Balog egyedi támogatásával szűnt meg a tűhiány

A kormány tavaly novemberben azonnali egyeztetést kezdeményezett a szakmai szervezetekkel, amikor azok a tűhiány várható problémáját jelezték, és Balog Zoltán miniszter összesen hatmillió forint egyedi támogatásról döntött, ez megnyugtatóan rendezi az átmeneti tűhiányt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MSZP állításaira reagálva az MTI-vel.

Winkfein Csaba, a párt elnökségi tagja szombati közleményében úgy fogalmazott: súlyos válságot okoz az Orbán-kormányzat bizonytalansága drogügyben. Szerinte a legsúlyosabb probléma a megelőzés és a tűcsereprogramok pénztelensége miatt alakulhat ki: ha ezek akadoznak vagy leállnak, akkor Magyarország Románia, Ukrajna és Oroszország útjára léphet, ahol a sterilitás hiánya miatt súlyos (HIV és egyéb) járványok törtek ki.

Az MSZP felszólította a kormányt, hogy kezdjen azonnali egyeztetésekbe a szakmával és a politikai pártokkal, készüljön el egy világos program, egy azonnali akcióterv.

Az Emmi szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága az elhangzottakra reagálva közölte: tavaly november közepén azonnali egyeztetést kezdeményeztek a szakmai szervezetekkel, amikor azok a tűhiány várható problémáját jelezték.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a legnagyobb tűforgalmat lebonyolító hat szervezet számára összesen 6 millió forint összegű egyedi támogatás biztosításáról döntött, a szerződéskötés már megtörtént. Ez az összeg, illetve az ebből történő eszközvásárlás megnyugtatóan rendezi az átmeneti tűhiányt - áll a közleményben.

Hozzátették: a hosszú távú rendezés érdekében az egyeztetések folytatódnak és megkezdődött az előkészítő munka egy "Tűdepot" kialakítására, amihez a szükséges forrásokat a Drogmegelőzési Koordináció 2013. évi költségvetése tartalmazza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.