galéria megtekintése

Bátor: Orbán Viktor sajtótájékoztatóján nem lehetnek újságírók

60 komment


Csuhaj Ildikó

„Nem érvényes? Akkor politikailag érvényes” – ez a fideszes reakció az érvénytelen népszavazásra. Ha az érvényes szavazatok a 40 százalékot sem érik el, az a fideszesek szerint is kudarc a kormány számára. 

„A perdöntő az, hogy érvényes... Nem! Vagy igen! Tehát akkor... össze vagyok kavarva, segítséget kérek, az MTI tudósítójától. Összezavart. Várjatok, várjatok!" – a szavazatát leadó Kósa Lajos így beszélt össze-vissza a sajtó előtt, amikor az szavazóurnánál az ATV riportere arról kérdezte, lemond-e Orbán Viktor, ha érvénytelen lesz a referendum. Az ismét feltett kérdésre sem sikerült komplett választ adnia. „Nem, nem mond le. Akkor van következménye a népszavazásnak... ez se jó, mert az nem akkor van. Kezdem elölről. Jó. Bonyolult a kérdés" - mondta végül Kósa Lajos.

Nyilván megzavarta saját korábbi nyilatkozata, miszerint, ha az igenek lesznek lesznek többségben vasárnap, lemond a kormány. Orbán Viktor pedig a Zugligeti Általános iskolában, amikor leadta voksát mondta azt, hogy ő személy szerint lemond, ha több lesz az igen. Kora délután a miniszterelnök még kampányolt a XVIII. kerületben, a Fidesz-irodában. "A véghajrában a Miniszterelnök Úr is erősítette a csapatunkat!" - írta a Facebookon Kucsák László, Pestszentlőrinc-Pestszentimre fideszes országgyűlési képviselője, aki fotókat is posztolt a hozzájuk érkező miniszterelnökről.

Nos, Orbán Viktor nyilván szeretett volna egy, „A miniszterelnök a nép között” című fotót, hiszen kora délután a részvételi adatok alapján már tudhatta, hogy az általa kezdeményezett és személyes ügynek tekintett kvóta-ellenes referendum nem lesz érvényes, azaz a totális mozgósítás az országos közhangulat hiszterizálása ellenére sem járultak az urnákhoz 4 163 313-an.

 

A Népszabadság úgy tudja, befolyásos fideszesek 45 százalékos részvételre jósoltak egymás között, noha pénteken a belső kormányzati mérések 48 százalékot mutattak. Információink szerint a miniszterelnök környezetében az volt a vélemény, a számít "kudarcnak, bukásnak", ha az érvényes szavazatok nem érik el a 40 százalékot vasárnap (volt esély rá, mert olyan belső mérésekről is lehetett hallani, hogy 38 százalékos lesz a részvétel).

Érvénytelen referendum esetén a kormányzati viszonyítási alap a 2003-as EU-csatlakozásunkról szóló népszavazás, akkor 45,62 százalékos volt a részvétel, 3,6 millió választó szavazott, és az igenek aránya 83,7 százalékos volt, azaz 3 millió voksoló szavazott "egy irányba".

Amennyiben ma csak három millió "nem" szavazatot számlálnak össze, az is kudarc, hiszen ez azt jelenti, hogy a dübörgő kormányzati és fideszes kampánnyal kizárólag a saját tábort, és nem a nemzetet tudták a Brüsszel- és migránsellenes oldalra felsorakoztatni. 

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

S noha Orbán Viktor azt mondta a Katolikus Rádiónak adott interjújában csütörtökön, hogy a referendum másnapján fogja a tarisznyát és a hamuba sült pogácsát és elindul Brüsszelbe, Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke, jogi szakpolitikusa egy lapinterjújában ma már szűkítve a Brüsszel ellenes harcot, úgy fogalmazott: "Mi a nemek nagy  többségét szeretnénk, hogy az állampolgárok így adják támogatásukat  ahhoz, hogy a magyar kormány tárgyaljon az EU-ban más kormányokkal".

Hogy lesz-e az érvénytelen voksolás miatt felelős-keresés a Fideszben, illetve a kampánystábban- nagyon valószínű.  Különösen azokon a településeken, választókörzetekben, ahol "nem mozdultak meg elegen" az emberek - akár polgármesteri, képviselői székek is mozoghatnak 2018-ban a parlamenti és 2019-ben az önkormányzati választásokon.

Sokat elárul Orbán Viktor csalódottságáról az érvénytelen referendum miatt, hogy a miniszterelnök késő esti sajtótájékoztatóján - az előre közölt szabályok szerint  -, a Fidesz eredményváró központjába delegált és regisztrált újságírók nem vehetnek részt, azaz nem kérdezhetnek, mert csak a kivetítőn nézhetik a Bálnában. Orbán Viktor sajtótájékoztatóján így csak az operatőrök és a technikusok lehetnek jelen.

A Fidesz sajtóosztálya és a szervezők azzal magyarázták, hogy újságírók nem vehetnek részt a sajtótájékoztatón, hogy kicsi, szűkös a hely abban a szobában. Gulyás Gergely és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, KDNP-elnök viszont urnazárás után a Bálna halljában, a sajtó számára berendezett nagy térben tartott sajtótájékoztatót, és utána mindkét politikustól lehetett kérdezni. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.