galéria megtekintése

Németh Szilárd a kémügyről: Egyértelmű az orosz kapcsolat


Bita Dániel
NOL

Titkosszolgálati beszámolók állítólag megerősítik a jobbikos EP-képviselővel szemben felmerült kémgyanút. A nemzetbiztonsági bizottság vezetője szerint "van kémügy, de nincs James Bond", Vona szerint koholtak a vádak, Kovács angolosan távozott a sajtótájékoztatóról.

Kovács Béla besurran
Kovács Béla besurran
Kurucz Árpád / Népszabadság

Kovács Béla kapcsolatot tartott fenn az orosz titkosszolgálattal, és ez a kapcsolat szervezett és konspirált volt – nyilatkozta Németh Szilárd, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke azt követően, hogy a testület zárt ülést tartott a kémgyanúba keveredett jobbikos EP-képviselő ügyéről. Az ülésen a Belügyminisztérium, az ügyészség és a titkosszolgálatok képviselői mellett Kovács Bélát és Vona Gábort is meghallgatták.

„A szolgálatok hosszú idő óta mély és alapos tényfeltáró munkát végeztek Kovács Béla hírszerző és kémtevékenysége kapcsán. Erről tényekkel, kép- és hangfelvételekkel alátámasztott, dokumentált tájékoztatást adtak a bizottság tagjainak" – tette hozzá Németh Szilárd. A testület nem nézte meg az említett felvételeket – fűzte hozzá egy kérdésre.

 

Szemen köpőt foggal-körömmel

A kormánypárti politikus szerint egyértelművé vált, hogy Kovács Béla kapcsolatot tartott fenn az orosz titkosszolgálattal, és ez a kapcsolat "szervezettszerű, konspirált" volt. Ezért – folytatta – a feljelentést és a Kovács mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó kezdeményezést is indokoltnak tartják. Szerinte ezért megdöbbentő, hogy a Jobbik bagatellizálni próbálta az ügyet, és „foggal-körömmel védte azt a Kovács Bélát, aki a jelek szerint a nemzet- és hazaárulással leginkább a Jobbik szavazóit köpte szemen".

Béla? Kovács Béla?

Németh Szilárd nem tudott válaszolni arra, hogy Kovács Bélának ez a valódi neve-e, erre és a születési helyére vonatkozó kérdés az ülésen nem vetődött fel. Egy újabb kérdésre azt mondta, csak Kovács Béla ügyéről volt szó, más jobbikos képviselőről nem. Arra nem akart válaszolni, hogy a magyar szolgálatok együttműködtek-e a francia és a lengyel szolgálatokkal. Mint ahogy arra sem, információi alapján Oroszországon kívül más állam összefüggésbe hozható-e a Jobbikkal, legyen szó akár finanszírozásról, akár titkosszolgálati tevékenységről.

Bond. Nincs Bond. 

„Van kémügy, de nincs James Bond" – foglalta össze véleményét Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke. Ezt azzal magyarázta, kémkedést nem csak kémek követhetnek el, ehhez nem kell beszervezett ügynöknek lenni, és nincs szükség feltétlenül speciális szaktudásra sem. Szerinte sok mindenre fény derült, de sok kérdés még tisztázatlan, ám politikai értelemben világos, hogy a Jobbik az orosz érdekszférát választotta. A bizottsági ülés alapján valószínűsíthető, hogy az ügyészségnek olyan bizonyítékai vannak, amelyek megalapozzák a gyanút és a Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló kérelmet – közölte.

A szocialista bizottsági elnök szerint a hatóságok adtak egy magyarázatot arra, hogy miért most tettek feljelentést, de szerinte is okot adhat kételyekre, véletlen-e, hogy ez az EP-választási kampányban történt.

Kicsúszott

Molnár Zsolt szerint az újságíróknak nem lehetne tudomása arról, hogy az ügyészség kép- és hangfelvételekre hivatkozva gyanúsítja Kovács Bélát. Azt viszont már nem akarta kommentálni, hogy előtte néhány perccel éppen a fideszes bizottsági tag nyilatkozott erről. Szerinte ez már a minősített adatok körébe tartozó információ.

Szél fújja

Szél Bernadett, az LMP társelnöke szintén megalapozottnak tartotta az ügyészség és a szakszolgálatok beszámolóját. Szerinte nem a Jobbik elleni összeesküvésről van szó, és elmondható, nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. Ezért – folytatta – a Jobbik szavazóinak is mérlegelniük kell, kiküldenek-e Brüsszelbe egy olyan embert, akiről nem tudni, kit képvisel. Az LMP politikusa szerint azonban szélesebb értelemben is foglalkozni kell az orosz befolyásszerzési törekvésekkel, például a paksi atomerőmű bővítése miatt, amit le kellene állítani.

