jogot: a bérlők jelentkezhettek, hogy megvennék az általuk használt ingatlant, így elmaradt a verseny. Az elővásárlás ezzel szemben eredetileg külső vevőjelöltet feltételez, akinek ajánlatára a bérlő azt mondhatja, ennyiért őt is érdekli az üzlet. A bérlőknek járó 30 százalékos kedvezmény azokat is megillethette, akik akár csak néhány hete bérelték az ingatlant. Engedmény ugyanis azon helyiségekre is járt, amelyekre a rendelet 2009-es életbelépése előtt valaki más vételi ajánlatot tett. A bérlők tovább is adhatták a 30 százalékos kedvezményt más üzleti társaságoknak. Az általunk tanulmányozott esetek döntő többségében az értékbecslés a környéken irányadónak tartott övezeti átlagárnál alacsonyabb forgalmi értéket határozott meg. Pedig az övezeti átlagárak is kedvezők voltak az ingatlanhirdetésekben láthatókhoz képest: az Arany János, a Nádor és az Október 6. utcában 290 ezer, a József nádor téren, az Erzsébet téren, a Kecskeméti utcában és a Károly körúton 380 ezer forintos négyzetméterárat állapított meg az önkormányzat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.