Bankot alapítottak a Heves megyei asszonyok, öngondoskodásra buzdítanak

A Heves megyei Szúcs községben a közelmúltban megalakult egy asszonykör, amely saját befizetésekből pénzt gyűjt, és a közösség tagjainak rövid lejáratú kölcsönt ad kamatra. Az Autonómia Alapítvány segítségével megszületett „bank” működéséről, szabályairól, moráljáról az Index írt riportot.

A kasszából bárki vehet fel kölcsönt, ha megmondja, mire kell neki a pénz, és a közösség megszavazza; a kölcsönt azonban kamatostul kell visszafizetni. Év végén az asszonybank tagjai eldönthetik, hogy mihez kezdenek a kamatokból összegyűlt pénzükkel. (Az egész tevékenység azért nem tartozik a banktörvény alá, mert nem nyilvános, így nem kerülhet ki a pénz a csoporton kívülre, és nem haszonszerzés a célja.)

A szúcsi családok többsége még az 1910-es években, az itt élő bányászoknak épült típusházakban lakik. A bányák mára bezártak, a bányászcsaládok kihaltak, és a házak borzalmas állapotba kerültek. A legtöbb beázik, nincs csatornázva, nincs bevezetve a víz, van, ahová még az áram sem. A közösségben azonban megvan az igény a változásra, és nagyon bíznak az új kezdeményezésben. Így a legtöbben azt tervezik, hogy házuk komfortosítására kérnek kölcsönt a közösség pénzintézettől.

Béres Tibor programszervező elmondta, az Autonómia Alapítvány filozófiája szerint hibás koncepció kizárólag segélyből felújítani a házakat, mert a saját megtakarításnak igen nagy a hozzáadott értéke. Ezért is fontos a megtakarításra ösztönző közösségi bank, amelynek ötletét Béres Tibor Barcelonából hozta magával, és Magyarországon már több közösségben sikerrel megvalósított. Szerinte ez a módszer azért is jó, mert valóban öngondoskodásra készteti a résztvevőket, miközben a közösséget is építi. Volt olyan női közösség, amelyik egy év alatt 350 ezer forintot spórolt össze. Hasonló csoportot az Autonómia több mint tíz helyen indított 2010 óta, és sok tovább működött az egyesület távozása után is. A csoportok mentorálását azonban csak támogatásból tudják megoldani, épp ezért új csoportokat csak olyan helyen indítanak, ahol a távozás után is marad olyan szereplő (civil szervezet, aktivista, szociális munkás), aki ezt a munkát vállalja.

Az eddig létrehozott csoportok közös tapasztalata az, hogy a résztvevők, tagok gazdálkodása kiszámíthatóbbá vált, de ami még ennél is fontosabb, hogy egy idő után belekezdtek olyan dolgokba is, amik már a bankolástól függetlenül valósultak meg. A program az egyik hozadéka az, hogy megtanulják a résztevők a bankok működését, hiszen kicsiben tulajdonképpen lemodellezik azt.

Azt a résztvevők döntik el, hogy mennyi hitelt lehet felvenni és milyen kamatra. A jelenlegi szabályok szerint mindenki maximum a betett összeg háromszorosát veheti fel hitelként. Amúgy kölcsönt adnak például gyógyszerre, villanyszámlára vagy a sajnos sokszor érkező szabálysértési bírságokra (sokan az erdőből gyűjtik ugyanis a fát a fűtéshez). Cigire is lehet hitelt kérni hónap végén, mert úgy gondolják a szúcsi asszonyok, hogy inkább hitelből cigizzenek, mint uzsorára. Italra azonban senki sem kap kölcsönt.

A bankolással párhuzamosan egy hároméves színházi nevelési program is indult Szúcson szintén az Autonómia Alapítvány és a Katona József Színház kezdeményezésére. Többféle színházi nevelési és közösségépítő programon vesznek részt a szúcsi romatelep lakói.  A helyiek nagyon örülnek a programnak, mivel sokaknak nehezen megy a szóbeli kommunikáció, és az iskolában a felelés hatalmas nehézséget okoz nekik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.