galéria megtekintése

A jobboldal rivalizáló fenegyerekei találkoznak Kötcsén

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 02. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Szombaton tartják Kötcsén a szokásos polgári pikniket, ahol ezúttal is Orbán Viktor lesz a díszvendég. Talán még az ő jelenléténél is izgalmasabbnak ígérkezik, hogy randevút adnak egymásnak a jobboldal nyilvánosság előtt is rivalizáló fenegyerekei.

Tradicionálisan Orbán Viktor lesz szombaton Kötcsén a díszvendég és a zártkörű polgári piknik főszónoka – a miniszterelnök a jobboldali értelmiségi holdudvar előtt valószínűleg ismét a magyarság XXI. századi esélyeit elemzi. Az eseményre ezúttal a Dobozy-kúria területén kerül sor, a házigazda Balog Zoltán humánminiszter, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke meghívására pedig most először Lázár János kancelláriaminiszter is vállalta a „fellépést”. Ráadásul annak tudatában, hogy Balog meghívta a piknikre Tarlós István főpolgármestert és Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját is, aki a Sorsok Háza projekt felelőse egyben – árulta el lapunknak a jobboldali holdudvar egyik prominense.

Valóban pikáns hármasról van szó, különösen, hogy Lázár és Tarlós, illetve Lázár és Schmidt Mária minden valószínűség szerint beszélő viszonyban sincsenek egymással.

Lázár János rendre keményen ütközött a főpolgármesterrel, szappanopera-szerű nyilatkozatháborút folytattak, amelynek a ki kit sétáltatott a budapesti állatkertben, Mary Poppins „ejtőernyőzése”, a főpolgármester vérnyomása miatti aggodalom, valamint a fideszesek lehülyézése voltak az emlékezetes pillanatai. Továbbá, hogy Tarlós a minisztert Jánosnak nevezve közölte, „nem ő a Mindenható”.

 
Tavalyi emlék: Orbán és Balog a somogyi portán
Tavalyi emlék: Orbán és Balog a somogyi portán
Teknős Miklós / Népszabadság

De a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Schmidt Mária is a nyilvánosság előtt támadta egymást, egyrészt mert Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz volt ügyvezető igazgatója lett Lázár János főtanácsadója, másrészt mert a zsidó szervezetek véleményére hivatkozva a Miniszterelnökség szakmailag alkalmatlannak nevezte a Schmidt Mária által az asztalra letett Sorsok Háza-koncepciót. Azóta kettejük között nincs együttműködés. „Arra nem voltam felkészülve, hogy a támadások nemcsak az ellenzék és az ellenérdekű felek részéről fognak érni, hanem a Miniszterelnökség részéről is” – sérelmezte a kormányfő bizalmasai közé sorolt Schmidt Mária.

Forrásunk szerint a Lázár–Tarlós–Schmidt-hármas meghívásával a Heti Válaszban nemrég megjelent, a jobboldalon vegyes érzésekkel fogadott Borókai Gábor-vezércikk Lázár Jánost célkeresztbe állító tézisét – amely szerint „összetartás helyett szétfeszít, deprimál, energiát pusztít, közösségtelenít” – szeretnék egy „antitézissel” oldani. A piknik alkalom lehet Lázár számára, hogy rendezze személyes kapcsolatait a jobboldali szellemi élet embereivel.

Lesz még egy meglepetésvendég Kötcsén, Kozma Imre atya – tudtuk meg. Ez azért is különös, mert mostanában a 75 éves római katolikus pap, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója és vezetője gyakran idézi fel a rendszerváltás előtti éveket, amikor segítséget nyújtottak a keletnémet, majd a délszláv háború elől menekülők tömeges elhelyezéséhez, ellátásához. Az, hogy Kozma atyának dobogót biztosítanak a kötcsei pikniken, nyilván azt is jelzi: a házigazda Balog Zoltán is helyesnek ítéli, hogy – miközben a jobboldali/kormányközeli tévék és rádiók számos „gyűlöletelemet” is sugároznak – szólaljon meg valaki hitelesen az irgalom és az emberiesség hangján, még akkor is, ha a keresztény tábor számára a legfontosabb a határok védelme.

Jegyezzük meg azt is: amíg Orbán Viktor határzárat húzat fel, felesége, Lévai Anikó a nagyfai és a bicskei menekülttáborba látogat, és adományt oszt. Lázár János pedig a kormány nevében Lévai Anikó mellett a CÖF által kormányellenes „politizálással” vádolt Sólyom Lászlóról is a legnagyobb tisztelet hangján beszélt, mert a volt államfő a II. János Pál pápa téren kekszet osztott menekült gyerekeknek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.