galéria megtekintése

Milliókat fizettek a gyanúsan gyors tanulmányokért

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 02. számában
jelent meg.

Doros Judit - Kácsor Zsolt
Népszabadság

Nem Püspökladány lehet az egyetlen település, ahol az országos zöldhatóság volt főigazgatója sok milliót zsebelt be tanulmányírás címén. A lapunk birtokába került dokumentumok szerint az asszony cége Törökszentmiklósnak négymillióért írt tanulmányt – alig két hét alatt.

A napokban számoltunk be arról, hogy bírósági szakaszba került a hűtlen kezeléssel megvádolt T. Jánosné büntetőügye, a tárgyalást első fokon a berettyóújfalui bíróság folytatja le. A Jávor Benedek jelenlegi EP-képviselő által felgöngyölített ügy lényege az volt, hogy az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) főigazgatójáról, T. Jánosnéról kiderült: doktori címe egy amerikai „kamuegyetemről” származik, korábbi közlésével ellentétben pedig nem volt C típusú nyelvvizsgája, sőt hűtlen kezelés miatt nyomozás indult ellene.

Megvalósult: a püspökladányi gyógyfürdő
Megvalósult: a püspökladányi gyógyfürdő
Konyhás István / Népszabadság

Korábbi cikkünkben ismertettük a „receptet”: egy önkormányzat megbízza T. Jánosné cégét egy tanulmány elkészítésével, a cég rekordidő alatt elkészíti az anyagot, a város pedig fizet. Így történt ez a Hajdú-Bihar megyei Püspökladányban is. A T. Jánosné által vezetett céggel Püspökladány akkori fideszes polgármestere 2008. március 3-án kötött vállalkozási szerződést egy tanulmány elkészítésére a helyi gyógyfürdő fejlesztéséhez kapcsolódóan.

 

A társaság bruttó hatmillió forint megbízási díjért két héten belül már szállította is az anyagot. Ez a bravúr úgy sikerülhetett, hogy a vádhatóság szerint a tanulmány valójában már a vállalkozási szerződés aláírása előtt készen volt, azt eredetileg a városházán írták, s csak a szerződés teljesíthetősége miatt küldték át T. Jánosné cégének. A püspökladányi visszaélések miatt T. Jánosné ellen bűnsegédként elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt folyik eljárás.

A lapunk birtokába került információk szerint T. Jánosné vállalkozása máshol is különös körülmények között dolgozott a helyhatóságnak. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklóson a püspökladányihoz kísértetiesen hasonló szerződéskötés történt. A szintén fideszes irányítású Törökszentmiklóson is munkához jutott a T. Jánosné által vezetett kft., amikor elvállalta az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. által meghirdetett „Települési bel- és külterületi vízrendezés támogatása” elnevezésű pályázat megvalósíthatósági tanulmányának elkészítését.

A város korábban a Windhoffer & Treiber Bt.-vel kötött erre a munkára megbízást, ám a társaság 2008. március 13-án írásban visszalépett. Négy nappal később – amelybe egy hétvége is beleesett – már új szerződése volt Törökszentmiklósnak, amelyet a város immár T. Jánosné egyik cégével kötött. A lapunk birtokába jutott dokumentumokból kiderül: a cég igen szoros határidővel, alig két hétre vállalta a munkát, amelyet március 31-én már számlával le is igazoltak. Úgy tudjuk, a dokumentáció tartalmi része minimum nyolcvan oldal, s vaskos részt tesznek ki a mellékletei is. Az legalábbis kérdéses, hogy tizenegy munkanap alatt el lehetett készíteni egy komoly megvalósíthatósági tanulmányt, amelyért nettó négymillió forintot fizetett Törökszentmiklós.

T. Jánosné egyik cége szorosan együttműködött Karcag város önkormányzatával is, ezzel Jávor Benedek EP-képviselő is foglalkozik blogján. A politikus egyik blogbejegyzésében azt írja: gyümölcsöző üzleti kapcsolat alakult ki a T. Jánosné által vezetett társaság és Fazekas Sándor karcagi polgármester, későbbi agrárminiszter között.

A T. Jánosné által irányított cég készítette a megvalósítási tervet a karcagi bel- és csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciójához, ugyancsak a társaság írta a városi termálfürdő fejlesztésének dokumentációját, továbbá a kistérség hulladéklerakóinak rekultivációs programjához a környezetvédelmi hatástanulmányt. Mivel ezekhez a dokumentumokhoz egyelőre nem sikerült hozzáférnünk, így nem tudhatjuk, mekkora munka van a teljesítési igazolások mögött.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.