galéria megtekintése

Botrányos iskolaigazgatói pályázat

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 31. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

A budapesti Törökvész Úti Általános Iskolában igazgatóválasztásra készülnek. A szülők rettegnek attól, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fittyet hány az igazgatói pályázatokról megfogalmazott véleményükre.

Az intézmény vezetésére két pályázat érkezett, az egyiket az eddigi igazgató, Tuka Lászlóné nyújtotta be, a másikat pedig Bazsáné dr. Szabó Marianne, aki már nem először próbálkozik azzal, hogy elnyerjen egy ilyen státust.

A szülők tiltakoznak
A szülők tiltakoznak
Móricz-Sabján Simon

Az Orbán Viktor második kormányzása alatt Hoffmann Rózsával karöltve végrehajtott oktatási átalakítások következtében felszámolták az önkormányzatiságra épülő oktatási rendszert, az államosított intézmények egyetlen mamut-fenntartóközpontba olvadtak be 2013. január elsejétől. Ez az intézkedés megfosztotta az iskolákat az önállóságuktól, megszűnt az önálló gazdálkodásuk, az iskolaigazgatók pedig elveszítették munkáltatói jogukat.

 

Arról még tavaly számolt be az Átlátszó Oktatás, hogy Bazsáné a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatói posztjára „schmittelt” pályázattal jelentkezett. A portál megtalálta azt a dokumentumot is – Navrasics Endre balatonszentgyörgyi iskolaigazgató pályázatát –, ahonnan Bazsáné Szabó lopott. Ehhez az ügyhöz tartozik, hogy ugyan nem nevezték ki Bazsáné Szabót, de az iskola tantestülete által támogatott ellenfelét sem. Bazsáné mostani pályázata egy Vörösmarty Mihály-idézettel kezdődik, a költő nevét azonban helytelenül, th-val írta. És ez csak a kezdet. A 26 oldalas dokumentum hemzseg a helyesírási és súlyos fogalmazási hibáktól.

„Hivatásomnak vallom egy olyan intézményi szervezet irányítását, amely képes egy jól szakmailag jól együtt működő hálózatot minél gördülékenyebben fenntartani. Véleményem szerint ennek az együttműködésnek nyitott kapcsolatnak kell lennie és minél kevesebb konfliktussal kell rendelkeznie az intézményi vezető és a fenntartó állam között, ahol a szakmai irányítás, koordinálás mellett a folyamatos ellenőrzés és visszajelzés nagyon fontos” – olvasható. Aztán néhány sorral alább: „A mindig hatályos jogszabályok alapján kell meghatározni a célkitűzéseket. A vezetőnek a törvényeket jól kell ismerni.

Egy vezetőnek vigyáznia kell az általa irányított és felügyelt közintézmények hírnevére minden körülmények között és mindenáron! Fontos, hogy minden esetben határozott legyen az intézményvezető személy, aki kiválóan alkalmasnak kell lennie az iskola vezetésére. (…) Az iskola igazgatónak mindent meg kell tennie, hogy az intézményben dolgozó pedagógusoknak meg kell tanítani tanulóit tanulni és meg kell szerettetni a tudásvágy iránt. (…) Szeretném elősegíteni a jó munkahelyi légkör kialakítását, a megbízhatóság, kiszámíthatóság, együtt-gondolkodás, közös tenni akarás megfelelő struktúráit. Személyemmel szeretném elősegíteni az együttes gondolkodás struktúráit. Én mindig gyerek centrikus, nagyon jóindulatú voltam a korrekt segítő együttműködéssel kiegészítve.”

Bazsáné hadilábon áll a földrajzi nevek helyesírásával is. Helytelenül írta a Szemlőhegyi-barlang és a Ferenc-hegy nevét. Az sem világos számára, mit írunk külön, mit egybe. Viszont az is kiderül, hogy jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik. „Oktatási szakértőként az elmúlt években nagyon aktívan vettem részt, főleg az új nemzeti köznevelési törvény és szakképzési jogszabálynak megfelelő környezetvédelmi és vízügyi szakképzés reform kidolgozásában.” A jó politikai kapcsolatokra más jelek is utalnak. A jelenleg a Vidékfejlesztési Minisztérium tisztviselőjeként dolgozó pályázó március 15-én „a közigazgatásban végzett lelkiismeretes munkája, több mint két évtizedes környezeti nevelői, oktatói tevékenysége elismeréseként” kitüntetést vett át Fazekas Sándor minisztertől.

Kanyarodjunk vissza a pályázathoz: „Szakmai vezetői munkámmal szeretnék hozzájárulni az Budapest II. Kerületi Törökverő Úti Általános Iskola sikereihez” – írja Bazsáné Szabó Marianne, aki ezek szerint annak az iskolának a nevét sem tudta leírni, ahová pályázik. De azt sem tudta, hogy nincs az intézményben gimnáziumi tagozat, lévén általános iskolai pályázatról szó. Emellett a pályázó gondozná a tehetségeket az ének-zene tagozaton – már ha lenne. De nincs. A vezetői pályázatok feltétele, hogy a pályázó ismerje az intézmény szerkezetét, szakmai és személyi hátterét. E feltételnek Bazsáné Szabó pályázata számos ponton nem felel meg. Például húszperces szünetekkel tagolt másfél-kétórás alsós tanórákról ír, miközben 45 perces órák vannak, kisebb szünetekkel.

Bazsáné Szabó ebben a pályázatban is schmittelt: ismét Navrasics Endre korábbi pályázatából emelt át a sajátjába szóról szóra elemeket. Az iskola szülői és tanári közössége szinte egyhangúlag utasítja el Szabó pályázatát. Féltik az iskola szakmai reputációját, jó hírnevét, amit Szabó esetleges igazgatói kinevezése súlyosan veszélyeztetne. Az iskola honlapjáról elérhető információk szerint a nevelőtestülettől nulla igen szavazatot kapott és 33 elutasítót, míg a jelenlegi igazgatóra 31 igen szavazat és egy elutasítás érkezett.

Megkerestük a Kliket, mi a véleménye a második kerületi tankerületi vezetőnek Bazsáné pályázatáról? „A pályázati kiírásban felsorolt szakmai követelmények minden pályázatra egyaránt vonatkoznak, ezeknek kell megfelelniük. Az említett és a többi igazgatói pályázatról még nem született döntés, jelenleg a vélemények kialakítása zajlik. Az eredményhirdetés előtt nem kívánunk feltételezésekre reagálni” – ezt a szűkszavú választ kaptuk a Kliktől.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.