galéria megtekintése

Házon belül tartanák a konfliktusokat

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 14. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Határozottan lépjenek fel a méltatlan támadásokkal szemben – szólította fel a bírósági vezetőket Handó Tünde. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke felvette a kapcsolatot a legfőbb ügyésszel és az ügyvédi kamarával is azt kezdeményezve: a konfliktusokat „házon belül" tisztázzák, s ne a sajtón keresztül üzengessenek. A politikusoktól pedig kéri: óvatlan nyilatkozataikkal ne ássák alá az igazságszolgáltatás iránt közbizalmat.

A véleménynyilvánítás szabadsága csaknem korlátozhatatlan alapjog, ám más hatalmi ágak képviselőitől elvárható, hogy ne tegyenek olyan nyilatkozatot, amely alkalmas lehet a független igazságszolgáltatásba vetett közbizalom megingatására – jelentette ki kérdésünkre az Országos Bírósági hivatal (OBH) elnöke. Handó Tünde pár hete programot hirdetett A szolgáltató bíróságokért! elnevezéssel, és ennek részeként felkérte a bírósági elnököket, hogy határozottan és hatékonyan lépjenek fel a méltatlan támadásokkal szemben.

A közelmúltban Ibolya Tibor fővárosi főügyész arcpirítónak minősítette a Fővárosi Ítélőtábla döntését, amelyben új eljárást rendeltek el a Biszku-ügyben. Azt is hozzátette, hogy a védelem csörgősipkás bohócot csinált a bíróságból. Az eset kapcsán a kormányoldal is megszólalt, de politikusaik visszafogottabban fogalmaztak: soron kívüli eljárást és gyors ítéletet szorgalmaztak. Az efféle ügyészi megnyilvánulás eddig szinte példa nélküli, az viszont nem számít kivételesnek, hogy politikusok fogalmaznak meg az igazságszolgáltatással kapcsolatban kemény kritikát.

Felháborító és elfogadhatatlan – hangzott el a Rezesova-per kapcsán a bírálat azért, mert a halálos balesetet okozó szlovák milliomosnő egy luxuslakóparkban tölthette a házi őrizet idejét. Máskor az igazságügy-miniszter üzent a főbírónak, hogy jó lenne megvizsgáltatnia, az ítélkezési gyakorlat összhangban van-e a társadalmi elvárásokkal, ugyanis szerinte a Cozma-gyilkosság elkövetői nem megfelelő büntetést kaptak. A túl enyhe – néha meg a túl szigorú – verdikt vagy a bíró tevékenysége miatt más esetekben is szót emeltek már politikusok. Egy korábbi kormányfő pedig szintén használta a tűrhetetlen és elfogadhatatlan jelzőt egy ítélet kapcsán.

 
Az OBH-elnök szerint a bíróságoknak határozottan kell reagálniuk a támadásokra
Az OBH-elnök szerint a bíróságoknak határozottan kell reagálniuk a támadásokra
Koncz György

A pillanatnyi érdek, az elfogultság, esetleg a tájékozatlanság is lehet oka annak, ha konkrét bírósági eljárásról közszereplő véleményt nyilvánít, és Handó szerint ilyenkor egyebek mellett az adott eset súlya, a kijelentés tartalma, a szövegkörnyezet alapján lehet eldönteni, hogy valaki túllépte-e a határokat. Mindenkinek tudnia kell azonban – hangsúlyozta –, hogy amikor a véleményformálók a bíróságokat illetik kritikával, az emberek nem az adott ügyre gondolnak, hanem hajlamosak levonni a következtetést: általában van baj a jogszolgáltatás körül.

Ha a politikai osztállyal nem is, az igazságszolgáltatás más szereplőivel „házon belül" megelőzhetik a konfliktusokat – véli az OBH elnöke. Ezért kereste meg a program keretében a legfőbb ügyészt és a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét, hogy közösen lépjenek fel az ítélkezés hatékonysága és az igazságszolgáltatásba vetett bizalom erősítése érdekében. Álláspontja, hogy ez utóbbi érdekében el kell kerülni a sajtón keresztüli üzengetést, amire Handó kedvező választ kapott A három hivatásrend etikai kódexe hasonló elvekre épül – fogalmazott –, és mindegyik egyértelműen leszögezi, hogy az eljárás szereplői tiszteljék egymást.

Ebbe az OBH-elnök szerint az sem fér bele, hogy a bíró „szóljon be" az ügyésznek – volt rá példa, hogy a vádhatóság módszereit nyilvános tárgyaláson a demokratikus jogállammal összeegyeztethetetlennek minősítették –, esetleg a felek valamely kisebbséghez tartozására utaljon. De az sem jobb, ha az ügyvéd a bíró származását firtatja, ami szintén előfordult. Ezzel kapcsolatban az elnök utalt rá, hogy a bíróság megsértése számos államban súlyos következményekkel járhat, és nálunk is biztosítani kellene a lehetőséget a fellépésre.

Úgy látja, az érintett hivatásrendek között mindezekről nemigen van vita. Ha mégis előfordul konfliktus, ami törvényszerű, mert a büntető és a polgári peres ügyekben is ellenérdekű felekről van szó – ismeri el –, azt ésszerű, kölcsönösen elfogadható keretek között kell tartani. Vagyis: ki-ki fejtse ki a tárgyaláson – esetleg valamely szakmai fórumon – a véleményét, de csak úgy, hogy ne bántson meg senkit.

Handó fontosnak tartotta elmondani: konkrét lépéseket is terveznek. Így bevezetik a digitális jegyzőkönyvezést, ami azt jelenti, hogy a tárgyalásokon kép- és hangfelvétel készül majd. Meggyőződése, hogy ez az ügyek valamennyi szereplőjét önmérsékletre készteti, hiszen a per minden pillanata utóbb is visszanézhető. Ettől egyébként azt is remélik, hogy kevesebb lesz az olyan eljárási hiba, amely később perújításra adhatna okot.

Az OBH elnöke elmondta: az ügyek 80 százalékában a verdikt első fokon jogerőre emelkedik. Ez szerinte egyértelműen azt mutatja, hogy a többség bízik a bíróságokban, és nem vonja kétségbe a döntéseit. Kiemelte még, hogy más mutatók is egyértelműen az ítélkezési tevékenység hatékonyságának javulását jelzik, hiszen jelentősen csökkent az elhúzódó perek aránya. A bírósági vezetők ennek ellenére további lépéseket várnak az ítélkezési munka hatékonyságának javítása érdekében, és szeretnék, ha az igazságszolgáltatás tevékenységéről a közvéleményt folyamatosan, az eddiginél alaposabban tájékoztatnák.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.