galéria megtekintése

„A másik lábunkat is kirúgják alólunk” – Orbánék lenulláznák a Corvinus sikerkarát

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 31. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Matolcsy György bázisegyeteme lesz a Corvinus, miközben a Budai Campust átadnák a gödöllői Szent István Egyetemnek, amely ennek fejében elengedné a jó pénzügyi mutatókkal bíró, ismét önállósodó állatorvos-tudományi kart. Ez azonban a budai karok dékánjai szerint sem a strukturális, sem a pénzügyi gondokra nem nyújt gyógyírt. Az érintett dékánok még bíznak az észérvek erejében, de készek a tiltakozók mellé állni.

Bár a Népszabadság információi szerint már megszületett a kormánydöntés a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusának beolvasztásáról a Szent István Egyetembe, az érintett három kar a múlt héten azt a házi feladatot kapta az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi), hogy dolgozzák ki a gödöllői képzőhellyel való szakmai együttműködés lehetséges formáit.

A kari vezetők szerint a „Corvinus” márkanév elvesztése komoly károkat okozna
A kari vezetők szerint a „Corvinus” márkanév elvesztése komoly károkat okozna
Mirkó István / Népszabadság/archív

A Tájépítészeti, az Élelmiszer-tudományi és a Kertészettudományi Kar közös munkabizottságot hozott létre, hogy a két hét múlva esedékes határidőre kidolgozzák a kabinet által szorgalmazott közép-magyarországi agrártudományi centrum kialakítását célzó szakmai koncepciójukat.

 

Kiindulópontként azt jelölték meg, hogy a Budai Campus a Corvinus része marad.

A figyelmükbe ajánlott két másik változatot, miszerint a budai karok beolvadnának a gödöllői egyetembe vagy fordítva, nem is tárgyalta az egyetem szenátusa. Elvégre a campus és az egyetem együttműködésére korábban már két eredménytelen kísérlet is volt

– magyarázza Hegyesné dr. Vecseri Beáta, az Élelmiszer-tudományi Kar dékánja.

Az összeolvasztás fő okaként az agrárképzések nehéz pénzügyi helyzetét szokás megnevezni. Az elmúlt években valóban megszűnt három finanszírozási forma – a gyakorlati képzési, illetve a szakképzési támogatás, valamint az innovációs járulék –, amelyek az államtól származó bevételek 25-30 százalékát tették ki. „Ám ezen nem segít a beolvasztás. Sőt, a másik lábunkat is kirúgják alólunk. Mi ugyanis nem ültünk eddig ölbe tett kézzel az államra várva, inkább a nemzetközi piacon kerestünk bevételi forrásokat. Közel tízéves erőfeszítésünk éppen most fordul termőre” – állítja Szilágyi Kinga, a Tájépítészeti Kar dékánja, mondván, a budai karok egyre több külföldi hallgatót vonzanak, és több angol nyelvű képzésük is indításra vár.

Ezt a helyzeti előnyt nullázná le az átnevezés, amely a márkanévvé vált „Corvinus” elvesztésével járna.

Hegedűs Attila, a Kertészettudományi Kar dékánja azt is furcsának találja, hogy Palkovics László felsőoktatási államtitkár épp a Corvinust hozza fel példaként a sikertelen integrációra, holott a karok különösebb vita nélkül működnek együtt. Ezzel szemben a Szent István Egyetemből a létrehozása után alig egy évvel kivált a gyöngyösi főiskola, majd a Budai Campus. Most pedig az Állatorvos-tudományi Kar lépne ki.

A két képzőhely munkájának minőségét a jelentkezők pontszáma közötti különbség is jól jelzi. A Corvinus budai karaira évek óta az agrárterület legmagasabb pontszámaival lehet bekerülni. Az Élelmiszer-tudományi Kar felvételi pontátlaga az idén 406 volt. Az egyetem immár ötödször nyerte el a Superbrands címet. A campust nem érinti a jelentkezők számának megcsappanása, sőt növelni is tudták a hallgatói létszámot.

A dékánok a hallgatók becsapásának tartják, ha más egyetem diplomáját kapnák meg tanulmányaik végén, mint ahová jelentkeztek. A diplomák munkaerő-piaci értéke között köztudottan jelentős különbség van.

