galéria megtekintése

Vágó István kicsiben kezdi, de tervei vannak

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 28. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Önkormányzati képviselőjelöltként lett politikai szereplő Budapest XII. kerületében Vágó István korábbi tévés játékmester és műsorvezető. Szerinte a látszólag hirtelen felindulásból elkövetett váltás hosszas gondolkodás és megfontolt döntés eredménye, siker esetén pedig Vágónak további tervei is lennének a helyi politikában.

Az egész magyar sajtót bejárta kedden a Vágó István politikai szerepvállalásáról szóló hír; az egyik lap egyenesen arról írt, hogy Gyurcsányék „atombombát” vetnek be a jellemzően jobbra szavazó Hegyvidéken. Lapunknak nyilatkozva Vágó úgy fogalmazott: őt magát is meglepte a hirtelen jött médiaérdeklődés, és nem is igazán tudja mire vélni, mert biztosan nem az általa célba vett tisztség indokolja: egyszerű kerületi képviselőjelöltnek jelentkezett.

Vágó szavai szerint a jelen politikai viszonyokból következő erős felindulás plusz a felkérés áll a lépése mögött. „Nem vagyok párttag, de a politikai szimpátiáim ismertek, az sem titok, hogy a baloldallal és azon belül is elsősorban a DK-val rokonszenvezem” – hangsúlyozta.

 

Vágó kérdésünkre leszögezte: semmilyen kockázatot nem lát a jelöltségben, hiszen ő már korábban meghozta a maga egzisztenciális áldozatát a politikai nézetei miatt, amikor „furcsa körülmények között” elköszönt tőle a TV2. (A műsorvezető az elmúlt években bíróság előtt is megvédte azt az álláspontját, hogy a csatorna az előző ciklus elején politikai megfontolásból bontott szerződést vele.)

Legyen ön is politikus!
Legyen ön is politikus!
Reviczky Zsolt

„Nyugdíjas vagyok, volt időm gondolkodni arról, hogy milyen lett ez az ország, lehet-e segíteni rajta. A töprengésből, illetve az eddig sem titkolt világnézeti megfontolásaimból egyenes út vezetett a jelöltségig” – mondta Vágó István, arra is kitérve, hogy a DK mellett az MSZP, az Együtt–PM és az Európai Föderalisták nevű civil szerveződés is támogatja az indulását, és a most zajló tárgyalások nyomán esetleg a Bokros-féle MoMa is felsorakozik majd mögé.

Vágó a Népszabadsággal azt is megosztotta: korábban főpolgármester-jelöltként is szóba került a neve. „Molnár Gyula ötlete volt, természetesen végiggondoltam, majd magától értetődően nemet mondtam – idézi fel az egykori tévés. – Azért döntöttem így, mert nem tudok eleget arról, hogy miként működik egy önkormányzat. A mostani jelöltségről, illetve sikeres szereplés esetén a képviselőségről azt gondolom, érdemes beletanulni: a következő ciklusban esetleg elindulnék az akkori polgármester ellen, akit, remélem, Kerék-Bárczy Szabolcsnak fognak hívni” – vázolta Vágó. Úgy véli, teljesen természetes, hogy adott esetben a polgármester-jelöltségért a saját táborán belül is meg kell majd küzdenie.

Hogy milyen szakmai programot képviselne az önkormányzatban, annak konkrét pontjait a jelöltbemutató szórólapja tartalmazza (mint emlékezetes, a kerületi ingatlanadó és a parkolási rendszer átalakítása máris élénk vitát indított). „Ami az elvi alapokat illeti, nem lehet eltekinteni attól, hogy a Fidesz kifelé próbálja mozgatni Magyarországot a nyugati szövetségi rendszerből, és a keleti hatalmak kegyeit keresi, az én nézőpontom szerint hibásan. Pokorni Zoltán, a XII. kerület amúgy valóban népszerű polgármestere pedig annak a kormánypártnak az egyik legtekintélyesebb vezetője, amelyik ezeket az állapotokat létrehozta, vagyis egy populista, nacionalista, szociálisan kirekesztő politikai erő helytartója. Az én személyes programom szembeszállni ezekkel a törekvésekkel. Szerintem helytelen, ha egy párt vagy egy önkormányzat annak folyamatos szondázására építi a működését, hogy a többség mit tart éppen kívánatosnak, a pillanatnyi népszerűség ugyanis ritkán esik egybe az ország vagy a helyi társadalom távlati érdekeivel.”

Vágó úgy véli, a Normafára tervezett sícentrum ügye a típuspéldája ennek az elvtelen és perspektívátlan vezetési gyakorlatnak: először – nyilvánvaló üzleti érdekeket követve – a Fidesz elkötelezte magát a projekt mellett, majd a közhangulatot és a választások közeledtét figyelve, visszakozott, most pedig senki sem tudja eldönteni, hogy mit is akar.

„Ha valóban érdekli őket a helyiek véleménye és a kerület jövője, akkor le fognak tenni erről a beruházásról – vélekedett Vágó, akinek egyébként a szórólapján az is szerepel, hogy a Normafánál csak a valóban szükséges rendezésre kerülhet sor, a területet meg kell őrizni természetes állapotában.

Sztárparádé a mandátumharcban

Számos, politikával ez idáig nem foglalkozó közismert személy döntött úgy, hogy megméreti magát az októberi helyhatósági voksoláson. Bálint Antónia volt szépségkirálynőt indítja például a Fidesz–KDNP Angyalföldön, Pakson pedig egy olimpikont küldenek a ringbe a kormánypártok: Kozmann György kenusnak mindössze egy nap kellett ahhoz, hogy megszerezze az induláshoz szükséges aláírások többségét. Deák-Bárdos Mihály Európa-bajnok birkózó is a jobboldal színeiben indul Miskolc 15-ös számú körzetében. A Demokratikus Koalíció Győrben Póczik József volt válogatott labdarúgót veti be, aki képviselőjelölt lesz az egyik városrészben.

Az LMP is számos helyen a párttal szimpatizáló hírességeket küld harcba. Székesfehérváron lesz képviselőjelölt a nigériai származású futballista, Sowunmi Thomas, Hirschler Richárd, a Hvg.hu korábbi főszerkesztője pedig a Hegyvidék 6. választókerületében indul. A rendszerváltás egyik ünnepelt politikusát, Király Zoltánt Újbudán veti be a párt, de itt lesz képviselőjelölt Jánossy Lajos író, kritikus, a Litera.hu szerkesztője is.

Korábban is volt rá példa, hogy a hazai celebvilág színe-java próbált önkormányzati mandátumhoz jutni. A Barátok közt Hoffer Misije, vagyis Halász Gábor 2006 óta a Zala megyei Kiskutas polgármestere, és idén is harcba száll a pozícióért. 2010-ben Terry Black, egykori transzvesztita előadóművész az MSZP színeiben indult Tökölön, ám csak 22-en szavazták rá. Dömsödi Gábor televíziós műsorvezető is belekóstolt a politikába: 2003 és 2006 közt ő volt, majd 2011 óta ismét ő a Nógrád megyei Bokor polgármestere. Négy éve függetlenként indult a pásztói polgármesteri címért is, de 60 szavazattal alulmaradt Sisák Imrével, a jobboldal jelöltjével szemben. Dömsödi nem adja fel, most is Pásztót célozta meg, már lelkesen gyűjti is az ajánlásokat. (Hírösszefoglalónk)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.