galéria megtekintése

Bástya elvtárs Gyopárosfürdőn

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 11. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Az orosházi önkormányzat alpolgármesterének saját kulcsa van a helyi fürdőhöz, ahová zárás után is bemehet. Az érintett azt állítja, hogy oda nem fürödni jár, hanem ellenőrizni. De akkor minek van kulcsa a fitneszteremhez is?

Felhívom a kollégák figyelmét, hogy Elekes Lajos alpolgármester úr mától saját kulccsal rendelkezik, ezért este 8 után is bent tartózkodhat a fürdő területén. Kérlek benneteket, hogy fokozott figyelemmel legyetek az irányában. „Nem bántalmazni...” – tréfálkozott az orosházi önkormányzat tulajdonában lévő fürdő egyik vezetője a szöveg végén.

Gyopárosfürdő nyitvatartási időben, de az alpolgármester zárás után is feltűnhet
Gyopárosfürdő nyitvatartási időben, de az alpolgármester zárás után is feltűnhet
Kiss Zoltán

Az idézet egy dátummal és aláírással rendelkező vezetői felhívásból származik, orosházi sajtótájékoztatóján olvasott föl belőle Fetser János, az MSZP önkormányzati frakcióvezetője. Orosházán minden megtörténhet, mondta. Az is, hogy a Gyopárosfürdő egyik vezetője írásban utasítja kollégáit, hogy Elekes alpolgármester zárás után is igénybe veheti a fürdő szolgáltatásait.

 

A szocialista politikus felszólította az alpolgármestert, hogy adja le a kulcsot, számoljon el vele, hányszor és milyen szolgáltatást vett igénybe. Fizesse ki, és legközelebb, ha a fürdőbe akar menni, álljon sorba a pénztárnál!

Elekes Lajos társadalmi alpolgármester érdeklődésünkre azt válaszolta, nem fürödni, hanem ellenőrizni jár zárás után a fürdőbe. 2008 után ő lett a fürdőt üzemeltető kft. igazgatóságának elnöke. Emlékeztetett rá, hogy akkoriban sok zűr volt Gyopárosfürdő körül, a szocialisták azzal támadták az üzemeltető cég új vezetőségét, hogy nyálkás a víz, és elbóbiskolnak az éjjeliőrök. Elekes állítja: ő akkor kért és kapott egy elektronikus kártyát, de utólag is meg lehet nézni, mikor járt a fürdőben, mert annak nyoma van az őrszolgálati naplóban.

Megkérdeztem Elekes Lajostól, miért kellett a kulcs, ha van őrszolgálat, amely naplót vezet a látogatásairól. Azt felelte, éppen azért, mert az őrszolgálatot ellenőrizte. Nem azért ment, hogy este fürödjön, különben is, este sötét van, sötétben pedig ő nem szeret pancsikolni.

Elekes Lajos kifogásolta, hogy nem tudja, mi hangzott el a szocialisták sajtótájékoztatóján. Elmondtam neki, amit Fetser Jánostól hallottam: hívták ugyan az önkormányzati tulajdonban lévő helyi portál újságíróit, de közölték: csak akkor jönnek el, ha előre pontosan megmondják nekik, miről szól a sajtótájékoztató.

Majd ott megtudják – volt a válasz. De nem tudták meg, mert úgy, hogy nem tudtak előre felkészülni rá, inkább nem is adtak hírt róla, jegyezte meg Fetser János. Az önkormányzati portált üzemeltető céget egyébként ugyanúgy Elekes Lajos felügyeli, mint a fürdőt.

Elekes Lajos, az éjszakai ellenőr
Elekes Lajos, az éjszakai ellenőr

Átvettük még egyszer, időrendben, hogy Elekes 2008-ban kérte és kapta a kulcsot, hogy záróra után is ellenőrizhessen a fürdőben. 2010 után társadalmi alpolgármesterként is folytatta az ellenőrzéseket, de akkor már egyre jobb lett a helyzet. Kérdeztem, hogy mikor ellenőrzött utoljára záróra után. Azt felelte, van annak már három éve is. Ma ugyanis már annyira jó a helyzet, hogy pillanatnyilag azt sem tudná megmondani, melyik fiókjában hever az a bizonyos kulcs.

Elekes Lajos szerint a szocialisták jobban tennék, ha örülnének, hogy olyan alpolgármester van a városukban, aki akkor is ügyel a rendre, amikor más alszik. Mellesleg, tette hozzá Elekes, ő az összes önkormányzati tiszteletdíját, évekre visszamenőleg több millió forintot, karitatív célokra utalta át.

Fetser János szerint Elekes könnyen teszi ezt, a privatizáció során kimazsolázta az egyik nagy helyi céget, rengeteg embert bocsátottak el, a legértékesebb résznek viszont ő lett a vezetője és a fő tulajdonosa.

Megnéztük jobban azt a bizonyos vezetői felhívást, amelyen Elekes fényképe is szerepelt, hogy a biztonsági őrök lássák, kit nem kell bántalmazni, ha éjjel összetalálkoznak vele a fürdő területén. Nem 2008-ban, hanem 2011. május 18-án adták ki, és az is szerepel benne, hogy az „Alpolgármester Úr a fitneszteremhez mától saját kulccsal rendelkezik”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.