Baltás gyilkos: a kormány már tavaly januárban döntött

A kormány már 2011. január 26-án döntést hozhatott Ramil Sahib Safarov, az örmény katonatársa meggyilkolása miatt elítélt azeri tiszt kiadatásának ügyében – állította Ertsey Katalin LMP-s képviselő egy a közigazgatási és igazságügyi államtitkár által írt e-mailre hivatkozva hétfőn, sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus bemutatott az újságíróknak egy kinyomtatott levelet, amelyre közlése szerint az ügyben folytatott iratbetekintés során bukkantak. Eszerint Répássy Róbert tavaly januárban a következő szövegű levelet küldte Zombor Ferencnek, a közigazgatási tárca helyettes államtitkárának és Höltz Lipót főosztályvezetőnek: "T. Uraim! A Kormány döntést hozott Safarov-ügyben. Beszélnünk kell. Csütörtökön bent leszek egész nap".

Ertsey Katalin azt mondta, amikor rákérdezett, Répássy Róbert nem tudott magyarázattal szolgálni az e-mailre; ezért kikérte az akkor tartott kormányülés emlékeztetőjét, de annak témái között nem szerepel az azeri ügy.

Ertsey Katalin hangsúlyozta, az eset tisztázásának érdekében még hétfőn azonnali kérdést tesz fel Navracsics Tibor miniszterelenök-helyettesnek.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek.

Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.