Balogot már nem érdekelték a tanárok, a terrorveszély fontosabb

Vitatkoztunk – válaszolta Galló Istvánné az Népszabadság kérdésére, hogy ha nem sikerült megállapodniuk, miért tartott három órán át az ülés. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke péntek késő délután jelentette be, hogy a három szakszervezet alkotta sztrájkbizottság egyetlen kérdésben sem jutott egyezségre az EMMI-vel.

Mint emlékezetes, a PSZ nem vett részt a tárca által keddre összehívott oktatási kerekasztalon, így a sztrájkbizottságban tudták előadni a kéréseiket. A sztrájkbizottságot alkotó szakszervezetek 25 pontban foglalták össze a pedagógusok követeléseit. Ebben olyan, az új oktatási rendszer alapjait feszegető követelések szerepelnek, mint a 18. életévig tartó tankötelezettség visszaállítása, az iskolák kiemelése a Klikből, az igazgatók munkáltatói jogának a visszaállítása, a 32 helyett 22 órás kötelező óraszám, a tankönyvválasztás szabadsága.

Bár eredetileg a minisztérium is azt tervezte, hogy Balog Zoltán irányítja az egyeztetéseket, a miniszter pénteken nem jelent meg a tanácskozáson. Helyette még csak nem is a szakállamtitkár Palkovics László, hanem Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára tárgyalt. Ő azt nyilatkozta, Balog azért nem jelent meg, mert fontos megbeszélnivalója akadt a Fidesz lillafüredi frakcióülésén a terrorfenyegetettségről szóló tervezet vitájában. Rétvári hangsúlyozta, hogy valamilyen formában a szakszervezet 25 pontjának csaknem felét már szeptember 1-ig keresztül lehetne vinni, egynegyedét januárig, a többit pedig 2017-ig meg lehetne valósítani.

Az Népszabadság kérdésére, hogy ennek ellenére miért zárt eredménytelenül az ülés, Rétvári azt mondta, az irányokkal egyetértenek, de minden pontról további egyeztetés szükséges, és ki kellene dolgozni a menetrendet is. Az EMMI azt javasolta, hogy a szakszervezet felvetéseiről és a minisztérium észrevételeiről közös írásbeli anyag készüljön, de ebben sem sikerült megállapodni. Rétvári úgy nyilatkozott, többször hívta a PSZ-t az ügyben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.