Bátran elfutottak a szélsőjobbos határvadászok

„Közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezésének gyanúja miatt a Szegedi Rendőrkapitányság eljárást indított a Facebookon szerveződő Önkéntes Határvadász Egység vasárnapra meghirdetett megmozdulása ügyében” – közölte lapunk érdeklődésére válaszul a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.
A hatályos törvények értelmében ugyanis senki nem folytathat (és nem is szervezhet) bűnüldözési-bűnmegelőzési tevékenységet, az illetékes állami hatóságokon kívül, csak a települési önkormányzatok e célra létrehozott szervezetei és az mára már félig meddig államosított, „erős állami felügyelet alá helyezett" polgárőrség.

Bár az önkéntes határvadászok vasárnapra meghirdetett akcióját a szervezők még péntek este lemondták, néhány aktivista vagy nem értesült róla vagy demonstrálni kívánta elszántságát, és megjelent a kiskundorozsmai találkozóhelyen, a rendőrök láttán azonban a kis csoport gyorsan feloszlott.

Eredetileg mintegy félszázan jelezték részvételi szándékukat a Facebookon egy hónapja szerveződő eseményre, amelyre azokat várták a szervezők, akik a törvényes keretek között felfegyverkezve hajlandók megállásra késztetni a határon épülő kerítést megrongálni készülő törvénytelen bevándorlókat. Azonban az eseményt beharangozó „alaptalan ijesztgetéseket tartalmazó" sajtóhíradások az egység Facebook oldalának szerkesztője szerint meghátrálásra kényszerítette a szervezőket.

Nem adták azonban fel. Mint oldalukon írják, „Magyarországot komoly veszély fenyegeti a beözönlő megtévesztett, felhergelt, saját hazájukban rendet teremteni, s ott élni képtelen, csürhe jelleget öltött migráns tömegek által". Miután szerintük a hatóságok képtelenek a tőlük elvárt módon kezelni a helyzetet, az önkéntesek ezért ajánlják fel a segítségüket, de ha a hatalom nem kér belőle, készek önállóan is fellépni saját védelmükben.

Akciójuknak nyílván nem használt, hogy Toroczkai László ásotthalmi polgármester az esemény apropóján kezdett el reklámozni egy „e célra" (mármint a kerítés rongálására készülő migránst megállásra késztető) engedély nélkül megvásárolható, de csak birtokon belüli önvédelemre használható gumilövedékes fegyvert a Facebookon.

Posztja nyomán élénk vita alakult ki arról, hogy lehet-e a szóban forgó fegyverrel nőre és gyermekre lőni. A többség ugyan nemmel felelt erre a kérdésre, de voltak olyanok is, akik jelezték, Kalasnyikovokkal lőnék a migránsokat.

Korábban maga a határvadász egység is foglalkozott Facebook-oldalán azzal, hogy milyen típusú gázsprayt és mekkora pengehosszúságú kést használhatnak önvédelemre az aktivistái. Még az ORFK állásfoglalását is kértek tavaly, hogy a 10 ezer voltot meghaladó feszültségű elektromos sokkoló a közbiztonságra veszélyes eszközök közé tartozik-e.

Az ORFK válaszából kiderült, hogy nem, de haditechnikai eszköznek minősül, ezért további kérdéseikre az illetékes engedélyezési hivatal válaszol majd.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.