galéria megtekintése

Baranyában, Somogyban is válsáhelyzetet hirdetett a kormány

0 komment

MTI

A horvát kerülőút miatt a határ mindkét oldalán fokozott a készültség; Szijjártó szerint összeomlott a horvát bevándorlási rendszer.

A kormány Baranya és Somogy megyére is kiterjeszti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet  jelentette be csütörtökön este Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

Szijjártó most kivételesen Horvátországnak szólt be
Szijjártó most kivételesen Horvátországnak szólt be
Kallos Bea / MTI

Az Orbán-kormány ezzel a döntésével a Horvátország felől erősödő nyomásra reagált: ahogy arról beszámoltunk, Baranyába már százával áramlanak a menekültek, az M1 szerint pedig 900 migránst szállító vonat tart a határra.

 

- Egy nap alatt összeomlott a horvát bevándorlási rendszer, ezért Baranya és Somogy megyében tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet lesz, és megkezdődik a fizikai határzár építése - közölte Szijjártó Péter külügyminiszter esti rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A horvát bevándorlási szervek elvesztették az ellenőrzést az országukban zajló folyamatok felett, a bevándorlókat ellátás és regisztráció helyett továbbküldik Magyarországra - mondta a miniszter.

Rendőröket vezényeltek Baranyába és Somogyba

Rendőröket csoportosítottak át Baranya és Somogy megyébe - közölte az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György közlése szerint erre anélkül került sor, hogy "meggyengítettük volna jelentősen a kerítéseink védelmét a szerb szakaszon", az átvezényelt erők létszámával kapcsolatos kérdést azonban elhárította. Ugyanakkor jelezte: a válsághelyzet kihirdetésével együtt megkezdték a felkészülést a magyar-horvát határ műszaki védelmének megerősítésére. Kissé tisztázatlan még a helyzet, hogy mi történik Horvátországban - jegyezte meg a főtanácsadó.(MTI)

"Meg fogjuk védeni Magyarországot, Magyarország és a schengeni övezet határát!"

- hangsúlyozta Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy megkezdődik a horvát-magyar határon is a fizikai határzár építése.

Szijjártó Péter elmondta, hogy minderről tájékoztatta az osztrák külügyminisztert, és pénteken Belgrádba utazik, hogy tárgyaljon szerb kollégájával, illetve a szerb belügyminiszterrel. A találkozó demonstrálni fogja, hogy nem két állam problémájáról van szó, hanem európai problémáról, továbbá, hogy Magyarország és Szerbia együttműködése kifogástalan, közösen próbálnak megfelelni a kihívásoknak - tette hozzá.

A külügyminiszter elmondta azt is, hogy Szabó László parlamenti államtitkár csütörtökön bekérette a horvát nagykövetet, és közölte, hogy országa eljárása elfogadhatatlan. A magyar külügyminiszter hangsúlyozta: a képmutatás és a kettős beszéd korszakát le kell zárni. Hozzátette: Horvátország szeretne a schengeni övezethez csatlakozni, de erre nyilvánvalóan alkalmatlan, sok felkészülésre van még szüksége, és sok évbe telik, mire alkalmassá válik erre.

A külügyminiszter elmondta azt is, hogy a horvát-magyar határszakaszon a helyi lakosság tájékoztatása szerint a horvát rendőrök Magyarország felé terelik a migránsokat.

Megérkezett a következő menekülthullám

Az első csoportok Illocska közelében lépték át a horvát–magyar határt, estére már százával jöttek, és még legalább ezren közelednek a határhoz vonattal. Részleteket itt olvashatnak.

Újságírói kérdésre válaszolta hozzátette: a román-magyar-szerb hármas határszakaszon egyelőre csak a fizikai határzár előkészítése van napirenden. Románia még nem áll bevándorlási nyomás alatt, még nem tesztelik a bevándorlók - mondta Szijjártó Péter.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.