Befejezték a munkát, sötétebb lett a város

Elégedetlenek a zalaegerszegiek a város megújult közvilágításával. Az utcán megszólított helybeliek kivétel nélkül azt mondják, hogy a korszerűsítés óta sötétebb lett este a város. Főleg a gyalogátkelőket érzik emiatt veszélyesnek az egerszegiek.

A város képviselő-testülete 2013 februárjában határozta el, hogy belefog ebbe az unió által támogatott korszerűsítésbe, s lecserélnek 5984 utcai lámpatestet. Az önkormányzat pályázata nyert is, így az egymilliárd 156 milliós beruházás teljes finanszírozását az unió vállalta. A terveket és a lámpatesteket a General Energy biztosította, a munkák kivitelezését – közbeszerzési pályázattal – az Elios Zrt. nyerte el 2015 januárjában. A munkák tavaly ősszel fejeződtek be, s azóta az egerszegiek úgy érzik, nyert a sötétség.

Az egerszegiek közül sokan azzal magyarázzák a sikertelen beruházást és főleg a számonkérés hiányát, hogy a kivitelezést Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a cége végezte. A tényekhez tartozik, hogy Tiborcz a zalaegerszegi beruházás idején már kiszállt a közvilágítási pályázatokat sorra nyerő és emiatt sok kritikát kiváltó cégből.

Sájer Gábor, az Elios vezérigazgatója és Balaicz Zoltán polgármester a szerződés tavaly januári aláírásakor
Sájer Gábor, az Elios vezérigazgatója és Balaicz Zoltán polgármester a szerződés tavaly januári aláírásakor
zalaegerszeg.hu

A közelmúltban a DK egerszegi szervezete kérdéseket tett fel a város kormánypárti vezetésének a közvilágításról. Az ellenzéki párt arra volt kíváncsi, hogy kit terhel felelősség az elrontott beruházásért. A kérdésekre nem kaptak választ, tudtuk meg Keresztes Csabától, a DK önkormányzati képviselőjétől.

Megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot Zalaegerszeg polgármesterével, Balaicz Zoltánnal és alpolgármesterével, Gecse Péterrel. Azt az üzenetet kaptuk a városvezetőktől, hogy tegyük fel a kérdéseinket írásban. Megtettük. Főképp ­arra voltunk kíváncsiak, hogy az önkormányzat mérette-e az ­esti utcák megvilágításának fényerejét, s ha igen, miről tanúskodik ez a kontroll. Azt is megkérdeztük, hogy az új lámpák révén a város mennyi pénzt tud megtakarítani (a terv 50 millió volt évente). Arról is érdeklődtünk, hogy amennyiben rosszul sikerült a beruházás, akkor kinek a dolga lesz kijavítani a hibákat.

Nem kaptunk választ. A polgármesteri hivatal sajtóreferense azt tolmácsolta, hogy a városvezetők nem kívánnak válaszolni.
Az egyébként, hogy a város irányítói is elégedetlenek a beruházással, a megyei napilap egyik januári cikkéből kiolvasható.

Gecse Péter alpolgármester egy interjúban elismerte, hogy sok a panasz a közvilágításra. A politikus hosszasan beszélt az észlelt hibákról meg arról, hogy folytak mérések, egyeztetések, ám a hibák okát és felelősét nem nevezte meg. Azt is megtudtuk, hogy a világítás minőségének javítására öt évig nincs lehetőség, mivel akkor az unió visszakövetelné a beruházásra fordított támogatást. Persze ha kiderülne, hogy a tervező vagy a kivitelező hibázott, akkor a város átháríthatná rájuk a javítás költsé­geit. Ám erre – úgy tűnik – a városvezetők nem törekednek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.