galéria megtekintése

Belváros akciósan eladó!

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 20. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Csaknem négymilliárd forint kedvezményt adott a belvárosi önkormányzat az utóbbi hat évben üzlethelyiségek bérlőinek, hogy megvásárolják az általuk használt ingatlant. Több cég tízmilliókat nyert azzal, hogy néhány hónap után megkapta a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezményt. Különleges módszertannal is csökkentették az ingatlanok árát.

Kétszázhetvenhét nem lakáscélú helyiséget adott el pályáztatás nélkül 2008 és 2013 között az V. kerületi önkormányzat. Százötvenöt ingatlant kedvezményes áron vettek meg a bérlők. Az így eladott üzlethelyiségek forgalmi értéke 17,5 milliárd forint volt a zárszámadások alapján, ám az önkormányzat ennél 3,9 milliárd forinttal kevesebb bevételhez jutott –a bérlők ennyi engedményt kaptak összesen.

Csak az itt található ingatlannál a kedvezmény 103 millió forint volt
Csak az itt található ingatlannál a kedvezmény 103 millió forint volt
Teknős Miklós

A Rogán Antal vezette belvárosi önkormányzat 2007-ben hozott – azóta többször módosított – rendeletet arról, hogy a képviselő-testület által elidegenítésre kijelölt üzleteket az elővásárlási joggal rendelkező bérlők versenyeztetés nélkül megvehetik az ingatlan értékének 70 százalékáért. A bérlők kedvezményhez juttatása nem szokatlan, ám az V. kerületben sajátos gyakorlat alakult ki: vállalkozások sok esetben néhány hónappal a bérleti szerződés megkötése után lettek tulajdonosok.

 

Gyanítható, hogy eleve a 30 százalékos kedvezmény reményében bérelték ki a helyiséget, és nem kellett csalódniuk.
Ez történt a Károly körút 26. alatti ingatlannal is, amelyről a Blikk írt először. A 212 négyzetméteres üzletet a Classic Immo Kft. két hónapig bérelte, majd 75 millió helyett 52,4 millió forintért vásárolta meg. Nyolc hónappal később 102 millióért adta tovább, miután a kerület lemondott elővásárlási jogáról. Az RTL Klub Híradója számolt be arról, hogy a cégben nemcsak Pápa Marianne – a korábban a józsefvárosi piacot üzemeltető néhai Szetlik Ferenc első felesége –, hanem Habony Árpád unokatestvérei is részvényesek.

Szetlik a miniszterelnök bizalmasának nagybátyja volt. Az önkormányzat úgy reagált: nem vizsgálják a rokoni kapcsolatokat, ráadásul az ingatlan értékesítéséről szóló döntés idején még más volt a kft. tulajdonosa. Csakhogy a közleményben említett Széky Péter két héttel később (a szerződéskötés és a vételár kifizetése előtt) eladta üzletrészét a Komondor Zrt.-nek, amelynek részvényese Pápa Marianne és két gyermeke.

Szintén kevesebb mint fél évig bérelt a szomszédban, a Károly körút 22–24. alatt üzlethelyiséget egy vállalkozás, amely aztán négyzetméterenként 160 ezer forintért vette meg a kiskörúti üzletet. De – mint a 444.hu megírta – így adta el az önkormányzat azt a József Attila utcai ingatlant is, amelyben korábban Jaguar-szalon működött. A Váci utcában és a Vörösmarty téren is találni ingatlant, amelyet a bérlője rövid idő után szerzett meg.

Nem ez volt a helyzet Hajas László fodrászszalonjánál. Noha Hajas is jutányosan – négyzetméterenként 292 ezer forintért, a szomszéd étterem piaci értékesítéséhez képest csaknem harmadáron – vette meg az Erzsébet téri üzletet, a javára írható, hogy több mint húsz évig bérelte, felújította. Megvásárolni azonban – mivel a vételárat egy összegben kell kifizetni – csak tavaly tudta.

