galéria megtekintése

Fideszes kórház, pénzlenyúlás – aztán egy beteg szólt, hogy beázott a műtő

10 komment


Tanács István

Hat évig tartott Orosházán a műtőblokk építése. Többek szerint túlárazott és felesleges. Mostanra használhatatlanra ázott.

Egy beteg jelzése nyomán szivárgott ki az orosházi kórházból, hogy a múlt héten beázott az új technoló­giai tömb, amelyet nagy diadaljelentésekkel 2015 novemberében adtak át. Fetser János, az MSZP orosházi frakcióvezetője szerint az uniós támogatással megépült, körülbelül 1,7 mil­liárd forintba kerülő létesítményre valójában nem is volt szükség, hiszen a korábban működött öt műtő mindegyike megfelelt a nemzetközi szabványoknak.

Betegek várakoznak az utcán az orosházi kórház előtt – itt épp bombafenyegetés miatt
Betegek várakoznak az utcán az orosházi kórház előtt – itt épp bombafenyegetés miatt
Rosta Tibor / MTI

Magáról az építésről még 2010-ben, a Bajnai-kormány idején döntöttek. Többen, köztük Fetser, aki ­2006-ig Orosháza polgármestere volt, már a döntés előtt megkérdőjelezte ennek szükségességét a parlament egészségügyi bizottságában. A beruházásban az épület került a legtöbb pénzbe. Csaknem hat éven át épült, közben a bekerülési költség egyre magasabb lett. Amikor átadták, és bemutatták a városi képviselőknek, Fetser megdöbbenve látta, hogy nincsenek benne műszerek – jószerével egyetlen röntgengépet mutogattak. Később szereztek be néhány műszert, a szocialista politikus szerint azonban maga az építkezés 60-80 százalékkal túl volt árazva.

 

Kezdetben azt állították, azért van szükség az új tömbre, hogy még éjszaka is lehessen műteni –

időközben azonban annyi orvos távozott külföldre, hogy már nem is lenne, aki műtsön.

Fetser szerint azért sem volt szükség az új épületre, mert miután készen lett, két teljes emeletet kiürítettek a meglévő épületben. A beázás következtében ki kellett menekíteni a műszereket, elhalasztani a műtéteket, és a tető helyreállítása után hosszadalmas fertőtlenítési eljárásba kezdeni.

Annak ellenére, hogy az épület sokáig épült és drága lett, még mindig nem zárultak le az elszámolási viták. A kivitelező konzorciumban lévő vállalkozók 50-60 millió forintot követelnek. A városban az is visszatetszést keltett, hogy az épület lapos tetejéhez szükséges anyagokat nem attól a helyi cégtől szerezték be, amelyiknek kiváló nemzetközi referenciái vannak, és a fél világnak szállít ilyen tetőszigetelő anyagot. Az a véleményük, hogy

a fő cél a pénzlenyúlás lehetett,

hiszen egy új tömb építésénél sokkal sürgetőbb lett volna az elavult gépészeti berendezések és a nyílászárók cseréje.

Bonyolítja a képet, hogy az orosházi kórházban is szüntettek meg ágyakat. Békés megyében lassan húsz éve folynak a viták, hogy a három közül az egyik kórházat be kellene zárni, mivel rohamosan fogy a lakosság. Gyulán van a megyei kórház, Békéscsaba a megyeszékhely – minden tervezgetésnél az orosházi kórház bezárása kerül először szóba. Orosházán úgy tudják, a legújabb egészségügyi kormányzat szándékai között szerepelt az aktív ágyak további csökkentése – de Orbán Viktorig jutott a politikai lobbi, hogy nem tesz jót a Fidesz megítélésének, ha tömeges elbocsátás lesz a még mindig mintegy 800 embert foglalkoztató intézményben.

Így csak a főorvosokat cserélték le – szintén 2015-ben. Minden osztályvezetői posztra pályázatot írtak ki, és Fetser szerint a kórházigazgató a Fideszhez húzó embereket nevezett ki a vezetői posztokra. Ezt fiatalítással indokolták –

annál feltűnőbb volt, hogy az idősebb korosztályhoz tartozó orvos igazgató posztjára nem írtak ki pályázatot. Talán azért, mert rokona a főigazgatónak.

A fideszes önkormányzathoz kötődő helyi média nem számolt be a beázásról és a műtétek elhalasztásáról. Megkérdeztük Duray Gergő kórházigazgatót, igaz-e, hogy a beázás miatt még mindig szünetelnek a műtétek, ő azonban azt mondta, a fenntartót kérdezzük erről. Megismételt kérdésünkre, hogy azt csak tudja egy főigazgató, műtenek vagy nem műtenek a kórházában, kurtán azt felelte a telefonba: fenntartó!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.