galéria megtekintése

Nincs ok ebola-pánikra

0 komment


Danó Anna

Az ÁNTSZ szerdán a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumba összehívott sajtóbeszélgetésen ismét megnyugtatta a közönséget, hogy jól védik az országot az ebolától. Egyúttal bejelentették, hogy a múlt heti brüsszeli európai koordinációs ülésen Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a nemzeti víruslaboratórium üres kapacitását fölkínálta más országoknak.

Az ÁNTSZ jól védi az országot az Ebolától
Az ÁNTSZ jól védi az országot az ebolától
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az ÁNTSZ szerdán a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumba összehívott sajtóbeszélgetésen ismét megnyugtatta a közönséget, hogy jól védik az országot az ebolától. (Ebben a hazai intézetben a világ legveszélyesebb vírusait tárolják.)

Egyúttal bejelentették, hogy a múlt heti brüsszeli európai koordinációs ülésen Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a nemzeti víruslaboratórium üres kapacitását fölkínálta más országoknak, illetve Magyarország is csatlakozik azokhoz a segélyszállítmányokhoz, amelyek orvosi eszközöket, védőfelszerelést juttatnak el a járvány sújtotta térségekbe.

 
A Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban a világ legveszélyesebb vírusait tárolják
A Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban a világ legveszélyesebb vírusait tárolják
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár elmondta: a tagállamok képviselői ezen az ülésen is megerősítették, hogy ez a járvány Európára nézve kis kockázatot jelent, a hazai egészségügy jól felkészült.

Például ellátták védőfelszereléssel a sürgősségi fogadóhelyeket, a mentőszolgálatot. Az Egyesített Szent István és Szent László kórházban pedig, ahol az ilyen betegek kezelésére szolgáló izolációs kórtermeket is kialakították, rendszeresen tartanak gyakorlatokat.

A járvány Európára nézve kis kockázatot jelent
A járvány Európára nézve kis kockázatot jelent
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Kovács Attila helyettes országos tiszti főorvos megismételte, egy nagyon sérülékeny vírusról van szó, amely a megfelelő higiénés környezetben hamar életképtelenné válik. Magyarországon a közegészségügyi állapotok és a kórházi ellátás feltételei is jóval magasabb szinten vannak, mint a szóban forgó nyugat-afrikai országokban, így ha esetleg előfordulna behurcolt eset, abból járvány nem alakulhatna ki.

Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője a sajtótájékoztatón azt mondta, tízezerhez közelít az ebolavírussal megbetegedett emberek száma a nyugat-afrikai térségben, és Libériában a legsúlyosabb a helyzet. Hozzátette: bár valószínűleg nem ismert az összes fertőzött száma. Mint mondta, most a legnagyobb feladat a járvány elfojtása Guineában, Sierra Leonéban és Libériában, több ország is szakszemélyzetet, logisztikát és védőfelszereléseket küldött a térségbe.

Az egészségügyi kapacitás ezekben az országokban ugyanis nagyon szűkös, ezen belül hiányzik a hozzáértő személyzet. Miközben a jelenleg ismert adatok szerint legalább 600-1000 nemzetközi szakértőre és 11 ezer jól képzett szakemberre lenne szükség a térségben.

Az irodavezető bejelentette azt is, hogy Nigériát és Szenegált az Egészségügyi Világszervezet ebolamentesnek nyilvánította. A két ország példamutató intézkedésekkel – valamennyi beteggel kontaktusba került embert felkutatta – állította meg a járványt. Mindez azért fontos hír Magyarország számára, mert sok nigériai diák tanul a hazai egyetemeken.

Az ebolavírus okozta megbetegedésre jellemző tünetek – hirtelen láz, izomfájdalom, gyengeség, fej- és torokfájás – általában a fertőzést követő egy héten belül jelentkeznek. A lappangási idő 2–21 nap. A fertőzést a még tünetmentes beteg nem tudja továbbadni. A rendelkezésre álló adatok szerint a vírus nem képes levegőben terjedni, és szúnyogok sem terjesztik.

A fertőzés a beteg ember vagy állat vérével, illetve más testnedveivel történő közvetlen érintkezés útján terjed. A gyógyult betegek nemi váladékkal még sokáig fertőzhetnek. A kór magyarországi előfordulásának kockázata minimális. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.