A Károly körút 26. alatti ingatlan eladása miatt Rogán Antal akkori polgármester, a Fidesz frakcióvezetője 16 hónap elteltével „magánemberként” vizsgálatot rendelt el. Az önkormányzat azt állítja, ennek megállapításai miatt menesztették indoklás nélkül 2013 szeptemberében – csaknem két év elteltével – Rónaszéki László jegyzőt.

A dokumentum szerint az ingatlanértékesítésekről csak Rónaszéki László jegyző rendelkezett minden információval. A jelentés utal arra, hogy a helyiség eladásáról szóló előterjesztést ki kellett volna egészíteni a korábbi bérleti jogviszonnyal kapcsolatos tájékoztatóval. Ami azért érdekes, mert a bérbeadásokról a polgármester dönthet, s csak tájékoztatja a képviselőket.

Ám a jelentés sem mondja ki azt nyíltan, hogy aggályos, ha alig pár hónapnyi bérleti jog eredményez tízmilliós kedvezményeket. Ráadásul a jelentés elkészülte után is találni példát erre – igaz, az önkormányzat közlése szerint a Bajcsy-Zsilinszky úti ingatlan eladását is még a később távozó jegyző felügyeletével bonyolították. Más kérdés, hogy Rónaszéki utódja tavaly ősszel Sélley Zoltán lett. Korábban a kerületi vagyonkezelő vezérigazgatójaként ő készítette elő az ingatlanértékesítéseket.

Utánanéztünk, hogy a képviselő-testület milyen információk birtokában szavazott az üzletek elidegenítéséről. Kiderült, hogy a döntések előtt szakértői jelentés készült – egy kaptafára. A birtokunkban lévő, 2010 és 2013 közötti jelentések indoklása szó szerint megegyezik. E szerint „az önkormányzatnak a vagyonpolitikai elképzeléseit, de a költségvetés likviditását szolgálóan is szüksége van bevételre”, ezért az eladásra jelölt helyiségek listáját úgy állították össze, hogy „az elsődleges szempont a likviditás és a bevételek realizálásának biztosítása” legyen.

Az önkormányzatnak tehát pénzre volt szüksége. A jelentés, amelyet egy adó- és pénzügyi tanácsadó iroda készített, minden esetben kitér arra, hogy amíg a hivatal korábban öt-hat hónap elteltével számíthatott bevételre, a rendeletmódosítás nyomán a pénz már 45 napon belül megérkezik. Arra viszont nem tér ki, mennyivel több bevétel keletkezne az alig pár hónapnyi bérleti jogviszony után adott kedvezmények nélkül.

A jelentés alapján az üzlethelyiségek eladását a gazdasági szempontok mellett a „tulajdontisztítás” indokolta – az önkormányzat szabadulni akart azoktól az ingatlanoktól, amelyeknél az épületben csekély a tulajdoni hányada. A szakértői anyag minden helyiségnél tartalmazza az övezeti átlagárat, magyarán azt, hogy a környéken átlagosan mennyit kérnek négyzetméterenként. Ezt az Arany János utcában 290 ezer, a József nádor téren, az Erzsébet téren és a Kiskörúton 380 ezer forintban határozták meg.

Csakhogy az ingatlanokat az általunk átnézett esetek döntő többségében az átlagárnál is olcsóbban adták el – még úgy is, ha a bérlőknek járó kedvezményt nem számítjuk. Ennek hátterében az áll, hogy kidolgoztak egy pontrendszert, amely különböző szempontok alapján lehetővé tette az egyébként is kedvező átlagártól való eltérést. Ezek között volt a megtérülési idő, hogy a vevő egy vagy több ingatlant akar-e megvásárolni, hogy tevékenysége mennyiben illeszkedik a „kerület jellegéhez”, hogy az adott épületben más ingatatlanokat is kijelöltek-e eladásra.

Az említett esetek közül a József Attila utcai üzlethelyiség maximális vagyonértékét 103 helyett 90 millió forintban állapították meg, ami a 30 százalékos kedvezménnyel 63 millióra csökkent. A József nádor téren olyan 628 négyzetméteres üzlethelyiséget is találni, amelynek eladási ára a lehetséges 239 millió forint helyett 153 millióra csökkent ezzel a módszertannal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.