galéria megtekintése

Bármekkora hozamot megígért az „őszinte” Tarsoly

3 komment


Pető Péter

Azt szeretném megmutatni, hogy humorral is fel lehet hívni a figyelmet a problémákra – mondja Weiler Péter képzőművész arról a performanszról, amelyet vasárnap délelőtt tartott az MNB épületénél.

„Adják csak a pénzüket, majd én megforgatom!" – biztatta az érdeklődőket Sütő Kálmán hajléktalan a Magyar Nemzeti Bank előtt, ahol hamis kötvényeket lehetett vásárolni vasárnap délelőtt. Persze nem a Quaestor marketingstratégái kezdték meg a cég újrapozicionálását, hanem Weiler Péter akciózott.

Weiler és Sütő vasárnap délelőtt az MNB előtt. A fordulópont a zárva tartás volt
Weiler és Sütő vasárnap délelőtt az MNB előtt. A fordulópont a zárva tartás volt
Veres Viktor / Népszabadság

A képzőművész különös performanszával az országban zajló abszurd ügyekre kívánta felhívni a figyelmet. Készített 500 darab 500 forint névértékű alkotást, amelyet meg lehetett venni, hogy a bevételt aztán az otthontalanok kapják meg. Sütő Kálmán, aki az „őszinte” Quaestor-vezér, Tarsoly Csaba szerepét vállalta a produkcióban, leszögezte, hogy bármekkora hozamot megígér, lehetetlen olyan mondani, amire ne bólintana rá.

 

„Épp azt szeretném megmutatni, hogy humorral is fel lehet hívni a figyelmet a problémákra" – felelte Weiler, miután arról érdeklődtünk, elképzelhető-e, hogy addig radikalizálódik a vasárnap délelőtti napsütésben, hogy esetleg a jegybank épületét is megrohamozza. Amikor pedig korábban arról kérdezték, miért kezdett közügyekkel foglalkozni, így felelt: „eljött a művészek ideje".

Azért gondolja így, mert a hatalom – pártoktól függetlenül – elképesztő témagazdagságot garantál, egymást érik a gondok és a botrányok. Weilernek a vasárnapi zárvatartásról szóló határozat volt a fordulópont.

Mint mondja,

megdöbbentő, hogy olyan törvényt fogadnak el, amelyik nem jó a gazdaságnak, nem jó a polgároknak, csupán a kormánypárt ötletembereinek tetszik.

Éppen ezért az első „boltmentes" napon is akciózott. Akkor hipermarketek parkolójában jelent meg autójával, s csomagtartójából árulta a portékát.

„Egy kép ugrott be: amikor gyerek voltam, a kocsikból lehetett csempészárut venni. Mintha visszatérne a lengyel piacok világa. Úgy gondoltam, érdemes lenne élőben is megcsinálni. Az egy kísérlet is volt, kíváncsi voltam, miként él meg az akció a nyilvánosságban. Arra viszont nem számítottam, hogy már annyi idő alatt sokan felhívnak, amíg átérek egyik parkolóból a másikba" – mondta Weiler, akinek performansza ezúttal is sikerrel zárult, amennyiben több hamis kötvényt (értsd: művészeti alkotást) sikerült értékesítenie, s természetesen minden résztvevő megértette performansza üzenetét.

„Amikor gyerek voltam, a kocsikból lehetett csempészárut venni”
„Amikor gyerek voltam, a kocsikból lehetett csempészárut venni”
Veres Viktor / Népszabadság

Akadt olyan látogató, aki kislányának vett a papírból. Nyilván azért, mert úgy gondolja, nem lehet elég korán kezdeni az ország működésének megértését. Ezzel minden bizonnyal egyetért Sütő is, aki felhőtlenül jókedvűnek tűnt, ami nem meglepő, mert a hamis kötvényeket kibocsátó Külügyelet Felügyelet Zrt. tiszteletbeli igazgatójaként a jövő héttől – több kollégájával együtt – árusítja majd a terméket. És hát nem elég, hogy direktor volt, lehetett volna elnök, bróker vagy ami akart.

Ilyen ma a magyar álom.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.