A Népszabadság kérdésére azt sem titkolták, hogy hajlandóak az integráció ellen fellépő tiltakozók mellé állni, de még bíznak az észérvek erejében. Bíznak abban, hogy a minisztérium elfogadja az összeolvadás ellen szóló érveiket, és támogatja a együttműködési elképzeléseiket különálló szervezeti egységként.

Matolcsy betette a lábát a Corvinusra

A Corvinuson belül további átszervezések is várhatók. Ezek közé tartozik, hogy Matolcsy György MNB-elnök Kecskemét helyett a Corvinuson indítja majd el a jegybanki képzését. A tanszék már idén szeptembertől működik, de egyelőre csak annyi tudható róla, hogy a közgazdaság-tudományi karon belül alakul meg. A vezetőjét később nevezik ki. Ezen felül külön geopolitikai intézetet is felállítanak. A megállapodást július 20-án írták alá. Az alku részeként az egyetem megtarthatja önállóságát, így elmúlt a Budapesti Műszaki Egyetembe történő beolvasztás veszélye. (Sz. A. A.)

Az átszervezés szerintük sem a felsőoktatási struktúrában kétségtelenül meglévő torzulásokra, sem az agrárképzés alulfinanszírozottságának problémájára nem ad választ. Példaként a Budai Campus épületeit hozzák fel, amelyeknek állapota akkor kezdett romlani, amikor a Szent István Egyetem létrehozása után a pénzügyi nehézségek miatt nem jutott forrás a karbantartásukra. Majd a gödöllői központ a Budai Campus értékesítésében látta a megoldást a finanszírozási gondokra. Ez volt egyébként a budai karok kiválásának közvetlen kiváltó oka.

Az Emmi a Népszabadság kérdésére válaszolva tagadta, hogy megszületett volna a döntés a Corvinus karainak áthelyezéséről. Az „intézményi átalakításokkal kapcsolatos döntés augusztus végén várható”.

Újra önálló egyeteme lehet az állatorvosi lónak – A tervek szerint lényegesen átalakítanák a felsőoktatási struktúrát

Jó érzékkel közvetlenül az idei felvételi pontok meghatározása után a magyar felsőoktatás szerkezetének lényeges átalakítását jelentette be tegnap Palkovics László. A járműiparból érkezett, felsőoktatásért felelős államtitkár a Corvinus átszervezésén túl összeolvasztaná a kecskeméti és a szolnoki főiskolát. Az elképzelést hasonló érvekkel támasztotta alá, mint a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola és az egri Eszterházy Károly Főiskola összevonását. Mint utalt rá, a gyöngyösi intézmény létszáma jelentősen csökkent, az összevonás célja pedig egy erős egyetem létrehozása volna a Szent István Egyetem jászberényi pedagógiai karának bevonásával.

Némi meglepetésre ismét visszaállítanák a jobboldali kormányok által folyamatosan preferált, támogatott – most azonban az államtitkár által rosszul sikerült integrációként emlegetett – Nyugat-magyarországi Egyetemből (NYME) kilépő szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolát. Az NYME győri karaként működő s elsősorban a tanítóképzéséről ismert Apáczai kar viszont szervezetileg is átkerül saját városába, a kisalföldi megyeszékhelyen működő Széchenyi István Egyetemhez az „Egy város, egy egyetem” szlogen jegyében. Ezt a jelmondatot a győriek találták ki, országosan nyilván tarthatatlan, ám az Apáczai győri integrációja esetében logikusnak látszik.

A soproni Nyugat-magyarországi Egyetem sem veszik el az oktatás számára, a jelek szerint az erdőmérnöki kar, a közgazdaság-tudományi kar és a Simonyi Károly műszaki, faanyag-tudományi és művészeti kar nagy része is ott marad.

Az Indexnek adott interjúban Palkovics egyébként elismerte: kétségtelenül a Corvinuson folyik ma Magyarországon a legszínvonalasabb közgazdászképzés. Az is felmerült, hogy a Közgáz Székesfehérváron is kihelyezett képzést indít.

Végleges döntés augusztus végére várható.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.