Bárki elolvashatja az 1945 és 1958 közötti belügyi utasításokat

A Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Közszolgálat Egyetem (NKE) közös munkája révén digitalizálták a magyar Belügyminisztériumban 1945 és 1958 között kiadott utasításokat.
Mikó Zsuzsanna, a levéltár főigazgatója a projekt eredményének szerdai budapesti bemutatóján azt mondta: a digitalizált iratanyagot júliustól a levéltár honlapján is elérhetővé teszik.

Patyi András, az NKE rektora közölte: az iratokban egyebek között az internálótáborokkal összefüggő utasítások találhatók. Mint mondta, a csaknem 30 ezer oldalas iratanyag megismerésével nemcsak a belügyi, rendészeti tevékenység, hanem a magyar társadalom, politika történetének újabb rétegei nyílhatnak meg. Az iratok feldolgozását most 1958-ig végezték el, de amint találnak további forrást, 1990-ig folytatják a munkát.
   
Kovács Tamás, a levéltár főosztályvezető-helyettese, a projekt szakmai vezetője elmondta: mintegy 200 doboznyi levéltári anyag őrzi az 1945 és 1958 közötti időszak valamennyi belügyi szervének parancsait. Ez a viszonylag rövid időszak rengeteg fontos történést ölel fel; az ezekre vonatkozó belügyi iratok jelentős része korábban minősített adat volt, titkosításukat 1995-ben oldották fel.
   
Kovács Tamás a feldolgozott időszakból a 1952-es évet mutatta be részletesebben, amikor a 60 éves Rákosi Mátyás "hatalma csúcsán" állt. Az ebből az évből származó utasítások között találtak iratot az operatív területen dolgozó irodai alkalmazottak minősítéséről, de a déli határnál szükséges műszaki munkálatokról is. Ezek mellett a szolgálati kutyák gondozását és kiképzését is többoldalas utasítás rögzítette.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.