Bayer és az ótvar: Schöpflin szerint csak közélet az egész

Miért pont Magyarország? – kérdezi Schöpflin György abban a levélben, amelyből kiderül, „ótvar, hazug idiótának” nyilvánítani valakit a televízióban csak egy közéleti vita hevét tükrözi, amellyel minden politikusnak együtt kell élnie.

Levelet írt szerdán Schöpflin György fideszes EP-képviselő zöldpárti osztrák kollégájának, Ulrike Lunaceknek Bayer Zsolt pénteki kiszólásairól. Schöplin megjegyzi, hogy mivel rendelkezik a magyar nyelv ismeretének előnyével, eredetiben hallhatta, mi hangzik el az EchoTV ominózus műsorában, és bár Bayer kiszólásait  lehet „pimasznak és udvariatlannak” tartani, nincs többről szó, mint „vagdalkozásról”, a mindennapi vita hevéről, amellyel a közéleti személyiségeknek együtt kell élniük. „Joga van felháborítónak nevezni ezeket a megjegyzéseket, de a felháborító szó definíciója mindig szubjektív marad” – figyelmezteti Schöpflin Lunaceket. Mint ismert, Bayer az EchoTV Korrektúra című műsorában azt mondta, Lunacek „ótvar, hazug idióta”, és amit mond, az „egy rohadt szemét hazugság egy rohadt szemét szájából”. Az osztrák zöldpárti képviselő csütörtökön, az Európai Parlament Magyarországról szóló vitájában szólalt fel, azt állítva, a január 21-én tartott kormánypárti békemenetben feltűntek EU-ellenes és antiszemita transzparensek is.

Ez utóbbi az egyedüli pont, amelynek kapcsán Schöpflin helyt ad Lunacek tiltakozásának Bayer tirádájával szemben. Ahogy írja, az EchoTV műsora ellen csak akkor állja meg a helyét a rágalmazás vádja, ha Lunacek bizonyítani tudja, hogy valóban voltak antiszemita jelszavak a békemenet egyes plakátjain. „Szerteágazó magyarországi kapcsolataira való tekintettel biztos vagyok benne, hogy hamarosan bizonyítékokkal áll elő erre nézve” – jegyzi meg a levél.

Saját bevallása szerint Schöpflin egyébként meghökkenéssel szemléli, hogy az osztrák EP-képviselő „sorozatosan beavatkozik a magyar ügyekbe, és időnként elgondolkodik azon, mi lehet Lunacek indítéka erre. „Miért Magyarország? Miért nem egy másik ország? Tudja minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy annyival rosszabb Magyarországon a helyzet egy másik országhoz képest? Csak Ön válaszolhat erre a kérdésre, de ha nem tud, ne lepődjön meg, ha lesz, aki azt gyanítja, hogy Ön kettős mércét alkalmaz” – zárul a levél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.