Szél Bernadett LMP-s képviselő érkezik a tanácskozásra
Szél Bernadett LMP-s képviselő érkezik a tanácskozásra
Kurucz Árpád / Népszabadság

Nem, nem, soha

A Népszabadságban korábban beszámoltunk arról, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) még februárban feljelentette Kovács Béla (Jobbik) EP-képviselőt, és a legfőbb ügyész már hivatalosan kérte is Martin Schulztól, az EP elnökétől Kovács mentelmi jogának felfüggesztését. Elsőként a Magyar Nemzet szellőztette meg, hogy AH az Európai Unió intézményei ellen folytatott kémkedés gyanújával kezdeményezett eljárást a politikus ellen. Kovács mindvégig tagadta a kémvádat: "soha nem voltam sem magyar, sem külföldi titkosszolgálat tagja, soha nem működtem velük együtt, és megkeresés sem volt a részükről" – nyilatkozta múlt csütörtökön. Több vezető jobbikos politikus pedig álbotránynak nevezte az ügyet.

Szívvel-lélekkel

A kémgyanú miatt – szűk egy héttel a parlamenti választások előtt – összehívták a parlament nemzetbiztonsági bizottságát, hogy meghallgassák a szolgálatokat és az érintett jobbikos EP-képviselőt. A Jobbik kezdeményezte, hogy – a szakszolgálatok és az ügyészség beszámolója után – a nyilvánosság előtt hallgassák meg Kovácsot és Vonát. Ezt a többi ellenzéki párt támogatta, a kormányoldal viszont leszavazta. Kovács Béla az ülés előtt azt nyilatkozta, tiszta szívvel és lélekkel készül a meghallgatására.

Vona: Koholt vádak

Vona Gábor – akit Kovács mellett szintén meghallgatott az ügyben a parlament nemzetbiztonsági bizottsága hétfőn – a Jobbik elleni aljas és átlátszó rágalomkampánynak nevezte a Kovács ellen felhozott kémvádat. Szerinte a kormánypártok meg akarják roppantani a Jobbikot az EP-választás előtt. Megismételte: nem lehet véletlen, hogy sajtóinformációk szerint Joe Biden amerikai alelnök azt kérte az újraválasztott Orbán Viktortól, tegyen valamit a Jobbik erősödése ellen, majd alig egy héttel később kirobbant a Kovács-ügy. Mint ahogy árulkodónak tartja azt is, hogy a titkosszolgálatok állítólag 2009 óta vizsgálódtak Kovács után, mégis csak az idei EP-kampányban tettek feljelentést.

„Ez az európai parlamenti választás tétjét is módosítja: a tét már nem csupán az, hogy ki fogja Magyarországot képviselni Brüsszelben, hanem az is, hogy külföldi nyomásra a magyar kormánypárt koholt vádak alapján fel tud-e morzsolni egy törvényesen működő és egymillió ember támogatását élvező pártot" – jelentette ki.

Süket kutyafüle

Vona azt mondta, számára nem derült ki, hogy miért kellett eljönnie az ülésre. Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja szerint a Fidesz-KDNP-s képviselők egyetlen olyan kérdést sem tettek fel Vonának, amit ne lehetett volna akár a parlamentben, akár a külügyi bizottságban, nyilvános ülésen megválaszolni. Mirkóczki szerint a kormányoldal azért akart zárt ülést, hogy utólag bármit sugalmazhasson Kovács Béláról. A jobbikos politikus az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Információs Hivatal és az ügyészség beszámolójáról annyit mondott, azt hosszú időre titkosították, így érdemben nem tud róla beszámolni, ugyanakkor egyetlen olyan dolgot sem hallott az ülésen, ami a Btk. bármely tényállását kimerítené. Elmondása szerint bízik abban, hogy az Európai Parlament felfüggeszti Kovács Béla mentelmi jogát, és a bírósági eljárásban bebizonyosodik ártatlansága, "addig viszont a Fidesz még sok lapáttal rátesz az ügyre, James Bond kutyafüle lesz ahhoz képest, amit most Kovács Béláról fognak állítani".

Zárt ajtók

Míg párttársai nyilatkoztak, Kovács Béla szótlanul állt mögöttük, azt mondta: a titkosítás miatt nem beszélhet, de ha lesz jogi lehetősége, akkor lemond mentelmi jogáról, külföldiekkel pedig csak munkájával kapcsolatos találkozói voltak. Majd egyszer csak – arra hivatkozva, hogy Szegeden tart lakossági fórumot –, még a sajtótájékoztató közben elindult lefelé a lépcsőn. Fotósok, operatőrök, újságírók rohantak utána, de nem válaszolt kérdéseikre. Pedig vagy egy percig hiába próbálta elhagyni a képviselői irodaházat – kevéssé konspiratív módon, főleg, hogy nem nyílt ki előtte a kapu.

Nyílt titok

A nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén elhangzottakat egyébként 2043-ig titkosították.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.