galéria megtekintése

Balog Zoltán és akik közel vannak a jóistenhez

8 komment


Hajba Ferenc

Szombathelyen új általános iskola és gimnázium épül uniós, valamint állami pénzből. Magát az intézményt viszont a katolikus egyház kapja 2,2 milliárd forintból. Balog Zoltán és Veres András püspök szerint jól van ez így. Próbáltuk kérdezni a városiakat is.

Balog Zoltán a debreceni református kollégiumban (archív)
Konyhás István / Fotó

Az iskolák az egyházak virágoskertjei. Vagy talán inkább zöldséges kertjei, mert a zöldség mégiscsak haszonnövény. Igen ám, de ha így neveznénk őket, az félreérthető áthallásokra adna alkalmat. Azt hihetnénk, hogy káposztafejeket nevelünk benne. És hogy zöldségeket tanítunk nekik.

Így tanakodott fennhangon, az alkalmi pulpituson Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Szombathelyen, ahol püspöki segédlettel lerakta a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium új épületének alapkövét. A miniszternek ezen az eseményen feltétlenül ott kellett lennie, hiszen a 24 tantermes, 8300 négyzetméter alapterületű új épületegyüttes 2 milliárd 200 millió forintos kormányzati és uniós támogatásból épül meg.

 

Az utca embereinek a többsége egykedvűen veszi tudomásul környékük gyarapodását.

– A templomban és az egyházi iskolában nem tanulnak rosszat a gyerekek, inkább iskolát építsenek mint kocsmát – mondja egy asszony.

– Két iskola áll üresen a városban, nincs elég gyerek, minek újat építeni a mi pénzünkön – tromfolja le egy járókelő a templom előtt.

– Legalább nem a drogosokra költik a civilek a külföldi pénzeket – érvel harciasan egy idősebb hölgy. Kérdezem, mire gondol, kiderül, hogy a norvég alap körüli hercehurcára. Az a lényeg, hogy az állam kapjon külföldi pénzt, ne ezek a hóbortos alapítványok – summázza véleményét.

Egy fiatalabb srác azt mondja, a stadiont kellene felújítani, ha már a fővárosi zöld sasok új fészket kaptak. Ő az AC Milant látná szívesen a stadionavatón.

Ketten is a város környékének korábban ígért, de végül is Pápán „landoló”  repülőteret és logisztikai központot hiányolják. – Az legalább munkát adott volna – hajtogatják.

Szombathelyen a kommentelőket is megosztotta az új beruházás. Az Alpokalja-online híre után – többek között – a következő megjegyzés olvasható: „A keresztyén miniszter az alapkőletétel előtt kereshetné a Szombathelyről Auschwitzba deportált cigányok emlékművét is. Az iskola felépülte után egy másik szombathelyi iskolát és óvodát be kell majd zárni. Egyszerűen azért, mert egyre kisebb a gyereklétszám és nem jut minden iskolába”.

A 2,2 milliárdos virágoskert azonban megépül, s ahogy Veres András megyéspüspök fogalmazott, egy év múlva „pompázatos” épület áll majd az alapkő fölött. Most mindenesetre egy mély gödörben, földhányások között, egy óriásdaru alatt ülnek a kiöltözött vendégek. Ott fejti ki a miniszter: a modern korban az állam feladata az oktatás, s a magyar állam egyház iránti bizalmát mutatja, hogy jelenleg 215 ezer gyereket bíz rájuk. 2010-ben 400, most már ezer egyházi intézmény adja át két évezredes pedagógiai tapasztalatát a közösségeknek.

– Az van igazán közel az emberekhez, aki közel van a jóistenhez – figyelmeztet a szaktárca vezetője.

Veres András püspök – mint mondja – az iskoláért folytatott számtalan megpróbáltatása során mesebeli szegénylegénynek érezte magát. Olyannak, aki megharcol a királykisasszony kegyeiért.

A jelek szerint a próbákat kiállta, a királykisasszony igent mondott a szegénylegénynek, s az új, haszonnövényeket nevelő virágoskert jövőre már illatozni fog a szombathelyi Táncsics utcában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.