galéria megtekintése

Beengednek a Lidlbe, de csak tiszta ruhában

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 24. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Sajátos házirendet léptetett életbe az egyik Lidl áruház Budapesten. A Lövölde téri egységet például csak kifogástalan öltözékben szabad felkeresni. A cég azt mondja, hogy minden Lidl áruházban van ilyen házirend, mi azonban találtunk olyat is, ahol nincs.

A Lövölde téri áruház eladóterébe kifüggesztett szabályok között szerepel a következő rendelkezés: „Az áruházat tilos olyan mértékben szennyezett vagy tisztátalan ruházatban felkeresni, amely másokban megbotránkozást kelt vagy beszennyezheti mások ruházatát”.

Tilos az áruházat olyan koszos ruhában felkeresni, amely másokat megbotránkoztat
Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Próbavásárlást végeztünk a boltban, próbáltuk tesztelni, vajon a nem éppen fényes cipőnkkel meg tudunk-e felelni a magas elvárásnak. Amikor a fiatal üzletvezető, Sági Róbert színe elé járultunk (kezünkben egy nejlonzacskóba helyezett, helyben sütött sajtos rúddal), azt tudakoltuk, vajon nem keltünk-e megbotránkozást, ami akadályozná a többi vevőt a vásárlásban. Az üzletvezető elmondta, csak két hete van az üzletben, de még nem fordult elő vele, hogy valakit a „koszos” öltözéke miatt ki kellett volna tessékelni. – A vásárlóink érdekében született a házirend – mondta az üzletvezető, aki úgy tudta, hogy a többi, száznál is több magyarországi boltban is minden bizonnyal érvényben vannak az övékéhez hasonló szabályok.

 

Lehet, hogy így van, csak nem reklámozzák ennyire harsányan. Ellenőriztük, és a Corvin-negyedben, a Leonardo da Vinci utcában lévő üzletben nem találtunk kifüggesztett házirendet, iszogatást és ücsörgést akadályozó hegyes fémrudakat pláne nem tettek a külső fal tövébe, mint a Lövölde téren. Megkerestük ezután Tőzsér Juditot, a Lidl PR-vezetőjét, aki a következőkről tájékoztatott: „A Lidl Magyarország minden áruházának a falán megtalálható a házirend. Vállalatunk számára a vásárló és a vásárló kényelme a legfontosabb. A házirend célja ezek megteremtése és megtartása. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a mindennapi vásárlásokat nyugodt, békés és biztonságos környezetben tudják megoldani vásárlóink.” Ehhez képest a Corvin-negyedben lévő üzletben nincs ilyen szabályzat kitéve.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Mi mindent nem szabad még a Lövölde téren csinálni, ahol Kern András slágere szerint mindig fúj a szél, és „nem süt a nap sehonnan”? A koszos ruhában történő vásárlás mellett tilos az eladótérben ételt és italt fogyasztani, hangoskodni, lármázni, dohányozni, nyílt lángot használni, a vásárlói forgalmat zavarni, akadályozni. „Tilos gördeszkázni, görkorcsolyával, rollerral, illetve egyéb játékkal vagy sporteszközzel közlekedni.” A szórólaposztást, a kérdőíves kíváncsiskodást ugyan nem tiltják, de ilyet csak a „management” engedélyével szabad végezni. Tilos szemetelni, az üzlet berendezéseiben kárt tenni, rongálni, a bevásárlókocsikat elvinni és azokat nem rendeltetés szerűen használni, fegyvert, robbanóanyagot bevinni, és persze tilos az eladótérbe „kutyát és egyéb állatot” behozni (kivéve a vakvezető kutyát).

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Beszéltünk környékbeli vevőkkel, akik csodálkozva vették tudomásul, hogy velük ellentétben valaki elolvassa egy élelmiszerbolt házirendjét. – Nyilvánvaló, hogy a hajléktalanok ellen van, miközben itt, a környékben nincsenek sokan – mondta egy nyugdíjas hölgy, aki a bolt előtt trécselt a barátnőjével. – Rendezett vidék ez, nincs szükség ilyen kiszorításra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.