galéria megtekintése

Ötszáz pár cipőt vesznek gyerekeknek a Bayer miatt aukcióra bocsátott lovagkeresztekért kapott pénzből

36 komment


Czene Gábor

A rászoruló gyerekek félezer pár cipőt kapnak a Bayer Zsolt állami kitüntetése miatt visszaadott, ma elárverezett lovagkeresztek árából.

Eddig úgy tudtuk, Haraszti Miklós találta ki, hogy a tiltakozásul visszaadott kitüntetését felajánlja jótékonysági célokra. Pedig nem. Haraszti nagy nyilvánosság előtt bevallotta: az ötlet a feleségétől jött. A kezdeményezéshez mindenesetre mások is csatlakoztak. Eredetileg úgy volt, hogy az állami érdemrendek árverését az újlipótvárosi Pozsonyi Pikniken tartják meg, de a szervezők nem kértek a politikai felhangoktól kétségkívül nem mentes eseményből. A rendezvény így átkerült a Wesley János Lelkészképző Főiskolára.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A szépen megtelt teremben „kalapácsos emberként” Galkó Balázs színész vezette a licitálást. Prózai oka volt annak, hogy saját kitüntetését nem bocsátotta árverésre. Két évvel ezelőtt még a gyereke a villanyvasútján játszott vele, de azóta nem látta. Fogalma sincs, hova lett. (Mármint a kitüntetés.)

 

Napokig kereste keresztjeit és érdemrendjeit Iványi Gábor lelkész is, de ő legalább megtalálta. Neki amúgy három állami kitüntetése van, és mind a hármat más köztársasági elnöktől kapta: Göncz Árpádtól, Mádl Ferenctől és Sólyom Lászlótól. A lelkész bejelentette, hogy a befolyt összegből hátrányos helyzetű gyermekeknek vásárolnak cipőt. Iványi szerint ötezer forintért már egészen elfogadható minőségű lábbelit lehet venni. „Kutyabőreinkből cipőt varratni gyerekeinknek nagyszerű dolog” – mondta.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A licitálás ötvenezer forintról indult, tekintet nélkül arra, hogy ki és milyen típusú kitüntetést dobott be a közösbe. A legtöbb felajánló személyesen is eljött: Hodosán Róza, a rendszerváltás egyik SZDSZ-es politikusa, Szász János filmrendező vagy például Kaltenbach Jenő egykori kisebbségi ombudsman, aki  – azzal, hogy elsőként lemondott állami érdemrendjéről –  elindította a tiltakozási hullámot.

Polgár András, az általa létrehozott alapítványról is ismert karitatív üzletember úgy találta, a mostani remek alkalom rá, hogy felhívja a figyelmet: jó célokra sosem lehet eleget adományozni. Mielőtt az általa felajánlott kitüntetés elkelt volna 100 ezerért, ő már 155 ezer forintot fizetett Kaltenbach Jenő érdemrendjéért.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A legtöbbet (400 ezer forintot) az a tisztikereszt ért meg a licitálóknak, amit még Göncz Árpád adott Iványi Gábornak. Két férfi csupán azért fizetett a lelkész egy másik (Mádl Ferenctől kapott) kitüntetéséért, hogy tiszteletük jeléül azonnal visszaszármaztassák azt Iványi Gábornak. Az árverés egyik furcsasága volt, hogy Bitó László író 200 ezer forintért megszerezte Macskássy Izolda képzőművész lovagkeresztjét, amit rögtön újra árverése bocsátott. (Második körben 85 ezer forintért kelt el.)

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Az összesen tizenhat kikiáltási tárgyért a licitálók 2 millió 510 ezer forintot fizettek. Ennyi pénzből egész pontosan 502 pár cipőt lehet venni. Iványi Gábor így értékelte az árverés eredményét: „Nagyon boldog vagyok, a Pozsonyi Pikniken szerintem ennek a fele sem jött volna össze”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.