galéria megtekintése

Egy Halász Jánoshoz köthető cég meglepő szerencséje

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 07. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

Belső vizsgálatot rendelt el a Népszabadság kérdései kapcsán Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezetője egy nemrég lezárult, a Klik által kiírt közbeszerzési pályázattal kapcsolatban.

Halász János beszédet mond a budapesti Forint utcában
Halász János beszédet mond a budapesti Forint utcában
Marjai János / MTI

A Közbeszerzési Értesítő május 5-i számában megjelent eredménytájékoztató szerint a hajdúböszörményi Dr. Molnár István Óvoda, Általános és Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthon részére két új lakásotthon építésére meghirdetett pályázatot a távozó kulturális államtitkárral, Halász Jánossal vitatott ügyeken keresztül kapcsolatba hozható Tömb 2002 Kft. nyerte, bő 70 millió forintért a győzteshez hasonlóan hajdúböszörményi székhelyű Épít-Takarít Bt.-vel és a debreceni illetőségű DH-Szerviz Kft.-vel szemben.

A meghívott vállalkozások adatait átnézve már első pillantásra feltűnik, hogy az Épít-Takarít 2004 Bt. régebbi neve meghökkentően hasonlított a nyertes Tömb 2002 Kft.-éhez: a céget alapításától 2012 elejéig Tömb 2004 Bt.-nek hívták.

 
A kulturális államtitkárság alá tartozó Maciva Kft. által kiírt meghívásos közbeszerzésre, noha az építkezés színhelye a főváros volt, valamiért három hajdú-bihari, köztük két hajdúböszörményi céget hívtak meg

Ha tovább böngésszük a nyilvános információkat, az megerősítheti gyanúnkat, hogy ez aligha véletlen: az Épít-Takarít Bt. ugyanis a Tömb 2002 Kft.-t tulajdonló házaspárnak (Török Imre és Török Imréné) a cégjegyzékben megadott lakcímére van bejegyezve, úgy tűnik tehát, hogy korántsem függetlenek egymástól, ami nem tűnik ideális versenyhelyzetnek.

Szemet szúr az is, hogy a Tömb 2002 Kft. többségi tulajdonosának, Török Imrének nemcsak a vezetékneve azonos az Épít-Takarít 2004 Bt. kültagjáéval, Török Erzsébettel, hanem édesanyjuk neve is megegyezik, vagyis feltehető, hogy testvérek, amint ezt helybeli forrásaink meg is erősítették.

Próbáltuk Török Imrét is megkérdezni, pontosak-e információink, de nem sikerült elérnünk.

M. Schmidt János

A dolog azért érdekes, mert egyébként az Épít-Takarít 2004 Bt. meghívását semmi sem indokolná: a cég 2010-es, 2011-es és 2012-es nyilvános mérlegadatai szerint árbevétele stabilan évi 10 millió forint alatt volt, a pályázati kiírásban szereplő építési beruházás hozzávetőleg 70 milliós becsült értékét még e három év összeadott árbevétele sem közelíti meg, de még a felétől is messze van.

A harmadik meghívott, a DH-Szerviz Kft. esete sem érdektelen. Egy szintén május 5-én közzétett eredménytájékoztatóból kiderül, hogy éppen a Tömb 2002 Kft.-vel alkotott konzorciumban pályázott meg, és nyert el egy a debreceni Kós Károly Művészeti Szakközépiskola és Kollégium felújítására és új közösségi épület építésére szintén a Klik által kiírt közbeszerzést, több mint 292 millió forintért, ráadásul úgy, hogy bár nyílt volt a pályázat, mindössze egyetlen vetélytársat, a Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft.-t kellett legyűrniük.

A Tömb 2002 Kft. által megnyert, 70 milliós értékű közbeszerzésre, a meghívottak kiválasztására vonatkozó kérdéseinkre válaszul a Klik sajtóosztálya közölte, hogy: „A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke a közbeszerzési eljárással kapcsolatban azonnali belső vizsgálatot rendelt el a tankerületnél”.

A Magyar Narancs cikkeiből tudható, hogy a Tömb 2002 Kft. egy az első Orbán-kormány hivatali ideje alatti, nagy sajtóbotrányt kiváltó, célja szerint civil szervezeteket segítő ingatlanosztás révén kapcsolatba hozható Halász Jánossal. Ő a döntéshozó albizottság elnöke volt, amikor számos, személyéhez valamilyen formában köthető szervezet jutott ingatlanokhoz.

Az ügy érintettje volt az a Mező Barna nevű fiatalember is, akinek testvére és sógora a Tömb 2002 Kft. tulajdonosa. Mező Barna jelenleg a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának vezetője, a Tömb pedig a kormányhivatal telephelyeinek takarítására is kapott megbízást, továbbá több más, az Emmihez tartozó intézménnyel is szerződött.

A vállalkozás épp a válság, az építőipar összeomlása idején produkált – nem utolsósorban építési megbízások segítségével – hihetetlen növekedést, 2008-as 156 millió forintos árbevételét 2011-re bőven meghatszorozta, és ezt az egymilliárd fölötti éves bevételt 2012-ben még tovább tudta növelni.

Megbízásai jelentős részét a Fideszben politizáló Rácz Róbert jelenlegi kormányhivatal-vezető által irányított megyei közgyűléstől kapta a cég és feltűnően sok közbeszerzést nyertek el az elmúlt években egyedüli indulóként. Legutóbb lapunk a Hungária körúti cirkuszcsarnok felépítése kapcsán foglalkozott velük. A kulturális államtitkárság alá tartozó Maciva Kft. által kiírt meghívásos közbeszerzésre, noha az építkezés színhelye a főváros volt, valamiért három hajdú-bihari, köztük két hajdúböszörményi céget hívtak meg.

Ajánlatot viszont egyedül a Tömb 2002 Kft. adott be, amely az elmaradt verseny után a beruházás előzetesen becsült értékénél bő 45 százalékkal drágábban, 149 millió 645 ezer 250 forintért vállalhatta el a megbízást. Az összeg nagyon kevéssel marad el viszont a 150 milliós értékhatártól, amely fölött már nyílt pályázatot kellett volna kiírni.

A Fővárosi Nagycirkusz és a hozzá tartozó épületek takarítására kiírt meghívásos pályázatot is a Tömb 2002 Kft. nyerte meg. Egyik vetélytársnak annak a két cégnek az egyikét hívták meg, amelyiket a csarnok építésére meghirdetett közbeszerzésre is, a másik meginvitált vállalkozás pedig el sem indult.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.