Bekeményítenek a lázadó tanárok, sztrájk és útlezárás is jöhet

Tárgyalóasztalhoz hívja a kormány képviselőit a Tanítanék Mozgalom, ha nem lesz eredmény, akkor április 15-én újabb – immáron kétórás – polgári engedetlenségi akció következik. Ugyanezen a napon sztrájk, de akár félpályás útlezárás is lehet. Szakszervezetek részvételével akciószövetség alakult.
A Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform április 12-re a MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) székházába hívja tárgyalni a kormány „megfelelő felhatalmazással" rendelkező képviselőit – jelentette be a Szalay utcában, az Emberi Erőforrások Minisztériuma épület előtti tájékoztatón Törley Katalin, a tanármozgalom egyik vezetője.

A tárgyalási alap a közoktatási platform 12 pontja lesz. Ha a kormány képviselői nem jönnek el, akkor néhány nap múlva, április 15-én pénteken kétórás polgári engedetlenségi akciót szerveznek az iskolákban. Elmegyünk a falig, addig fokozzuk a nyomást, amíg nem érünk el eredményt – mondta Törley Katalin.

Megalakult az Akciószövetség a Gyermekeinkért nevű összefogás, amelynek szakszervezeti szövetségek, szakszervezetek és civil hálózatok is a tagjai. A résztvevők között van a pedagógusok mindkét nagy szakszervezete, a PSZ (Pedagógusok Szakszervezete) és a PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) is.

Galló Istvánné, a PSZ vezetője személyesen nem volt jelen, Mendrey László, a PDSZ elnöke viszont sikertelen tárgyalások esetén szintén április 15-re hirdetett figyelmeztető sztrájkot. Kérdésünkre, hogy az esetleges polgári engedetlenség és a sztrájk milyen módon fog elkülönülni, Mendrey elmondta: ennek a kommunikációs megoldásán még dolgoznak.

Arról, hogy a szakszervezetek milyen formában támogatják majd a tanárok tiltakozását, ugyancsak nincs végleges forgatókönyv. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke kilátásba helyezte, hogy félpályás útlezárásokat tartanak.

Itt az akciószövetség tagjainak névsora:

MASZSZ (Magyar Szakszervezeti Szövetség), SZEF (Szakszervezetek Együttműködési Fóruma), ÉSZT (Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés), valamint EKSZ (Egységes Közlekedési Szakszervezet), EVDSZ (Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége), KKDSZ (Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete), PSZ (Pedagógusok Szakszervezete), PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete), HVDSZ 2000 (Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000), SZÁD (Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete), TÁVSZAK (Távközlési Szakszervezet), VDSZ (Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége). Továbbá: Humán Platform, Oktatói Hálózat, Hívatlanul Hálózat, Hálózat a Tanszabadságért.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.