galéria megtekintése

Becsapták az idős tanárokat, hiába vártak a kormány által ígért fizetésemelésre

18 komment


Tanács István

Több mint ezer, a nyudíjkorhatárhoz közeledő tanár annak ellenére nem kapta meg havi 26 ezer forintos fizetésemelését, hogy korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma ígéretet tett a korrekcióra. A tárca még májusban közölte lapunkkal, hogy „maradéktalanul betartja a Köznevelési Kerekasztalon tett ígéreteit”. Az oktatási államtitkárság rögzítette: automatikusan, kérelmezés nélkül, véglegesen átkerülnek a pedagógus II. fokozatba azok a tanárok, akik 2016. szeptember 1-jén hét évre, vagy annál kevesebb időre lesznek a rájuk vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatártól, és nem vettek részt minősítési eljáráson.

A miniszter tanévet nyit.
Illyés Tibor / MTI

Már akkor gyanús volt, hogy bizonyos tanárokat ki akarnak zárni az átsorolásból és az ezzel járó béremelésből. De hiába kérdeztünk rá ismételten, nem jelezték, hogy vannak kivételek, pedig végül ezernél több, a pályája végén járó pedagógust zártak ki a méltányos lehetőségből. Pedig úgy tűnt, az Emmi ígérete mindenkire vonatkozik, hiszen az országos tiltakozást kiváltó jogszabályokat fölülíró szakpolitikai alkuról volt szó. A július 29-én megjelent új kormányrendeletben viszont már az a kiegészítés szerepelt az átsorolásnál: „kivéve, ha korábban sikertelen minősítési eljárásban vett részt”.

 

Az augusztus végi tanévnyitó értekezleteken vált egyértelművé: akik 2015-ben jelentkeztek, de nem töltöttek föl portfóliót a november 30-i határidőre, azokat kirekesztik az előrelépésből. Bár esetükben semmilyen minősítés nem történt, a hivatalos értelmezés szerint mégis részt vettek minősítési eljárásban, amelyet sikertelennek nyilvánítottak. És csak ez számít. Nem a miniszter ígérete, az engedményről és méltányosságról szóló kommunikáció.

Aki úgy nem készített portfóliót, hogy jelentkezett minősítésre, azt a kormányrendelet kizárta a méltányosságból. Nem kap fizetésemelést, akármennyire elismert pedagógus volt is 30-35 éven át. Aki viszont úgy nem készített portfóliót, hogy nem is jelentkezett, nem csinált semmit, az automatikusan, a nyugdíjazásáig évi 307 ezer forinttal magasabb fizetési osztályba kerül. Hogy még cifrább legyen, olyanok is vannak, akik 2016-ban jelentkeztek, mert erre szólította föl őket az Oktatási Hivatal (OH). Ők sem töltöttek föl semmit, mégis megkapják a magasabb besorolást, mert a jogszabály megjelenése után a hivatal törölte a jelentkezésüket.

Összesen 7930 tanár kerül át januártól automatikusan a pedagógus II. kategóriába. Közülük 5630-an ideiglenesen eddig is odatartoztak. További 2300 tanár is átkerül, mert ők nem jelentkeztek vagy utólag törölték a nevüket. Sikertelen minősítést 1376 pedagógus kapott – közülük 1321 azért, mert nem töltött föl portfóliót.

Brassói Sándor, az OH köznevelési elnökhelyettese kérdésünkre leszögezte: ha a július 31-i, a Köznevelési Kerekasztalnál tett ígéreteket jogszabályba öntő kormányrendeletben szerepelne, hogy azokat is a pedagógus II.-be kell sorolni, akiknek 2015-ben az OH sikertelennek nyilvánította a minősítését, a hivatal megtette volna. De a rendeletben nem ez áll.

Megkérdeztem Brassóit: miben különbözik az az élete nagy részét a katedrán töltő tanár, aki úgy nem töltött föl portfóliót, hogy jelentkezett minősítésre attól a kollégájától, aki nem is jelentkezett? Az elnökhelyettes szerint az érintettek pontosan tudták, hogy 2015. november 30. volt a portfólió feltöltésének határideje, és szerinte a döntő többség tudatosan nem tett ennek eleget. Voltak, akik üres oldalakat töltöttek föl, olyanok is, akik szégyellnivaló szövegeket írtak. Mindannyian értesítést kaptak a hivataltól, hogy minősítésük sikertelen.

Az elnökhelyettes szerint ez morális kérdés: a pedagógustársadalmat is megosztaná, ha ugyanabban az elbírálásban részesülne, aki tudatosan negligálja a szabályokat, mint aki végrehajtja. De ezt nem az ő tiszte megítélni: az OH jogalkalmazó.

A kizártak 2017-ben újra jelentkezhetnek, és ha sikeresen átesnek a minősítésen, akkor léphetnek a felsőbb kategóriába. Erről mindenkit levélben értesít az OH, és tanfolyammal is segíti a minősítésre való felkészülést, hogy a kirekesztett idős tanárok egy újabb eljárással megkaphassák azt a lehetőséget, amit több ezer társuk minősítés nélkül megkapott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.