galéria megtekintése

Balog megszavazta a Nemzeti Minimum-javaslatot, Orbán kiment

13 komment


Csuhaj Ildikó

Balog Zoltán humán csúcsminiszter szavazta meg egyedül a kormányoldalon a Nemzeti Minimum csoport gyermekéhezés-ellenes javaslatának a tárgysorozatba vételét a parlamentben, Orbán Viktor miniszterelnök viszont kiment a voksolás előtt az ülésteremből. A javaslat parlamenti útja véget ért.

Mindössze 68 ellenzéki képviselő voksolt a parlamentben délelőtt arra, hogy a T. Ház vegye tárgysorozatba, azaz tárgyalja meg a Nemzeti Minimum-csoport gyermekéhezés-ellenes javaslatát. A Jobbik által szignált akcióval úgy tűnik, véget ért a nemzeti minimumos javaslat parlamenti útja, melyet az ellenzéki politikai erők támogattak, de a fideszes és a kereszténydemokrata többség nem.

A voksoláson a Demokratikus Koalíció nem vett részt, a javaslatot egyetlen fideszes képviselő, Balog Zoltán humán csúcsminiszter szavazta meg. Orbán Viktor miniszterelnök kiment az ülésteremből a voksolás előtt, Csöbör Katalin fideszes képviselő nevét - aki korábban aláírta a nemzeti minimumos kezdeményezést, majd visszavonta az aláírását -, nem találta meg munkatársunk a parlamenti szavazási listán.

Horgas Péter, a Nemzeti Minimum csoport képviselője egyelőre nem kívánta kommentálni javaslatuk "leszavazását".

 

Hétfőn nyílt levélben ....

A Nemzeti Minimum civil csoport alapítói, támogatói arra kérték hétfőn nyílt levelükben a kormányt és a parlamenti képviselőket, hogy törvényi szinten teremtsék meg a magyarországi rászoruló gyerekek feltétel nélküli, mindennapi, minőségi étkeztetésének átlátható kereteit és költségvetési forrásait.

A civil csoport alapítói és támogatói emlékeztettek arra, hogy céljuk a gyermekéhezés felszámolása és az ehhez szükséges konszenzus megteremtése, ami álláspontjuk szerint hozzájárulhat „a régóta hiányolt társadalmi megbékéléshez" is. Ezért arra kérték a kormányt és a parlamenti képviselőket, hogy „rövid távú pártérdekeiken felülemelkedve" törvényi szinten teremtsék meg a magyarországi rászoruló gyerekek feltétel nélküli, mindennapi, minőségi étkeztetésének átlátható kereteit és költségvetési forrásait. Azt javasolják, hogy ez az összeg a mindenkori éves költségvetés átlátható háttérszámításokkal alátámasztott, kötelező tétele legyen.

Felhívták a figyelmet arra: a Nemzeti Minimum program egyik eleme a parlamentnek benyújtott többpárti határozati javaslat. Bár az Országgyűlés népjóléti bizottsága „elkeserítően méltatlan körülmények között" vitára is alkalmatlannak minősítette a javaslatot, hétfőn a parlament plenáris ülésen mégis megvitatták, kedden pedig napirendre tűzték a szavazást is. A gyermekéhezés felszámolását célzó Nemzeti Minimum programról szóló határozati javaslat tárgysorozatba vételét november 2-án utasította el a népjóléti bizottság.

Kósa Lajos: Politikai provokáció volt

A Nemzeti Minimum csoport a nyílt levelében azt is írta, ha a határozat megkapná mindazoknak a pártoknak a támogatását, amelyek képviselői a javaslatot benyújtották, akkor minden korábbinál nagyobb esély lesz arra, hogy a gyermekéhezés ügye kiszabaduljon a pártcsatározások csapdájából, és közös erőfeszítéssel rövid időn belül olyan törvények szülessenek, amelyeket nem kell félteni „a politikai inga kilengéseitől".

Kósa Lajos fideszes frakcióvezető már a szavazás után politikai provokációnak minősítette a javaslatot, és hosszan sorolta a kormány családpolitikai intézkedéseit. Kérdésünkre, hogy ezek szerint nincs is szükség civil kezdeményezésekre, mert a kormány nélkülük is cselekszik, úgy reagált, természetes kell tárgyalni velük, a megbeszélés fontos, de politikai provokációkra nincs szükség - ismételte meg.

Még tárgyalnak az EMMI-vel

A Nemzeti Minimum csoport képviselői az előzetes tervek szerint még novemberben tárgyalnak a Balog Zoltán által vezetett EMMI államtitkáraival. Arra egyelőre senki sem tudott munkatársunknak válaszolni, hogy a megbeszélések hogyan vihetik előre a civil kezdeményezés által megfogalmazott szép és nemes célokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.